Mircea Esanu: Consiliului civil pentru monitorizarea CCCEC nu va permite ingerinte in activitate



Mircea Esanu | Alianta AnticoruptieGuvernul a aprobat in sedinta din saptamana trecuta crearea Consiliului civil pentru monitorizarea activitatii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC). Executivul a recomandat Aliantei Anticoruptie, care intruneste mai multe ONG-uri, sa organizeze in termen de o luna concursul pentru selectarea candidatilor care vor sa faca parte din consiliu.

- Domnule Esanu, de ce este nevoie ca un consiliu civil sa monitorizeze activitatea CCCEC?

- Acest Consiliu este ceea ce numesc americanii si europenii un control asupra institutiilor de protectie a legii. Instituirea Consiliului are scop preventiv, adica prevenirea abaterilor in activitatea CCCEC. În caz de incalcari a legislatiei, trebuie sa existe un grup de oameni profesionisti care, in baza unor tehnici, au dreptul sa analizeze corectitudinea activitatii institutiei in cauza pricina, iar rezultatele investigatiei sa fie expuse publice. Este prima experienta si, la sigur, Consiliul va evolua in timp.

- S-au vehiculat de mai multe ori presupuneri privind anumite abateri de la legislatie in activitatea CCCEC. Credeti ca acestea au determinat necesitatea supravegherii din partea societatii civile?

- Au existat cazuri scandaloase in care CCCEC a fost acuzat de fabricarea unor dosare politice, insa, Alianta Anticoruptie nu a putut verifica, deoarece nu exista acces la astfel de informatii. Astfel, putem spune ca nu avem inregistrate si demonstrate abateri in activitatea CCCEC. Cu toate acestea, societatea civila are mari ingrijorari vizavi de corectitudinea acestei institutii.

Actualmente exista doua institutii care pot verifica CCCEC: comisiile parlamentare, care examineaza superficial abateriile de la legislatie, si Curtea de conturi, care se ocupa de monitorizarea gestionarii banilor in aceasta institutie. Procuratura poate fi implicata in verificari, doar in cazul in care sunt depistate anumite incalcari.

- Care vor fi atributiile Consiliului civil?

- Pana acum societatea civila avea dreptul sa verifice dosarele dupa intrarea acestora pe rol si dupa pronuntarea sentintei de judecata. Prin intermediul Consiliului civil, va exista posibilitatea monitorizarii politicilor administrative, operationale si de personal. Vor fi receptionate sesizarile de la cetateni si remise catre autoritatile competente. La fel, vor fi examinate rapoartele despre sanctiunile disciplinare aplicate de CCCEC, precum si informatiile de la alte institutii despre cazurile de coruptie comise de angajati CCCEC.

- Consiliul civil poate fi considerat un instrument independent din moment ce in calitate de secretar va activa o persoana din Aparatului Guvernului, desemnata de prim-ministru?

- Presedintele Consiliului civil va fi un reprezentat al societatii civile care va fi confirmat doar de Guvern. Nu Guvernul va alege secretarul Consiliului civil, de acest lucru se vor ocupa membrii Consiliului, iar Guvernul ii va confirma candidatura si va asigura doar din punct de vedere financiar aceasta institutie. În cazul in care Guvernul nu va fi de acord cu persoana inaintata la functia de secretar al Consiliului, societatea civila va reactiona prompt si nu va permite executivului sa controleze aceasta institutie independenta.

- Care va fi modalitatea de remunerare a membrilor Consiliului civil?

- În cazul in care dorim un Consiliul functional, acesta trebuie sa detina anumite resurse financiare necesare in activitatea cotidiana. Membrii Consiliului civil vor activa pe baza de voluntariat, doar sedintele ordinare si extraordinare la care vor participa vor fi platite, dupa modelul consilierilor municipali, cu 10% dintr-un salariul mediu al unui functionar public pentru o zi de sedinta. 

Info-Prim Neo