Liliana Samcov: Servicii sociale alternative €“ o prioritate a Asociatiei Obstesti "Demos€

Liliana Samcov AO DemosSaptamina trecuta am vizitat Asociatia Obsteasca „Demos" si am avut-o ca interlocutoare pe Doamna Liliana Samcov, director executiv al acestei organizatii.

Dna Liliana Samcov, in discutii si prezentari vorbiti deseori despre servicii sociale alternative. Va rog sa faceti o paranteza si sa le spuneti cititorilor nostri ce reprezinta ele.

Serviciile sociale alternative sunt oferite de alte institutii decit cele de stat: private sau obstesti. Fondurile din care sunt prestate aceste servicii provin, de regula, de la donatorii interni si externi. Aceasta, insa, nu inseamna ca serviciile alternative nu pot fi subsidate din bugetele locale. În republica exista mecanisme lucrative eficient aplicate in multe raioane, pentru realizarea parteneriatelor cu asociatiile obstesti prestatoare de servicii sociale. De ce sunt numite alternative? Deoarece ele reprezinta atit o alternativa serviciilor prestate de stat, cit si vin sa completeze unele goluri in oferirea serviciilor catre categoriile defavorizate. Dar vin sa le completeze cu resurse financiare mai putin costisitoare decit ar necesita fiind oferite de catre stat. E o practica pe larg raspindita in tarile europene, in care statul ofera prioritate asociatilor obstesti care cu costuri realativ mici realizeaza vaste programe sociale.

Asociatia Obsteasca „Demos" este prima din raionul Edinet care si-a axat activitatea pe prestarea serviciilor sociale adresate tinerilor defavorizati, realizind una dintre prioritatile politicii nationale de tineret la nivel de raion si regiune. Cu ce categorii de tineri lucrati in prezent?

Categoriile de tineri cu care lucreaza echipa noastra de specialisti sunt dintre cele mai dificile si mai putin protejate de stat: tinerii orfani - absolventi ai gimnaziilor-internat, victimile traficului de fiinte umane si copiii lor, ex-detinutii intorisi in comunitate, tinerii in situatie de risc, reprezentanti ai etniei rome ce traiesc sub limita existentei. În afara de categoriile mentionate avem in servicii tineri din comunitate, liceeni, care in timpul liber frecventeaza gratuit sala de forta. Un grup de adolescenti cu un grad inalt de activism actioneaza in asociatie in calitate de voluntari. Deci, tinerii cu care lucram provin din diferite medii sociale, insa toti pentru noi sunt egali.

Daca ne aflam la raspintia dintre ani, e si firesc sa facem o evaluare a activitatii si sa trasam niste linii de perspectiva pentru anul viitor. Cu ce rezultate asociatia incheie anul 2008?

Putem vorbi atit despre rezultate cantitative cit si de cele de ordin calitativ. Rezultatele activitatii de protectie si sprijin a tinerilor in dificultate sunt concrete si vizibile. În 2008 in cadrul Centrului de Reintegrare Sociala a Tinerilor „Alternativa" (CRST „Alternativa") am asistat cu servicii 62 tineri devavorizati. Ei au beneficiat de plasament pe durata medie (3-6 luni), asistenta psihologica, sociala, juridica, ajutor material pentru cele mai stringente necesitati (alimentatie, haine, medicamente, produse de igiena personala, procurarea politei de asigurare medicala), informare si educatie pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta, orientare profesionala, asistenta in angajarea in cimpul muncii, asistenta in documentare si in cautarea parintilor biologici. Dintre ei 10 tineri au fost angajati in cimpul muncii in baza contractului individul de munca, beneficiand de pachetul social, iar ceilalti 52 lucreaza „cu ziua" sau au fost angajati in firme private fara contract de munca, fapt ce denota multe dificultati sociale: nerespectarea de catre angajatori a Codului muncii, marginalizarea tinerilor orfani, vulnerabilitatea lor in fata imperfectiunii sistemului de protectie a muncii s.a. 3 tineri au beneficiat de instruire profesionala, 28 tineri au fost asistati in procesul de perfectare a actelor (prima documentare, perfectarea buletinului de indentitate, perfectarea vizei de resedinta). Dupa iesirea din sistemul de servicii a CRST „Alternativa" toti tinerii au reusit din resursele proprii sa-si inchirieze o camera sau un apartament in orasele Edinet si Cupcini.

Tinerii vin la „Alternativa" pentru a cere sprijin in depasirea problemelor vietii independente, pe care siguri nu le pot depasi, si pleaca din sistemul de servicii cu un complex de deprinderi de viata independenta format, fapt ce le usureaza integrarea sociala ulterioara.

În una din editiile precedente le-am comunicat cititorior despre un alt program social, demarat recent de echipa „Demos". Aveti careva rezultate la acest compartiment?

Da, programul „Start in viata independenta", realizat cu sprijinul Caritas Elvetia si Directiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare, a demarat in octombire si deja putem sa vorbim despre unele rezultate. Beneficiaza de serviciile din acest program tinerii care au plecat din CRST „Alternativa", dar care inca se confrunta cu unele dificultati de adaptare sociala, precum si alti tineri din Edinet si comunitatile adiacente. 12 tineri beneficiaza de locuinte asistate, inchiriate, reparate si mobilate minim din resursele programului. În aceste locuinte sociale tinerilor le este oferita asistenta profesionista: psihologica, sociala, juridica. 20 persoane beneficiaza de informare si educatie in cadrul Scolii Zilei de Odihna care functioneaza in cadrul centrului, familiarizindu-se cu subiecte de maxim interes pentru tineri. Pe linga aceste servicii tinerii beneficiaza de un minim pachet social pentru viata independenta. Împreuna cu asistentul social ei isi procura vesela, textile, articole de menaj, produse alimentare, toate - in dependenta de necesitatile individuale ale fiecarui client.

În cadrul proiectului a fost elaborat un plan de afacere pentru crearea unui atelier de instruire si producere a articolelor de confectii, scopul fiind formarea profesionala a tinerelor defavorizate si crearea a noi locuri de munca pentru ele.

În prezent lucram intr-o echipa formata din specialisti din diferite asociatii din tara la elaborarea unei cartulii de buzunar pentru tineri „Ghid in viata independenta", pentru care suntem in cautare de fonduri suplimentare.

Pentru „Demos" 2008 a fost un an bun?

Consider ca a fost, in general, un an reusit, cu succese, deoarece am atras fonduri si am lansat proiectul „Start". Tot in 2008 am elaborat un plan de afaceri pentru care am obtinut finantare. Cu suportul financiar al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare am deschis un Fitness-studio, in care femeile din localitate pot beneficia de un complex de imbunatatire a sanatatii prin antrenamente de gimnastica de intretinere, program de intarire a imunitatii si a starii generale a sanatatii, recreere intr-o atmosfera calda si prietenoasa. Este o activitate de antreprenoriat social, inovatoare pentru raionul nostru, si consta in acumulare de resurse pentru sustinerea serviciilor CRST „Alternativa". Deci, fiecare femeie care va deveni clienta Fitness-studio va contribui la un scop nobil: prin plata abonamentului va ajuta tinerii orfani sa-si gaseasca rostul in viata.

Nu pot spune, insa, ca 2008 a fost un an usor. Înca de la inceputul anului ne-am pomenit intr-o criza de buget, neavind resurse pentru achitarea platilor comunale. Nici primaria Edinet, nici Consiliul Raional nu au dorit sa ne ajute financiar in achitarea facturilor pentru serviciile de intretinere a CRST „Alternativa", motivind numeroasele refuzuri prin lipsa resurselor financiare, lipsa unei stipulari clare in legislatie, ce ar permite finantarea serviciilor sociale alternative. Eu, insa, percep lucrurile altfel: este lipsa de vointa politica, ambitii personale ale unor demnitari gelosi de succesele noastre, lipsa dorintei de a utiliza intr-un mod inteligent si eficient resursele umane si materiele pe care le poseda si le dezvolta continuu pentru binele societatii asociatia noastra. Nu mi-i frica sa spun despre aceste lucruri, deoarece apar copiii orfani ai tarii, ramasi in strada fara protectie si sprijin. Centrele similare din Soroca, Ungheni, Hincesti, Calarasi, Causeni, Cahul sunt ajutate din bugetele orasenesti si raionale, fiind planificate pentru anul 2009 resurse financiare pentru costuri comunale, telecomunicatii, salarizare, intretinere mijloace fixe intre 80 si 199 mii lei. Exemple de bune practici in cooperarea si sustinerea serviciilor oferite de organizatiile sociatatii civile le aflam si din experienta municipiilor Chisinau si Balti. Doar APL din raionul nostru traiesti si gindeste dupa alte reguli. Care ar fi ele?

Sa speram ca situatia in 2009 se va imbunatati. Cu ce planuri pasiti in noul an?

În primul rind vom pune accent pe sporirea performantelor profesionale ale specialistilor. În acest sens vom accesa instruiri in oferirea serviciilor sociale specializate, in educatie civica si mobilizare cetateneasca, in cunoasterea legislatiei electorale si in domeniul protectiei sociale. Una dintre prioritatile echipei este si studierea limbii engleze, cunoasterea carei va facilita comunicarea cu partenerii externi penru atragerea fondurilor UE. În ceea ce priveste serviciile sociale, vom continua proiectul „Start", vom cauta solutii pentru sustinerea CRST „Alternativa", pentru a nu admite suspendarea activitatii lui, vom comunica intens cu agentii economici pentru a beneficia, conform Legii 2%, de sustinere financiara din impozitele achitate anual catre bugetul de stat. Vom elabora noi proiecte sociale, ce vor veni sa realizeze unele componente ale Strategiei de dezvoltare socio-economica a orasului Edinet, Strategiei nationale de tineret 2009-2013 si altor programe locale si nationale.

Ce ati dori sa le urati cititorilor nostri?

Cele rele sa se spele, ceea ce pentru mine inseamna a nu tine minte tot ce a fost rau, si cele bune sa se-adune, adica sa inmultim virtutile, sa adunam fapte si ginduri bune in camara inimii curate, in care salasluieste Dumnezeu. La multi ani si ajutorul Domnului in toate intentiile nobile.

Realizat de Vasile Socolic,
Saptaminalul „Curierul de Edinet"
(februarie 2009)

 

http://asociatiademos.wordpress.com

 

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola