Nina Lozinschi: ,,Asigurarea Egalității de Gen este un pas important către reducerea sărăciei”
Secretarul Platformei pentru Egalitate de gen este de părere că prin promovarea femeilor din mediul de afaceri, din administrația locală și din sistemul de educație poate fi asigurată egalitatea de gen în mediul rural, precum și la nivel decizional.
Vă rog să ne spuneți în ce a constat cea mai recentă acțiune la care ați participat în calitate de voluntar?
Recent am participat la acțiuni de salubrizare a pădurii din satul Rîșcova. Astfel de activități sunt foarte frumoase și utile, adună oamenii pentru un scop anume și au un rezultat imediat și vizibil, care, în același timp, contribuie la educarea valorile ecologice în rândul comunităților. Realizez voluntar traininguri de dezvoltare personală, managementul proiectelor și voluntariat. Cred că voluntariatul mă ajut să devin o persoană mai bună, un profesionist mai bun. Este o modalitate de a contribui la dezvoltarea unei societate democratice.
Care este cel mai important proiect pe care l-ați realizat în acest an împreună cu organizația pe care o reprezentați?
Toate proiectele realizate în acest an de către organizație sunt importante. Centrul de Resurse ”Tineri și Liberi” deține secretariatul Consiliului ONG și al Platformei pentru Egalitate de Gen, iar aceasta înseamnă o mulțime de eveniment și luări de atitudine dar și comunicare intensă cu persoane fizice și juridice, Parlament, Guvern, APL. Unul din proiectele importante realizate acest an a fost organizarea Conferințe anuale ”Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă”. Iar dacă să vorbim de implicarea mea în proiectele Centrului de Resurse ”Tineri și Liberi” atunci cel mai important proiect este crearea Platformei pentru Egalitate de Gen.
Care sunt acțiunile desfășurate de ONG-uri în care ați observat o implicare comunitară substanțială, în Republica Moldova?
Proiectul Fondul pentru Tineri cred că este un proiect de succes care a reușit să motiveze tinerii să se implice în conștientizarea și soluționarea anumitor problemele ale comunității. Este un proiect în care promovează mecanisme de implicare ale tinerilor în procesul decizional, de colectare de fonduri și administrarea lor. Este un program în care tineri își dezvoltă abilități de conducere, de luare a deciziilor, de negociere. Cel mai importat este că devin cetățeni activi și responsabili.
Considerați că evenimentele politice din ultimul an afectează implicarea societății civile în acțiunile de dezvoltare comunitară? Vă rog să argumentați răspunsul Dumneavoastră.
Cu siguranță evenimentele politice afectează atât nivelul de implicare cât și direcția implicării societății civile. Cu toții am așteptat să se întâmple schimbări odată cu semnarea Acordului de asociere UE-RM, dar bunăstarea a venit doar pentru unii. Neîncrederea oamenilor în instituțiile de stat îi demotivează pe cetățeni să se implicarea în acțiuni de dezvoltare comunitară.
În ultima vreme am asistat la implicarea tot mai substanțială a femeilor în procesul decizional și medii accesibile până recent doar bărbaților. Care sunt următorii pași pe care-i avem de făcut astfel încât să promovăm cu maxim de eficiență egalitatea de șanse în bază de gen?
Cota de reprezentare a femeilor în Parlament este de 20,8%, iar cota de femeilor din numărul total al membrilor Cabinetului de miniștri depășește cu puțin un sfert. Din păcate nu putem vorbi de schimbări esențiale de implicare a femeilor în procesul decizional din Moldova. Sunt necesare eforturi, voință politică și măsuri suplimentare pentru a îmbunătăți situația din domeniu. Este nevoie de o mai mare implicare a societății civile în promovarea egalității de gen și în procesul de luare a deciziilor, eliminarea diferențelor în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, remunerarea și pensiile, combaterea violenței.
Ce țară europeană ar putea servi Moldovei un exemplu accesibil de urmat, din perspectiva egalității de șanse în bază de gen?
Exemplu de bune practici de integrare a egalității de gen în politicile de stat pot fi diferite țări europene pe capitole separate. Anglia ar fi un exemplu în eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați. În ceea ce privește reprezentarea femeilor în Guvern și Parlament, Olanda este un exemplu foarte bun, care a ajuns acum la peste 45%. În Olanda programele pentru promovarea și reprezentarea femeilor la toate nivelurile decizionale au fost realizate prin sprijin la nivel înalt, prin folosirea tuturor instrumentelor disponibile și implicarea tuturor factorilor de decizie.
Cum poate fi dezvoltată egalitatea de gen în mediul rural moldovenesc?
Asigurarea egalității de gen este un proces destul de dificil, mai ales în mediile patriarhale. Stereotipurile de gen se pot schimba prin exemplul femeilor active implicate în diverse domenii, business, social și politic. Asigurarea egalității de gen este un pas important către reducerea sărăciei. Astfel, încurajarea implicării femeilor la toate nivelele decizionale este foarte importantă. Pentru aceasta sunt necesare creșe, grădinițe, eliminarea diferențelor în ceea ce privește ocuparea forței de muncă.
Care considerați că sunt cele mai mari provocări sociale, la nivel național, după anul 2015?
Cele mai mari provocări din punctul meu de vedere sunt sărăcia, prețuri ridicate, salariile mici, migrația. Păstrarea cursului de integrare europeană este o opțiune a majorității în Republica Moldova. Pentru oameni este important în primul rând menținerea păcii și evitarea oricărei provocări care ar duce la un conflict armat. Se pare că în prezent este testată potențiala integrare a Republicii Moldova și menținerea unei situații de acceptare între oameni.
Vă rog să comentați utilitatea evenimentului anual Civic Fest pentru ONG-urile din țară, dar și pentru societatea civilă.
Civic Fest este o platforma unde societatea civilă împărtășește experiența, stabilește parteneriate și dezvoltă ideii noi.
Ce vă doriți să vedeți nou la edițiile viitoare ale Civic Fest?
Includerea în lista vorbitorilor a mai multor persoane care activează în mediul rural. Elaborarea concluziilor și acțiunilor durabile pentru fiecare atelier. Ar conta dacă participanții la atelierele de antreprenoriat social s-ar implica mai mult în elaborarea politicilor publice care ar face acest domeniul mai durabil. Cred că de fapt organizațiile participante la Civic Fest ar trebui încurajate de organizatori să se implice în implementarea Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile din Republica Moldova 2012-2015.