Societatea civilă a avut un rol important în alegerile parlamentare

„Societatea civilă a jucat un rol important în sporirea activismului civic şi a monitorizat corespunzător diferite aspecte ale campaniei, acest lucru este lăudabil”, a declarat într-un interviu pentru Info-Prim Neo Kalman Mizsei, reprezentant special al Uniunii Europene pentru Moldova (vezi interviul aici)


„Nu aştept ca societatea civilă să facă agitaţie în favoarea unei forţe politice sau alteia. Într-o democraţie tânără şi fragilă ca cea din Moldova, societăţii civile i se atribuie o doză mare de responsabilitate în exercitarea controlului civic asupra elitelor. Aceasta rămâne a fi o provocare, întrucât nimeni nu se aşteaptă ca Moldova să devină peste noapte un model de democraţie. De aceea, responsabilitatea societăţii civile este foarte mare. Cu cât mai puţin serveşte unor interese politice cu atât mai mult ea îşi poate exercita funcţia de a forma instituţii, influenţa lucrurile în domeniul pluralismului, democraţiei, drepturilor omului şi demnităţii umane, unei economii competitive şi puternice. Aici trebuie să menţionăm şi responsabilitatea finanţatorilor societăţii civile, care de cele mai multe ori sunt externi: ei trebuie să rămână de asemenea imparţiali şi să fie preocupaţi de dezvoltarea instituţională de aici. Sunt încrezător că această evoluţie va continua şi în anul viitor”, a spus Kalman Mizsei. 

Potrivit lui, societatea moldovenească în ansamblu a ieşit din recentele alegeri parlamentare mai puţin divizată în ceea ce ţine de frământările care o caracterizează: identitatea, orientarea geopolitică, preferinţele politice, relaţiile interetnice, în special cele de pe segmentul lingvistic. 

„Am puternica impresie că răspunsul este da. Retorica de această dată mi s-a părut mai puţin agresivă, mai respectuoasă şi cooperantă. Aceste lucruri trebuie să se termine într-un final. Se vorbeşte despre negociere şi asta e bine. Moldova este o ţară tolerantă care se descurcă în viaţa cotidiană cu aceste diferenţe excepţional de bine pentru o ţară săracă. Este o virtute foarte de preţ şi eu sper că elita politică va începe să urmeze exemplul cetăţenilor şi va absorbi tot mai mult şi mai mult acest spirit de toleranţă. Aceasta este o valoare europeană fundamentală. Pe de altă parte, încă mai există practicile de a numi oponenţii politic cu cuvinte urâte, care bat în demnitatea elementară a ambelor părţi. De asemenea, de ambele părţi se inventează mituri istorice pentru a justifica intoleranţa. Mai sunt multe lucruri de făcut în această societate complexă pentru a împăca diferenţele lingvistice şi cele etnice. Dar iarăşi, toleranţa şi deschiderea societăţii este un bun fundament pentru toate, a declarat pentru Info-Prim Neo Kalman Mizsei, reprezentant special al UE pentru Republica Moldova.

 

http://info-prim.md

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola