Institutul pentru Democrație cu susținerea financiară a Uniunii Europene a organizat un seminar online pentru un grup de angajați ai sistemului penitenciar din Republica Moldova



COVID-19 a condiționat realizarea unor noi forme de activități cu angajații sistemului penitenciar din Republica Moldova. În ziua de 26 iunie 2020, la Centrul de instruire a Administrației Naționale a Penitenciarelor din s. Goian, a avut loc un seminar online în scopul prevenirii torturii.

Acest seminar a fost organizat de Institutul pentru Democrație (Comrat) în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Moldova (Chișinău) și Centrul Media din Transnistria (Tiraspol) cu susținerea financiară a Uniunii Europene, prin intermediul Instrumentului European pentru Democrație și Drepturile Omului în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”.

Trainerul A. Zubco, șeful Direcției pentru prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, a familiarizat participanții cu termenul „tortură”, menționând despre inadmisibilitatea aplicării acesteia în secolul XXI.

Subiectul a fost prezentat în format PowerPoint, fapt ce a inclus prevederi privind mecanismele naționale și internaționale de prevenire a actelor de tortură; metode de asistență a victimelor torturii; prevederile articolului 1661 Cod Penal al Republicii Moldova.

Participanții s-au implicat activ în cadrul seminarului, au oferit întrebări trainerului, au lucrat în format interactiv și util. Astfel, noua metodă de promovare a seminarelor informaționale, a oferit posibilitate participanților să fie protejați și să învețe la distanță. Aceștia au mulțumit organizatorilor și UE pentru posibilitatea de a asculta în condiții sigure și a participa la un asemenea seminar interactiv.

 

А2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А1