CTJM SI PRESA TINERILOR DIN TRANSNISTRIA AU PREZENTAT REZULTATELE
Pe data de 23 octombrie 2007 Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova (CTJM) a organizat conferinta de evaluare a proiectului "Tinerii din Transnistria au ce spune". La conferinta au participat tineri jurnalisti de pe ambele maluri ale Nistrului, jurnalisti profesionisti din Moldova si Transnistria, organizatii internationale si nationale care lucreaza in regiunea transnistreana, organizatii de tineret din stinga Nistrului. Reprezentanta Consiliului Europei, Misiunii OSCE in Moldova si finantatorii proiectului - Ambasada SUA la Chisinau au fost de asemenea prezenti.
In cadrul conferintei au fost facute publice rezultatele proiectului implementat de catre CTJM pentru presa tinerilor din Transnistria. Acesta a urmarit fondarea si dezvoltarea mass-mediei tinerilor in regiunea transnistreana. Mai mult ca atit, proiectul a initiat colaborarea intre mass-media tinerilor din Transnistria si restul republicii si integrarea acesteia in reteaua nationala a presei tinerilor.
In acest scop CTJM a organizat pe parcursul anului 2006-2007 cursuri de instruire pentru tinerii jurnalisti din Transnistria, a facilita schimbul de experienta intre mass-media tinerilor din ambele regiuni ale Moldovei realizind 10 intruniri lunare ale retelei nationale a presei tinerilor, 10 consultante locale la ziarele noi fondate in Transnistria, a facilitat dialogul cu mass-media profesionista efectuind vizite de studiu la organizatii si institutii media din Chisinau si Bender si a oferit suport financiar pentru editarea ziarelor. "Sustinerea presei tinerilor din Transnistria, intregrarea acesteia in reteau nationala precum si promovarea dialogului intre tinerii jurnalisti de pe ambele maluri ale Nistrului este unul din obiectivele CTJM pentru dezvoltarea presei tinerilor.
In acest context, vom continua sa lucram cu tinerii jurnalisti din Transnistria care pe parcursul acestui an au demonstrat un interes sporit in promovarea libertatii de exprimare si dreptului la informare. Tinerii care lucreaza la ziarele noi fondate au fost adevarati parteneri in cadrul proiectului dind dovada de initiativa, curaj si responsabilitate", a declarat Viorica Chelban, managerul proiectului.
La inceputul anului 2006 in Moldova activau in jur de 135 ziare si posturi radio ale tinerilor. In acelas timp in regiunea trasnistreana mass-media tinerilor nu exista, acest fapt datorindu- se lipsei de experienta a tinerilor in acest domeniu si insuficientei resurselor financiare necesare pentru fondarea si managementul mass-mediei tinerilor.
Sursa: http://groups.yahoo.com/group/DemocracyGrantsMoldova