Agresivitatea juvenilă poate fi „tratată”- cu dragoste şi bunăînţelegere!

fOTOMotto:Prefer să închid ochii şi să pictez

în minte, e o terapie la violenţa zilnică.

Agresivitatea este cea mai înflăcărată trăsătură umană cu impact negativ considerabil asupra vieţii şi sănătăţii fizice şi psihice, relaţiilor interpersonale, cît şi a propriei stări de bine şi al echilibrului psihic al individului.

În acest context, Asociaţia Obştească „Femeia Modernă” a organizat 3 traininguri de formare în cadrul Centrelor Educaţionale pentru Tineri din satele Mălăieşti, Neculaieuca şi Mitoc din raionul Orhei. Necesitatea şi utilitatea unui asemenea training era evidentă, dat fiind faptul că tinerii fac parte din familii social-vulnerabile, iar mediul educaţional în care trăiesc şi se dezvoltă abundă de manifestări agresive şi violente. În consecinţă, scopul trainingurilor a constat în determinarea impactului destructiv al agresivităţii asupra vieţii şi relaţiilor interpersonale.

Cadrul trainingului realizat a oferit participanţilor posibilitatea de definire, caracterizare şi luptă cu reacţiile auto şi heteroagresive.Activităţile, care au constituit punctul de pornire, provocare şi reflecţie pentru participanţii trainingului sunt: filmuleţ introductiv în tematica agresiunii umane, metode de diminure a agresivităţii, joc de rol, dezvoltarea empatiei – filmuleţ, metafora memoriei, exerciţii de meditaţie, lucru cu respiraţia

Rezistenţi şi puţin neîncrezuţi la început, pe parcursul activităţii de training participanţii au relevat insight-uri şi au prezentat situaţii din viaţa şi experienţa lor.

Spre exemplu, Mihaela, participantă a trainingului a relevat următoarea situaţie: „Vorbeam împreună cu colega mea la ore. Profesoara, însă a pedepsit-o doar pe ea cu o notă negativă. Ea s- a înfuriat pe mine, iar eu mă simţeam vinovată. Am rezolvat problema respectivă ajutînd-o să pregătească un proiect la care a luat o notă bună. Suntem prietene în continuare.”

Un alt participant, Victor a reflectat că în rezultatul vizionării filmuleţului despre fenomenul empatiei a conştientizat: “În situaţii mai dificile încerc să mă pun în locul celuilalt ca să-l înţeleg mai bine şi astfel evit multe conflicte. E bine să te pui în pielea celuilalt.”

În cadrul unei activităţi participanţii au fost puşi în situaţia de a scrie pe o foaie toate gîndurile, emoţiile şi comportamentele negative după care au rupt foile. Concluzia pe care am extrapolat-o pentru viaţa cotidiană a fost ca gîndurile şi emoţiile negative trebuie să le conştientizăm, după care să le distrugem.

Activitatea finală şi elementele de training autogen, prin care participanţii au încercat să se axeze asupra ciclului respiraţiei pentru diminuarea încordării şi tensiunii musculare, au redus din stres şi nervozitate, reuşind sa confere participanţilor voie bună şi o motivaţie pozitivă pentru întreaga zi.

În concluzie, tinerii au menţionat că: agresivitatea nu se rezolvă prin agresivitate; agresivitatea nu este o soluţie a problemelor noastre; viaţa ne oferă multe elemente frustrante şi feedback-uri negative, dar capacitatea de a le gestiona constituie un gen de „pilotaj superior”.

Trainingurile organizate în cadrul Centrelor Educaţionale pentru Tineri din satele Mălăieşti, Mitoc şi Neculaieuca din raionul Orhei, constituie o parte-componentă a proiectului „O nouă şansă pentru viaţă” implementat de către Asociaţia Obştească „Femeia Modernă” cu suportul financiar al Ambasadei SUA din Republica Moldova.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola