Vasile Spinei: Dati-ne o presa care sa ne spuna adevarul!

Vasile Spinei: Dati-ne o presa care sa ne spuna adevarul!interviu cu dl Vasile Spinei, directorul Centrului "Acces-info"

Stimate dle Vasile Spinei, cum comentati Dvs. faptul ca, potrivit clasamentului "Reporterii fara Frontiera" cu privire la libertatea presei, in anul 2008, R. Moldova a coborat de pe locul 81 (in 2007) pe locul 98, aflandu-se la nivelul perceperii libertatii presei intre asa tari precum Kenya si Guinea?

Orice clasament de acest tip este extrem de relativ si nu conteaza ca ne aflam pe locul 81 sau 98 in lume, important e ca simtim, ne confruntam zilnic cu lipsa unei informari ample, obiective, operative, interesante, atat despre evenimentele din tara, cat si de peste hotare.

 Avem o presa firava, timida, deoarece de la nouazeci incoace statul nu a avut si nici nu are grija sa creeze conditii favorabile economice si financiare pentru dezvoltarea, diversificarea mass-media, pluralismului de opinii. Nu poti avea o presa libera si independenta in conditii precare, cand colectivele redactionale nu stiu daca vor mai putea activa maine, poimaine, peste o luna. Avem o presa politizata, ideologizata, dependenta in masura excesiva de finantatori. Pe de alta parte, exista pericolul concentrarii "din umbra" a mass-media.

Lipsesc investigatiile jurnalistice de rasunet, jurnalistii care le efectueaza nu arareori sunt neprotejati. Totodata, guvernarea nu reactioneaza nici intr-un fel la critica, stilul laudativ, triumfalist al multor structuri mass-media, avand un efect de demolare a democratiei.

Mai exista si un alt adevar - vom avea o presa libera si independenta atunci cand majoritatea populatiei va cere cu insistenta: dati-ne o presa care sa ne spuna adevarul; vreau sa stiu unde si cum se cheltuiesc banii pub lici; vrem sa stim incotro mergem! Deci, de rand cu dezvoltarea, intremarea presei, trebuie sa ne preocupe in permanenta lichidarea analfabetismului juridic, sensibilizarea, educatia civica a populatiei, consolidarea democratiei pas cu pas. Domeniu, in care se pot manifesta cu brio fiecare organizatie neguvernamentala, orice alianta, societate civila in ansamblu.

Stim ca pe parcursul anului 2008 Dvs. ati coordonat un proiect foarte important privind evaluarea accesului la informatiile oficiale in Republica Moldova. Care sunt concluziile la care ati ajuns?

Din „Raportul privind evaluarea accesului la informatiile oficiale in Republica Moldova" (in perceptia reprezentantilor mass-media si a organizatiilor neguvernamentale in domeniul libertatii de exprimare si al accesului la informatie) pe parcursul trimestrului 3 (iulie-septembrie) s-a observat o usoara imbunatatire a accesului la informatiile oficiale. În prezent suntem in curs de evaluare a situatiei atestate in ultimul trimestru al anului, rezultatele urmand a fi prezentate intr-un raport public in viitorul apropiat.

Referindu-ne la trimestrul trei (ca si in perioada anterioara) s-au desfasurat activitati stipulate in Planul de actiuni pentru consolidarea sistemului de comunicare in vederea implementarii Conceptiei de comunicare a Guvernului. Autoritatile administrative centrale au fost obligate sa instituie subdiviziuni sau sa desemneze persoane abilitate de relatiile cu presa in scopul facilitarii accesului mass-media la informatie. A fost data o dispozitie ca persoanele responsabile de comunicare din ministere si alte structuri sa fie subordonate direct conducatorului institutiei si sa primeasca intregul sprijin al acestora in vederea solutionarii operative a tuturor solicitarilor de informatii. Acest statut urmeaza a fi confirmat si prin Regulamentul model al serviciului de presa si Fisa de post model, care au fost elaborate de catre Serviciul de presa al Guvernului si vor fi aprobate in toate institutiile subordonate Executivului.

Un pas pozitiv in trimestrul trei poate fi considerata implicarea activa a Guvernului la evenimentele prilejuite de Zilele dreptului de a sti (22-28 septembrie). Analistii au remarcat ca reprezentantii mai multor institutii publice de nivel central, raional si local, organizatii neguvernamentale, biblioteci au participat la organizarea si desfasurarea conferintei anuale "Accesul la informatie: legislatie, realitate, perspective", altor evenimente similare, inclusiv seminare, traininguri, "mese rotunde", "zile ale usilor deschise" etc., care au avut loc in toate raioanele.

Totusi, evaluarea din trimestrul trei este departe de a fi una complet pozitiva. Astfel, grupul de experti, sub egida Centrului "Acces-info", indica un sir de probleme majore, cea mai grava fiind lipsa unui mecanism clar si eficient de comunicare cu publicul, care ar facilita procesul informational, mentinerea unui dialog interactiv permanent intre institutiile de stat si cetateni, astfel, incat acestia sa poata participa plenar la toate etapele procesului de elaborare a deciziilor. Alte deficiente tin de:

a) continutul informational insuficient al paginilor web oficiale ale institutiilor publice;

b) refuzurile frecvente in procesul de furnizare a informatiilor publice, inclusiv in cazurile cand acestea sunt solicitate de catre jurnalisti;

c) nerespectarea unor decizii judecatoresti in domeniul accesului la informatie;

d) atitudinea neadecvata a unor institutii desconcentrate si comisariate de politie raionale fata de solicitantii de informatie, considerand, in mod eronat, ca nu au obligatia directa de a furniza informatii, precum ca aceasta ar tine de competenta structurilor ierarhic superioare;

e) ineficienta campaniilor in vederea sensibilizarii opiniei publice, desfasurate de institutiile statale si organizatiile neguvernamentale in domeniul drepturilor omului, inclusiv a dreptului la informatie, ceea ce genereaza pasivitatea in randul cetatenilor.

Grupul de experti a estimat nivelul accesului la informatiile oficiale in Moldova pe parcursul trimestrului trei al anului 2008 cu 2.36 puncte, ceea ce indica o usoara imbunatatire in comparatie cu evaluarea din trimestrul doi, care a constituit 2.12 puncte, iar cea din primul trimestru - 2.09 puncte. (Evaluarea a fost efectuata la o scara de la 0 la 5 puncte).

Va multumim pentru interviu si Va uram sarbatori fericite!

Agnesa SORBALO, Corespondent FC  

Sursa: Revista Forum Civic, Decembrie 2008

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola