Cunoaşterea de sine este cheia reuşitei în viaţă


Cunoaşterea de sine este cheia reuşitei şi succesului în viaţă,  cît şi puntea de ieşire în complicata reţea a relaţiilor sociale. Fiecare victorie veritabilă debutează prin victoria asupra propriului nostru Ego – cognitiv, afectiv, volitiv-motivaţional, aceasta debutînd cu autocunoaşterea. În aceste condiţii, Asociaţia Obştească „Femeia Modernă” a organizat sîmbătă, 11 septembrie 3 traininguri în cadrul Centrelor Educaţionale pentru Tineri din satele Neculaieuca, Malaieşti, Mitoc din raionul Orhei.  În cadrul trainingului au fost realizate următoarele activităţi:

¨      Parabola „Fereastra”

¨      Test „Dalai Lama”

¨      Steaua cu 5 colţuri

¨      Exerciţiul „Şi eu, şi eu nu”

¨      Filmuleţ „Cunoaşterea de sine”

¨      Lunile anotimpului

Paradoxal, s-a constatat că problema cunoaşterii de sine rămîne a fi una cu multe direcţii explorative, persoanele grupului-ţintă denotînd deseori rezistenţe în identificarea propriilor trăsături şi prezentarea lor grupului.

Observaţia propriu-zisă a activităţii elevilor a reliefat manifestarea stereotipurilor gender: diferenţierea planurilor şi obiectivelor de viitor – fetele primează drept obiectiv dorinţa relaţiilor profund-afective, a unei căsătorii reuşite, adică nevoia de dragoste şi afiliere; băieţii – primează maşina şi cariera, posibilitatea plecării peste hotare, adică necesitatea realizării în plan material.

În final, participanţii la training au menţionat că :

  • „Suntem diferiţi, dar şi ne asemănam”;
  • „Mă cunosc şi-mi înving fricile şi barierele”;
  • „A-l cunoaşte pe celălalt” debutează de la „a te cunoaşte pe tine”;
  • „Cunoscîndu-mă, mă simt în luna martie, începutul primăverii şi vieţii ”;
  • „Nu există lucruri perfecte – mă  cunosc şi mă accept ”.

În acest context, psihologul proiectului, Taras Svetlana a conturat unele direcţii de lucru în aspect psihologic cu grupurile de tineri, recomandîndu-le spre implementare coordonatorilor de grup:

  • Realizarea unor traininguri de sporire a Inteligenţei Emoţionale;
  • Agresivitatea, nervozitatea, excitabilitatea – trăsături pentru autoanaliză şi analiză de grup în vederea moderarii reacţiilor la frustrare;
  • Prietenia şi Iubirea, plasarea nevoii de afiliere în sistemul propriilor valori, familiarizarea elevilor cu tema „Limbajele iubirii”.

Trainingul este parte componentă a cursului de formare desfăşurat în cadrul proiectului „O nouă şansă pentru viaţă” implementat de către Asociaţia Obştească „Femeia Modernă” cu suportul financiar al Ambasadei SUA din Chişinău.

 




Banner Audit Juridic CICO 300 x 250 px 2

NEWSLETTER

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular

PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la support@portal.civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola