John Balian: Schimbarea mentalitatii - o problema a ONG-urilor din Moldova

Dle John Balian, cum apreciati activitatea sectorului neguvernamental in Republica Moldova?

Sectorul asociativ din Moldova are multe probleme de infruntat pana a ajunge la acel nivel de maturitate, cand si-ar putea asuma din proprie initiativa niste actiuni cu totul special pentru societate. Angajarea ONGurilor in solutionarea unor probleme de interes major pentru populatia tarii este adeseori subminata de lipsa unui suport fundamental (finantele).

În paralel, ne-am putea referi si la criza ideilor sau nedorinta societatii civile de a lua atitudine si de a reactiona la anumite provocari, care, intr-o tara cu o societate civila dezvoltata, ar avea un impact de anvergura.

Nu doar in Moldova societatea civila are un statut „vulnerabil", ci si in alte tari in curs de dezvoltare, unde pana nu demult statul era cel care „gandea" CE trebuie de facut si CUM trebuie de facut? Actualmente oamenii constientizeaza ca statul nu poate sa acopere toate necesitatile. Societatea trebuie sa intervina pentru a-si ajuta sie. Si societatea poate sa vina cu interventii de succes prin intermediul ONG-urilor, care au misiunea si scopul de a intreprinde masuri eficiente pentru imbunatatirea situatiei in societate. Statul nu poate substitui societatea, iar o societate civila puternica este cea in care populatia recunoaste rolul si importanta ONG-urilor, inteleg ca ONG-urile sunt o solutie.

Care ar fi, in viziunea Dumneavoastra, cea mai mare problema cu care se confrunta ONG-urile din Moldova?

Schimbarea mentalitatii. Oamenii trebuie sa invete sa identifice problemele si sa caute caile de rezolvare a acestora. Populatia trebuie mereu sa-si puna intrebari: Ce putem face pentru a schimba situatia creata?
Prin ce metode putem sa influentam spre bine desfasurarea anumitor procese? Cu cine am putea coopera pentru a ajunge la rezultatul scontat?

Cetatenii moldoveni nu trebuie sa astepte retete de-a gata. ONG-urile singure trebuie sa ajunga la cele mai optime solutii. Si odata fixate - sa treaca la actiuni practice.

Din punctul meu de vedere, ar mai exista si problema durabilitatii proiectelor...

Problema durabilitatii proiectelor, ONG-urile trebuie sa o gaseasca prin organizarea comunitatii. Atunci cand oamenii vor intelege ca isi doresc ceva pentru ei insisi - vor gasi metodele si mijloacele prin care vor asigura continuarea unei initiative care este pentru binele lor. Oamenii trebuie sa-si schimbe mentalitatea de a gandi si de a vedea altfel lucrurile.

Constientizarea ca esti responsabil pentru ceea ce se intampla, ca situatia existenta te priveste personal - implica o noua abordare a problemelor din societate. Multe ONG-uri de nivel local deja reusesc sa-i implice pe oamenii din comunitatile in care activeaza in proiectele pe care le desfasoara.

Prin eforturi comune - obtin si rezultate.

În final, ce le-ati dori ONGurilor din Moldova?

Sa fie active si sa coopereze pentru a acoperi toate necesitatile populatiei.

Va multumim!

Pentru conformitate,
Victoria Tataru

Sursa: Revista Forum Civic

 

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola