Respiro.md - platformă ce permite psihologilor să-și creeze propriul birou virtual și să ofere ședințe online. Află istoria start-up-ului din acceleratorul Upcelerator
Platforma respiro.md permite psihologilor să-și creeze propriul birou virtual, accesibil de oriunde, de pe orice dispozitiv, care permite programarea și ducerea ședințelor în mediul online fiind asigurată confidențialitatea clienților. Află istoria start-up-ului din acceleratorul de afaceri Upcelerator.
Povestește un pic despre tine. Cu ce te ocupi? Care este experiența ta?
Mă numesc Ana Niculăeș și sunt psihologă cu o practică de 14 ani, de-a lungul experienței mele am lucrat cu diferite categorii de vârstă și le sunt recunoscătoare clienților mei care au avut încredere în mine şi mi-au permis să le fiu alături în cale lor de descoperire de sine. Momentan sunt fondatoarea cabinetului individual de consiliere Consuela și promovez cultura de a merge la psiholog în scopul igienei şi sănătății mintale.
Cum a apărut ideea de startup?
De-a lungul anilor am observat o prăpastie dintre persoane care suferă emoțional şi specialiştii în domeniul sănătății mintale din motivul stigmei de a apela la ajutor profesionist. În 2018 am dezvoltat chatbot-ul AnaBot pentru a crea o punte peste această prăpastie. În perioada de început de pandemie mai mulți colegi psihologi ne-am oferit să ajutăm pro bono persoanele care sunt în criză emoțională din cauza stresului legat de incertitudine, frică de boală şi de moarte din cauza virusului COVID19, dar am realizat că unor persoane le era dificil sa înțeleagă cu ce anume poate un psiholog sa îi ajute şi atunci am decis să investim în sensibilizarea publicului şi psihoeducație pe de o parte prin webinare gratuite și live-uri şi oferirea unei platforme unde poți să găsești psihologul care ți se potriveşte pentru a trata gândurile care dor.
Ce problemă soluționează startup-ul?
Soluționăm 2 probleme. Prima este promovarea igienei emoționale și psihoeducația publicului referitor la sănătatea mintală. A doua este necesitatea psihologilor de a avea un birou virtual, accesibil de oriunde, de pe orice dispozitiv, care permite programarea și ducerea ședințelor în mediul online fiind asigurată confidențialitatea.
Ce soluție propune Respiro?
Soluția noastră este respiro.md, platformă în care sunt înregistrați psihologi cu ani de experiență și care oferă servicii de asistență psihologică.
Cum a fost să comunici cu potențialii clienți, ce ai învățat din comunicarea cu clienții?
Am înțeles că se manifesta foarte puternic stigma de a apela la ajutor și în spate se află frica și rușinea. Pe de altă parte în cazul psihologilor, ei nu au procesele automatizate, programările se fac în mod clasic, de regulă la telefon, iar notițele sunt în formă scrisă în jurnalele psihologiilor.
Care e cel mai valoros sfat primit de la mentorii din accelerator?
Că respiro poate fi un birou virtual, astfel automatizând programările, plățile și gestionarea bazei de date a clienților.
Cum a evoluat ideea de la începutul acceleratorului?
Ideia inițială era listarea tuturor psihologilor astfel beneficiarii să-și găsească psihologul potrivit în baza limbei vorbite, tipul serviciului și cea mai apropiată oră disponibilă pentru ședință. Dar noi am înțeles că asta a creat mai multe dificultăți pentru beneficiari, din prisma paradoxului alegerii. Cât mai multe opțiuni de selectare cu atât e mai dificilă alegerea. Acum noi am restructurat și persoana face alegerea în dependență de problema cu care se confruntă, iar algoritmul din spate îi oferă psihologul care este disponibil cel mai curând.
Descrie echipa de fondatori - nume, prenume, ocupație de bază, rol în startup.
Ana Niculaeș - psihologă, fondatoarea cabinetului individual de psihologie "Consuela", 14 ani de experiență.
Alexandru Vulpe - inginer IT, 6 ani de experiență în domeniu.
Andrei Josan - SEO specialist, director Lead47, o companie de Digital Marketing care dezvoltă strategii de promovare a afacerilor în mediul online.
Cu ce provocări te-ai ciocnit în accelerator și în dezvoltarea ideii?
Dezvoltarea unei afacerii presupune cunoștințe în mai multe domenii și sunt multe variabile de care e important să ții cont pentru a ajunge la succes. La moment suntem la etapa de validare a modelului de business. Alt aspect e prelucrarea datelor cu caracter personal.
De ce ai decis să dezvolți un startup?
Pentru a promova cultura de a merge la psiholog în scopul igienei emoționale și sănătății mintale. Cu o sută de ani în urmă umanitatea a înțeles importanța igienei fizice și asta a mărit longevitatea vieții, în momentul în care o persoană decide să investească și în igiena emoțională, asta v-a îmbunătăți calitatea vieții.
La ce lucrați acum?
La integrarea cu platforme de plăți online și investim în psihoeducație prin live-uri și webinare gratuite pe diferite tematici psihologice. Acestea pot fi găsite pe site respiro.md
Temele abordate:
- Sexualitatea în cuplu;
- Prevenirea arderii profesionale;
- Rolul laudei și pedepsei în educație;
- Model de contract în lucrul cu clienții în practica privată;
- Cum și de unde să încep practica privată în psihologie;
- Provocările consilierii online.
Care sunt planurile pe viitor?
Planificăm să traducem site-ul în limba rusă, pentru a ne extinde în țările ex-sovietice. Să dezvoltăm modulul care permite video chat direct pe site, astfel evitând aplicații de la părți terțe, totodată asigurând confidențialitatea prin acest modul ceea ce nu permit alte aplicații.
Upcelerator este organizat de acceleratorul de inovație și antreprenoriat Dreamups, partener general Orange Systems, cu suportul EFSE Entrepreneurship Academy și realizat cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului ”Tekwill”.