Tinerii din Ialoveni îşi lansează sau extind afacerile cu suportul partenerilor europeniAu crezut în forţele proprii, iar Uniunea Euuropeană i-a ajutat să-şi transforme visul în realitate. Este vorba despre mai mulţi tineri din Ialoveni, care s-au lansat în afaceri, după ce au aplicat la „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni", finanțat de UE și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene. Tinerii au fost ghidaţi de Asociația Obştească „Eco-Răzeni” şi Consiliul raional să inaugureze un salon de frumuseţe, un magazin de produse handmade şi ecologice și un cabinet psihologic.

După o zi de muncă, nimic nu te poate face mai fericit decât o şamponare la salon sau o tunsoare. De asta au parte oamenii din satul Suruceni, Ialoveni, acolo unde Nicolae Vutcariov și Ioana Enachi au deschis salonul de frumuseţe „Cleopatra”. Cei doi antreprenori le oferă clienților șansa de a degusta frumosul, într-o atmosferă caldă și relaxantă şi, nu în ultimul rând, la preţuri accesibile.5

„Prestăm servicii de coafură, frezură, manichiură, pedicură, epilare şi masaj. Salonul „Cleopatra" știe să pună în valoare frumusețea naturală, să redea un plus de încredere și admirație fiecărui oaspete. Avem o abordare foarte specială faţă de fiecare client. Prestăm servicii de calitate”, menţionează antreprenoarea Ioana Enachi.

Şi pentru că frumusețea înseamnă mai mult decât o imagine, fiecare look creat în salon descrie mai mult o stare de spirit pozitivă. Cei doi tineri antreprenori, care vor să-şi unească destinele, au reuşit să deschisă salonul după ce au obţinut un grant, în valoare de 3250 de euro, în cadrul proiectului „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni", administrat de Asociația Obştească „Eco-Răzeni” și Consiliul raional, cu supotul financiar al UE și Suediei.

„Salonul nostru şi-a deschis uşile la sfârşitul lunii octombrie 2019. Datorită acestui grant am reuşit să procurăm utilaj şi mobilier. Fără acest suport ne-ar fi fost foarte greu să ne lansăm afacerea. Atât eu, cât şi Nicolae, nu ne-am gândit niciodată să plecăm peste hotare, întotdeauna am fost ferm convinşi că trebuie să identificăm o soluţie de dezvoltare aici, acasă. Acest suport ne-a încurajat şi ne-a dat un imbold pentru a ne realiza visul”, punctează Ioana Enachi.

Acum, cei doi antreprenori sunt în căutare de muncitori. „Avem disponibile mai multe locuri de muncă. Salonul nostru mai are nevoie de un frizer, un specialist în domeniul manichiurei şi pedichiurei şi un specialist make-up”, spune beneficiara de grant.

1Iar antreporenorul Victor Buzatu, care deţine o crescătorie de prepelițe în Dănceni, a reuşit să-şi dezvolte afacerea după ce a aplicat la „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni". Finanţarea nerambursabilă de 3500 de euro l-a ajutat să construiască un abator pentru sacrificarea păsărilor, reducându-i volumul de muncă în jumătate.

„Datorită acestui suport, am amenajat o încăpere pe care am reparat-o integral. Am procurat utilajul necesar şi suntem în prces de acreditare a acestui abator, care este semi-automat. Pe oră am putea prelucra între 60-80 de păsări. Din acest grant, am procurat şi câteva cuşti pentru prepeliţe”, menţionează antreprenorul.

În cadrul proiectului „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni" 35 de tineri din 11 localităţi ale raionului au fost instruiţi în domeniul antreprenoriatului, iar şapte idei de afaceri au obţinut finanţare nerambursabilă.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.