𝐇𝐔𝐁-𝐮𝐥 𝐁𝐮𝐧𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̗𝐢 𝐍𝐞𝐩𝐨𝐭̗𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 – rezultatele proiectului

IMG 8348 2

În perioada lunilor mai-octombrie 2022, 𝑨𝑶 𝑨𝒔𝒐𝒄𝒊𝒂𝒕̗𝒊𝒂 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑰𝒏𝒐𝒗𝒂𝒓𝒆, 𝑬𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̗𝒊𝒂 𝒔̗𝒊 𝑫𝒆𝒛𝒗𝒐𝒍𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝑻𝒊𝒏𝒆𝒓𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊, 𝒄𝒖 𝒔𝒖𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖𝒍 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒏𝒄𝒊𝒂𝒓 𝒂𝒍 𝑴𝒊𝒏𝒊𝒔𝒕𝒆𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑴𝒖𝒏𝒄𝒊𝒊 𝒔̗𝒊 𝑷𝒓𝒐𝒕𝒆𝒄𝒕̗𝒊𝒆𝒊 𝑺𝒐𝒄𝒊𝒂𝒍𝒆 𝒂𝒍 𝑹𝒆𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒂 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒅𝒓𝒖𝒍 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑵𝒂𝒕̗𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝑮𝒓𝒂𝒏𝒕𝒖𝒓𝒊 𝑴𝒊𝒄𝒊 𝒊̂𝒏 𝑫𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖𝒍 𝑰̂𝒎𝒃𝒂̆𝒕𝒓𝒂̂𝒏𝒊𝒓𝒊𝒊 𝑨𝒄𝒕𝒊𝒗𝒆 2022, a desfășurat proiectul „𝐇𝐔𝐁-𝐮𝐥 𝐁𝐮𝐧𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̗𝐢 𝐍𝐞𝐩𝐨𝐭̗𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫". Scopul activităților fiind orientate spre creșterea gradului de competență în comunicare asertivă și diminuare a conflictului între generații, prin instruirea în cadrul unui program non-formal și consilierea psihologică a 45 vârstnici/tutori(bunici) și 45 tineri(nepoți) din raioanele Fălești, Drochia și Glodeni.

Rezultatele acestui proiect, au fost prezentate în cadrul atelierului de bune practici, desfășurat la data de 07 octombrie 2022, la Fălești, în incinta Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir”.

Evenimentul a întrunit oaspeți de onoare precum Aliona CREȚU, Șef serviciu Politici Demografice, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Veaceslav FUSU, Vicepreședinte al raionului Fălești, precum și parteneri ai proiectului Emilia CIOBANU, Șefă a Direcției Generale Asistență Socială Protecție a Familiei și Copilului Fălești; Adriana GROZAVU, Șefă Direcția Asistență Socială Drochia; Oxana ALBU, vicepreședinta raionului Glodeni.

În deschiderea evenimentului, cu un cuvânt de salut a venit Ana BEZĂRĂU, Directoare AIED, prin care a adus sincere mulțumiri către echipa de implementare a proiectului, dar și partenerii locali.

Dl Veaceslav FUSU, Vicepreședintele raionului Fălești, a subliniat importanța desfășurării acestui proiect pentru raionul Fălești și pentru tutorii/vârstnicii care au la îngrijire copii, și că ar fi bine de continuat acest proiect, pentru a-l multiplica la nivel local.

Dna Aliona CREȚU, Șef serviciu Politici Demografice, a comunicat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale consideră interacționarea între generații, o componentă importantă al procesului educațional, în familiile unde copii se află la îngrijirea vârstnicilor/tutorilor. De asemenea a venit cu un mesaj de mulțumire pentru organizatori și partenerii proiectului.

Rezultatele pe durata implementării proiectului au fost enumerate de către Ana LIPSIUC, manageră de proiect, printre care enumerăm:

  • 3 raioane implicate în proiect;
  • 6 acorduri de colaborare încheiate;
  • 45 de îngrijitori instruiți și consiliați psihologic;
  • 51 de tineri/copii instruiți și consiliați psihologic;
  • 60 consultații psihologice desfășurate;
  • 3 rapoarte cu recomandări, în urma consultațiilor psihologice;
  • 1 program de educație non-formală adulți/copii, realizat, cu 3 activități: sădirea plantelor, pictură în echipă și construirea de puzzle;
  • 1 pliant de bune practici realizat;

În partea a doua a evenimentului a fost prezentat un concert de dansuri populare de către AO „Veselia”, organizație care implementează în această perioadă proiectul „Dance for health”, aflat la ediția II, organizat 𝒄𝒖 𝒔𝒖𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖𝒍 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒏𝒄𝒊𝒂𝒓 𝒂𝒍 𝑴𝒊𝒏𝒊𝒔𝒕𝒆𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑴𝒖𝒏𝒄𝒊𝒊 𝒔̗𝒊 𝑷𝒓𝒐𝒕𝒆𝒄𝒕̗𝒊𝒆𝒊 𝑺𝒐𝒄𝒊𝒂𝒍𝒆 𝒂𝒍 𝑹𝒆𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒂, 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒅𝒓𝒖𝒍 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑵𝒂𝒕̗𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝑮𝒓𝒂𝒏𝒕𝒖𝒓𝒊 𝑴𝒊𝒄𝒊 𝒊̂𝒏 𝑫𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖𝒍 𝑰̂𝒎𝒃𝒂̆𝒕𝒓𝒂̂𝒏𝒊𝒓𝒊𝒊 𝑨𝒄𝒕𝒊𝒗𝒆 2022. Grupul de vârstnici dansatori, au fost susținuți de Ansamblul de dans popular „Veselia”, cei care în 66 de ani de activitate au adunat în repertoriu un program variat de dansuri şi cântece populare, prin care ne duc faima în întreaga lume.

Astfel, am putut admira o suită de dansuri, printre care: Suita de sărbătoare Veselia; Hora Copiilor Veselia; Ciuleandra; Rotunda; Polca din bătrâni; Suita de dansuri Țîgănești Veselia, iar interpreții Cristian Sergiu și Calmuțchi Alina& Calmuțchi Liza, au înveselit publicul printr-un șir de piese alese.

Echipa AIED aduce sincere mulțumiri Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pentru suportul acordat în implementarea proiectului, precum și partenerilor locali de implementare al inițiativelor: Direcția Asistență Socială Protecție a Familiei Drochia, Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Glodeni, Direcția Generală Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului, or. Fălești.

De asemenea, mulțumiri Bibliotecii raionale Drochia, Centrului de Cultură Glodeni și Bibliotecii raionale Glodeni, JCI Chișinău și Centrul de Educație non-formală „Prietenia” or. Fălești pentru susținerea proiectului prin oferirea spațiului.

𝑷𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕𝒖𝒍 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒊𝒎𝒑𝒍𝒆𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒕 𝒅𝒆 𝑨𝑶 𝑨𝒔𝒐𝒄𝒊𝒂𝒕̗𝒊𝒂 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑰𝒏𝒐𝒗𝒂𝒓𝒆, 𝑬𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̗𝒊𝒂 𝒔̗𝒊 𝑫𝒆𝒛𝒗𝒐𝒍𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝑻𝒊𝒏𝒆𝒓𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊, 𝒄𝒖 𝒔𝒖𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖𝒍 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒏𝒄𝒊𝒂𝒓 𝒂𝒍 𝑴𝒊𝒏𝒊𝒔𝒕𝒆𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑴𝒖𝒏𝒄𝒊𝒊 𝒔̗𝒊 𝑷𝒓𝒐𝒕𝒆𝒄𝒕̗𝒊𝒆𝒊 𝑺𝒐𝒄𝒊𝒂𝒍𝒆 𝒂𝒍 𝑹𝒆𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒂 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒅𝒓𝒖𝒍 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑵𝒂𝒕̗𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝑮𝒓𝒂𝒏𝒕𝒖𝒓𝒊 𝑴𝒊𝒄𝒊 𝒊̂𝒏 𝑫𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖𝒍 𝑰̂𝒎𝒃𝒂̆𝒕𝒓𝒂̂𝒏𝒊𝒓𝒊𝒊 𝑨𝒄𝒕𝒊𝒗𝒆 2022.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola