UE // Murul – cultura de succes a unui tânăr antreprenor din Văsieni, r. Ialoveni
Până nu demult, fructele de pădure nu erau apreciate cu adevărat în Moldova, însă transformarea consumatorilor în direcția unei alimentații mai sănătoase creează oportunități bune de afaceri profitabile pentru antreprenorii debutanți. Dintre toate fructele de pădure ce pot fi cultivate pe lângă casă, murele sunt un business dulce din toate punctele de vedere, cu multiple posibilităţi de câştig şi puţine pretenţii. Cultivarea murului este o activitate relativ nouă în lume, iar în republică a început să fie practicată în ultimii cinci-şase ani de către pomicultorii amatori în grădinile de pe lângă casă.
Ion Nacu, tânăr antreprenor din Văsieni, Ialoveni, este unul dintre primii cultivatori de mure din Moldova, care a înţeles beneficiile acestei afaceri încă din 2017, când a plantat 4000 puieți de mur pe un teren de 1,6 ha de pământ. Adevărul este că marea majoritate a populației dau preferință, din ce în ce mai mult, fructelor de pădure, pe cât de îmbietoare ca gust și aspect, pe atât de sănătoase. Murul este recunoscut pentru fructele sale prețioase, care pot fi consumate sub diferite forme, proaspete sau prelucrate, sub formă de sucuri, gemuri, siropuri concentrate ș.a. Conținutul ridicat în vitamina C și A, în acizi organici și săruri minerale asigură acestui arbust peren o importanță alimentară și economică deosebită, devenind mai mult decât un ”moft” cu care se ornează cele mai luxoase produse de patiserie.
Din spusele lui Ion, drumul spre succes a fost unul anevoios, însă, el este ferm convins că dacă faci ceea ce-ți place, ajungi să câștigi pe măsura pasiunii. Chiar din primul an, un singur hectar cultivat cu mure i-a adus antreprenorului o roadă mai mult decât frumoasă – 3 tone de fructe, pentru ca în următorul an să depășească dublul acesteia. Un alt argument important pentru profitabilitatea acestei culturi este faptul că produce fructe începând cu luna iunie, când se coc primele fructe, și până când dă înghețul. În plus, murul este cunoscut ca fiind foarte productiv astfel că și un an ”prost” nu îi lasă pe pomicultori fără profit.
Însă cultivarea murelor este condiționată și de respectarea câtorva secrete ce contribuie la dezvoltarea și fructificarea la un nivel maxim de calitate și de cantitate materialului săditor. Deși este destul de rezistent la intemperii, murul se dezvoltă bine pe un teren ușor în pantă, ferit de vânt, în sol nisipos, aerat, bine drenat, cu o capacitate bună de reținere a apei. Apa este abosolut necesară, în special, în perioada de creștere intensă a noilor tulpini (iunie-iulie), însă excesul de apă poate dăuna. Una din problemele cele mai grave pe care ne-a semnalat-o tânărul antreprenor ialovenean este lipsa forței de muncă, îndeosebi în perioada recoltei. De aceea, Ion se bucură de toată susținerea familiei în strângerea cu grijă a rodului muncii sale.
Astfel, cu multă perseverență și cu o investiție relativ redusă, antreprenorul din Văsieni a descoperit secretele unei plantații productive și profitabile de mure în mai puțin de 3 ani. Considerate a fi printre cele mai sănătoase alimente, cererea acestor întăritoare pentru organism depășește oferta. Cultivarea murului ramâne, așadar, o afacere de perspectivă în agricultură, fiind considerată pe bună dreptate de către pomicultori adevărată „mină de aur”.
Menționăm că începând cu 1 august 2018, în raionul Ialoveni se implementează proiectul „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene, proiect administrat de Asociația Obștească “Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni. Proiectul presupune, atât instruiri în domeniul antreprenoriatului, cât și finanțarea sub formă de grant a proiectelor pentru lansarea și/sau dezvoltarea ideilor de afaceri, inițiate de tineri cu vârsta între 18 – 35 ani din localitățile raionului Ialoveni.
Gospodăria Țărănească administrată de către Ion Nacu, este una dintre cele șapte afaceri care a obținut finanțare în valoare de 3500 EUR, în cadrul proiectului menționat mai sus.
Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană |