CIDP ANIMA//Antreprenoriatul mai aproape de 6 tineri NEET prin programul CATalizator economic



Activitate

 

 

În perioada 2021 - 2023, în 3 regiuni din Nord se implementează inițiativa ”YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori”. Proiectul are drept scop dezvoltarea  a trei spații de abilitare economică, socializare și dezvoltare personală în satele din nordul țării și abilitarea economică a 6 tineri NEET în activitatea de antreprenoriat.

Inițiativa este implementată de Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”ANIMA” în cadrul proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în R. Moldova” cu suportul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene.

Tinerii NEET, conform studiului realizat de CIDP Anima în toamna 2021, au un procent impunător în comunitățile rurale din Nord. Un motiv al acestei situații este oferta scundă a câmpului muncii accesibilă în sat, salarii mici, un spectru îngust de posturi de muncă dar și nepregătirea tinerilor către piața muncii, resurse limitate în lansarea unei afaceri necesare în comunitate. Programul ”YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori” a venit să răspundă la aceste provocări, prin oferirea cursului de formare în domeniul lansării afacerii proprii, programului de minigrant pentru lansarea afacerii și oferirea de mentorat pe domeniu pentru tinerii care nu au experiență.

În urma concursului de minigrant desfășurat în iarna 2022-2023, la care au participat 11 tineri cu dosar de Plan de afaceri, 6 din aceștia au fost numiți de către juriu câștigători. În cadrul proiectului Echipa CIDP Anima a susținut financiar tinerii în lansarea și dezvoltarea activității antreprenoriale. Astfel, în regiunile Dondușeni, Sângerei și Fălești acum activează 6 afaceri lansate de tinerii NEET. Printre acestea sunt:

  1. Activitatea de frizerie;
  2. Activitatea de beauty salon;
  3. Activitate de salon de manichiură în 2 regiuni;
  4. Servicii IT;
  5. Servicii de vulcanizare.

  În perioada primăverii - verii 2023, tinerii câștigători a programului au avut parte de mentorat în domeniul marketing, digitalizare, financiar, resurse umane și asistență juridică. În cursa de lansare al afacerilor proprii, tinerii au fost dotați cu instrument  și ustensile necesare conform Planului de afaceri. Acestea au fost procurate de echipa Anima din resursele alocate de proiect și oferite prin act de predare primire la balanța afacerilor tinerilor câștigători.

Toamna, numărăm bobocii, iar proiectul analizează succesele tinerilor antreprenori. Aceștia au lansate activitatea antreprenorială, prima bază de clienți și primele venituri pe activitate. Drept urmare a implementării programului ”YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori” în comunitățile rurale, am reușit să motivăm și abilităm tinerii în lansarea activităților antreprenoriale, dezvoltarea economică locală, promovarea stilului activ de viață în rândul tinerilor din mediul rural, inclusiv în rândul tinerilor NEET, a menționat directoarea executivă CIDP Anima_Mihalcean Nonna.

Rezultatele atinse și afacerile lansate de tineri pot fi urmărite la http://anima.md/ru/   sau la https://www.facebook.com/CIDPAnima .

_________

Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”ANIMA” implementează inițiativa ” YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori” în cadrul proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în R. Moldova”

Acest grant este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul Proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”