frule

Lilia Snegureac: Şansa unui viitor european al Republicii Moldova este să joace după regulile lumii civilizate

 
 
Secretarul Platformei societăţii civile ”Pentru Europa”, Lilia Snegureac, despre şansele de integrare europeană a Republicii Moldova şi despre importanța societăţii civile care şi-a asumat rolul autorităţilor de promovare a vectorului european de dezvoltare a ţării. 

Din cei șase ani de când Moldova și-a declarat ferm intenția de a-și îndrepta vectorul de dezvoltare a țării pe direcția Vest, anul 2015 a fost probabil cel mai complicat. Luptele politice interminabile au îndepărtat țara noastră de obiectivul de integrare europeană, au determinat instituțiile europene să privească Moldova cu mai multă precauție și au transformat-o dintr-o ”poveste de succes” a UE într-o mare decepție a acesteia. În opinia Liliei Snegureac, Preşedinte al Centrului de Resurse Umane ”DIALOG-Pro”, organizaţie care asigură lucrările de secretariat ale Platformei societăţii civile ”Pentru Europa”, ”dacă în această perioadă cetățenilor le-a mai rămas un pic de speranţă la o viaţă mai bună în UE, atunci acest lucru în mare parte se datorează acţiunilor societăţii civile, care au promovat insistent valorile europene, în pofida incertitudinilor politice”. Lilia Snegureac nu-și pierde speranța într-un viitor european al Republicii Moldova și consideră că acest lucru este posibil doar în rezultatul unui efort comun al autorităților și al societății, în ansamblu. ”Mai mult, Moldova trebuie să joace după regulile lumii civilizate”, este de părere Secretarul Platformei.

Dnă Snegureac, la acest sfârşit de an se împlineşte un an şi jumătate de la crearea Platformei societăţii civile ”Pentru Europa”. În calitate de Secretar al Platformei cum aţi evalua activitatea acesteia şi dacă aşteptările au fost sau nu îndreptăţite?

Crearea Platformei societății civile ”Pentru Europa” reprezintă o iniţiativă a câtorva organizaţii non-guvernamentale, a unor instituţii publice şi a altor actori din societate care şi-au manifestat intenţia de a susține o idee naţională – integrarea europeană a Republicii Moldova. În acest sens, pe 30 iunie 2014 a fost semnată Declarația de constituire a Platformei.

La acea perioadă am considerat necesar să încurajăm eforturile instituţiilor publice în vederea integrării europene a Republicii Moldova. Ne propuneam monitorizarea implementării de către autorităţi a angajamentelor asumate în baza Acordului de Asociere UE-RM, având în vedere că Platforma a fost constituită imediat după semnarea acestui document important pentru viitorul ţării noastre. Subsemnând Declaraţia de constituire, ONG-urile și-au asumat angajamentul de a susţine autoritățile, astfel din iulie 2014 ne-am concentrat eforturile pentru realizarea a numeroase acţiuni de promovare a valorilor europene. Trebuie să menționez că deja la acea dată mulți dintre noi aveam proiecte ample de promovare europeană. Erau necesare eforturi comune, mesaje unificate, activități corelate etc. Toate organizaţiile membre ale Platformei au desfășurat fiecare pe domeniul său de competenţă evenimente şi acţiuni în teritoriu, scopul final fiind de a aduce mai aproape de cetățeni valorile europene.

Din păcate, trebuie să recunoaştem că toate aceste acţiuni au turnat oarecum apă la moara politicienilor, iar activitatea ONG-urilor a fost speculată de partidele politice, care se pliau perfect pe acţiunile societăţii civile. În acest context, consider că partidele politice, declarate pro-europene, rămân profund îndatorate societăţii civile.

După alegerile parlamentare din toamna anului 2014 au demarat negocieri interminabile şi netransparente pentru crearea noului Guvern. În acest sens, societatea civilă, prin intermediul Platformei, a făcut o declaraţie cerând transparenţă în negocieri, fapt care însă a fost ignorat de clasa politică. Ulterior, din păcate, pe parcursul unui singur an de zile la putere s-au perindat câteva Guverne, iar procesul de integrare europeană a fost oarecum neglijat. Dacă în toată această perioadă a mai rămas un pic de speranţă în rândul cetăţenilor la o viaţă mai bună în UE, atunci acest lucru în mare parte se datorează acţiunilor concertate ale societăţii civile, care a venit în faţa oamenilor cu mesaje pro-europene, a explicat avantajele integrării ţării în UE şi a promovat valorile europene, ceea ce nu au făcut partidele politice.

Membrii Platformei au implementat o serie de proiecte mari, care au făcut posibilă menţinerea speranţei cetăţenilor pentru un viitor european. În mod special, vreau să menţionez ampla campanie „Europa pentru Tine” finanţată de USAID şi FHI360, în cadrul căreia organizaţiile societăţii civile au avut posibilitatea să ofere un cadru de participare civică pentru acţiuni cu tematică europeană.

Țin să precizez că am promovat valorile europene pe portalul Moldova Europeană, făcând în acelaşi timp uz și de toate oportunităţile pe care ni le oferă tehnologiile informaționale moderne. Cred că principalul obiectiv al Platformei - cel de a creşte gradul de conştientizare şi acceptare a vectorului european în rândul populaţiei a fost parţial îndeplinit. Ne pare rău doar că ”eșalonul politic” declarat pro-european s-a arătat a nu fi în stare să păstreze încrederea cetățenilor în viabilitatea acestui proiect pentru Republica Moldova. 

Perioada în care a activat Platforma a fost una extrem de dificilă pentru parcursul european al Republicii Moldova. Evenimentele din ţară au fost extrem de tumultoase şi au pus la grea încercare aspiraţiile noastre europene. În opinia Dvs., care este acum şansa unui viitor european al Republicii Moldova?

Într-adevăr, perioada în care a activat Platforma a fost una extrem de dificilă. Îmi este greu să dau vina doar pe dificultăţile politice din ţară, dar este practic imposibil să activezi fiind completamente detaşat de acţiunile politice care au loc la nivel naţional şi european. În această perioadă s-au întâmplat multe, iar faptul că Moldova nu a reuşit să valorifice oportunităţile oferite de instituţiile europene şi cele internaţionale nu a făcut decât să reducă în mare parte din eforturile noastre.

Este adevărat că în această perioadă aspiraţiile europene au fost puse la grea încercare. Eu consider că de la 1995 încoace noi am fost şi suntem oportunişti, fără a fi în stare să valorificăm până la capăt oportunităţile extraordinare pe care ni le-a oferit atât Consiliul Europei, cât şi Uniunea Europeană.

Varianta integrală a interviului poate fi citită aici: http://www.infoeuropa.md/interviuri/sansa-unui-viitor-european-al-republicii-moldova-este-sa-joace-dupa-regulile-lumii-civilizate



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola