Orașul Călărași, modernizat cu sprijinul Uniunii Europene



Grădinița „DoReMicii” din Călărași, construită conform standardului german de eficiență energetică

Sezonul de încălzire începe mult mai târziu în grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași, deoarece instituția preșcolară, care arată ca o căsuță din desenele animate, a fost construită după un sistem modern de eficiență energetică. Termoizolarea și instalarea echipamentelor pentru utilizarea surselor regenerabile de energie, a dus la reducerea cu 90% a cheltuielilor pentru întreținere. La grădinița „DoReMicii” au fost instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sistem de ventilare prin recuperare, inclusiv sistem de încălzire și răcire prin pardoseală.

„Dacă în majoritatea grădinițelor din țară sezonul de încălzire începe în luna octombrie, în instituția noastră procesul este declanșat la sfârșitul lunii decembrie, atunci când termometrele indică -5 grade Celsius. Acest lucru se întâmplă atât pentru că în instituție este cald, din cauza pereților izolați termic, dar și pentru că sistemul geotermal nu funcționează la o temperatură mai mică”, menționează Silvia Dodon, directoarea grădiniței „DoReMicii”.

Datorită sistemului geotermal, energia termică a pământului este utilizată pentru încălzirea clădirii, iar atunci când gerul devine nemilos, este pornită cazangeria pe bază de peleți. Panourile solare, amplasate pe acoperișul instituției, produc apă caldă, care ajunge direct în robinete.

„Copii noștri vor prețui natura și vor înțelege cât de generoasă este ea și cât de important este să o protejăm, pentru a beneficia în continuare de tot ce ne oferă”, specifică Silvia Dodon.

Loredana Bunu activează în calitate de educatoare la grădiniţa „DoReMicii” din anul 2017. Ea spune că la finalul fiecărei zile de muncă așteaptă cu nerăbdare dimineața următoare, pentru a fi alături de colegi și copii.

 „Ne bucurăm că micuții care frecventează grădinița noastră au parte de condiții bune de studii și joacă. Și părinții sunt foarte mulțumiți. Banii economisiți sunt investiți în dezvoltarea programelor pentru copii”, afirmă educatoarea Loredana Bunu.

Instituția, care este frecventată de 147 de copii, a fost construită în 2017 în cadrul unui proiect finanțat, în cea mai mare parte, de Guvernul Germaniei, care a investit peste un milion de euro.

„Suma totală a investițiilor a fost de peste 1.157.000 de euro. Contribuția primăriei Călărași a fost de 600.000 de lei - bani din care a fost achiziționat mobilierul, iar Fondul de Eficiență Energetică a alocat peste 900.000 de lei”, declară Ion Olari, primarul orașului Călăr

 Încălzire modernă la Spitalul Raional Călărași

Datorită suportului german, Spitalul Raional Călăraşi dispune de o nouă centrală termică şi de un sistem solar de încălzire a apei menajere. Centrala încălzește întreaga instituție medicală, iar sistemul solar produce apă caldă pentru toate necesitățile spitalului. Costul investițiilor europene a depășit 8 milioane de lei.

„A fost renovată cazangeria veche, s-a reparat încăperea, au fost instalate trei cazane noi și 40 de colectare solare pentru încălzirea apei calde menajere. Datorită acestor investiții, spitalul înregistrează economii de 20% la agentul termic și producerea apei calde”, declară Veaceslav Coșcodan, inginerul-șef al Spitalului Raional Călărași.

De serviciile Spitalului Raional Călărași beneficiază anual aproximativ 9 mii de pacienți. Lucrătorii medicali sunt încântați de condițiile de muncă.

Directoarea Spitalului Raional Călărași, Silvia Bobescu, spune că „apa caldă ajunge în fiecare salon 24 de ore din 24. Anterior, bolnavii trebuiau să meargă la cantină sau la baie, acum este mult mai ușor, nu doar pentru pacienți, dar și pentru personalul medical. În spital este cald și este asigurat confortul termic necesar”, spune Silvia Bobescu, directoarea Spitalului Raional Călărași.

O nouă faţă pentru iluminatul public din Călărași, datorită suportului european

Locuitorii din Călăraşi au iluminare stradală cu cele mai moderne tehnologii de control şi comandă online, datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Convenţia Primarilor”. Pe termen lung, noul sistem de iluminat public, care se întinde pe o distanță de 25 de km, va asigura o economie de 6.500 de euro pe an şi va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

„Oraşul a devenit mai luminos și mai sigur pe timp de noapte. Ne-am dori ca sistemul de iluminat public să fie extins pe mai multe străzi, inclusiv cele periferice”, subliniază  locuitoarea orașului Călărași, Violeta Tulbu.

Când vor avea apă potabilă în robinete locuitorii din Călărași?

Investițiile europene nu se opresc aici la Călărași. În oraș sunt în plină desfășurare lucrările de reabilitare și extindere a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare. În 2021 a început construcția a 15, 845 km de rețele de distribuție de apă și a 4,9 km de canalizare. Astfel,  aproximativ 16 mii de locuitori urmează să fie conectați la un sistem îmbunătățit și durabil de alimentare cu apă.

„Este un proiect în valoare de 2,2 milioane de euro, finanțat prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Uniunea Europeană. La moment, proiectul este în execuție, sperăm să-l finalizăm în primul trimestru al anului 2022. Schimbările vor fi resimțite și în facturile locuitorilor”, punctează edilul orașului Călărași.

În prezent, în orașul Călărași există un apeduct vechi, de peste 35 de ani, prin care curge apă tehnică.

Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.