Societatea civilă şi mass-media – despre motivele eşecului referendumului

Mai mulţi experţi şi jurnalişti au discutat, în cadrul şedinţei ordinare a Clubului de Presă din 9 septembrie, despre rezultatele referendumului din 5 septembrie şi motivele care au determinat eşecul acestuia.

Participanţii la şedinţă au remarcat că referendumul a eşuat, deoarece politicienii au recurs la atacuri mediatice şi nu au promovat un mesaj unic. De asemenea, experţii au precizat că politicienii au transformat campania populară pentru referendum în campanie prezidenţială, pentru a-şi promova imaginea personală sau a partidului.

Constantin Lazar, jurist Transparency International Moldova, a menţionat că referendumul din 5 septembrie a fost totuşi un succes, deoarece cetăţenii şi-au putut exprima liber şi democratic opţiunile. El a subliniat că în pofida faptului că partidele politice aflate la guvernare au comis mai multe greşeli, cetăţenii le-au acordat în avans un vot de încredere pentru a depăşi criza constituţională existentă.

Referindu-se la rezultatele referendumului, Iurie Ciocan, secretar al Comisiei Electorale Centrale, a adăugat că referendumul constituţional a fost un exerciţiu democratic absolut necesar pentru Republica Moldova, iar cetăţenii au beneficiat de mai multă libertate de exprimare. Totodată reprezentanţii clasei politice au fost mult mai toleranţi în comparaţie cu campaniile electorale precedente, a adăugat I. Ciocan.

În alt context, Corneliu Cirimpei, expert Promo-Lex, a afirmat că numărul alegătorilor din regiunea transnistreană care au participat la referendum a fost mult mai mic comparativ cu alegerile anterioare. El a explicat că mai mulţi cetăţeni din stânga Nistrului s-au temut că vor avea probleme la trecerea frontierei, dacă în buletinele de identitate va fi aplicată ştampila „votat”.

În altă ordine de idei, Corneliu Gurin, expert ADEPT, a menţionat că probabil cei care au votat contra şi cei care nu au participat la referendum au încredinţat viitorului legislativ dreptul de a alege preşedintele ţării. „Sau poate cetăţenii R. Moldova nu-şi doresc reforma constituţională atât de mult râvnită de politicieni”, a concluzionat C. Gurin.

Clubul de presă a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei în cadrul proiectelor Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiectele de interes public” şi „Să revenim la Democraţie! Fortificarea capacităţilor profesionale ale jurnaliştilor, consolidarea cooperării guvernamentale, promovarea mass-media libere în Republica Moldova”, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului şi Fundaţia Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung - KAS).



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola