Pachete, veselă, pungi și caserole reciclabile create în Moldova

Veselă, caserole și pungi ecologice, reciclabile și ușor de personalizat! Ambalajele sunt produse în Moldova la inițiativa lui Călin Harti, managerul companiei MoldPack. Cu suportul Uniunii Europene, antreprenorul din orașul Sîngera, mun. Chișinău, a procurat utilaje care-i permit optimizarea și automatizarea proceselor.
Ideea de a produce veselă și pungi ecologice și reciclabile i-a venit antreprenorului încă de pe băncile universității.

„Tata producea cutii pentru fabrica sa de conserve, iar eu îl ajutam în timpul verii, atunci când eram student. Am decis să mă specializez în fabricarea ambalajului, a veselei și a caserolelor din carton deoarece sunt produse reciclabile și reutilizabile. Avem stabilite contracte atât cu micii antreprenori, cât și cu unele companii mari cu sute de angajați, din diverse sfere de activitate, precum: îmbrăcăminte, încălțăminte, panificație, pizzerie, produse de igienă, etc.”, declară entuziasmat Călin Harti.

Ghidat de dorința de a demonstra că se poate și acasă, antreprenorul a reușit să obțină finanțare din mai multe proiecte ale Uniunii Europene și să achiziționeze mașinării care i-au sporit producția.
„Ajutorul Uniunii Europene a fost dominant. Ne-a oferit posibilitatea să creăm mai multe locuri de muncă, să ne extindem gama de produse și să realizăm într-un timp mai scurt comenzile”, punctează antreprenorul.

Ultima achiziție în fabrica sa este utilajul cu ajutorul căruia sunt confecționate caserole de carton. Este singurul din Moldova care le produce. L-a obținut într-un proiect finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.
„Recent, am aplicat la un nou proiect cofinanțat de UE, în baza căruia ar urma să procur prese hidraulice, așa încât resturile din procesul de producție să nu fie aruncate, dar refolosite. Este vorba despre un program de ecologizare, implementat de către ODIMM în scopul promovării, susținerii și dezvoltării întreprinderilor de a adopta practici de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor”, subliniază Călin Harti.

Călin a reușit să creeze 26 de locuri de muncă. Pentru familia Ciubuc, munca la fabrică este principala sursă de venit, din care își întreține cei trei copii.
„Am lucrat câțiva ani la Moscova, dar m-am oprit acasă, deoarece și aici avem posibilitatea de a lucra, de a face un ban.Viața și așa este scurtă și aș vrea să stăm mai mult aproape unul de celălalt. Avem trei copii care trebuiesc crescuți și învățați”, spune Iurie Ciubuc.

Călin este tânărul care a introdus pe piață caserolele, cutiile, pungile și pachetele reciclabile și biodegradabile, iar consumatorii și agenții economici au posibilitatea să profite de ele, mai ales că pachetele din plastic sunt interzise prin lege.
„Familia și țara mă inspiră să rămân acasă și să nu plec. Cred că așa este corect. Sunt diverse programe, proiecte și chiar îi îndemn pe toți să aibă curajul să aplice și să-și transforme visul în realitate, așa cum am procedat și eu”, afirmă antreprenorul.
Nici măcar o singură bucățică de plastic produsă de-a lungul timpului nu s-a degradat în natură și nici nu o va face prea curând, pentru că plasticul va continua să existe cel puțin 500 de ani înainte. Foarte puțini dintre cei care utilizează obiecte sau produse din plastic știu că acestea ucid anual mai multe animale decât orice alt prădător.

Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola