frule

Silvia Bicenco: „Sunt mândră de ONG-urile care nu se lasă influențate negativ de criza politică din țară“

14

Coordonatoarea de programe a Fundației Est-Europene susține că ONG-urile moldovenești sunt tot mai active în proiectele de dezvoltare comunitară și că-și dorește o participare activă la CIVIC FEST din partea organizațiilor internaționale.

Vă rog să ne spuneți în ce a constat cea mai recentă acțiune la care ați participat în calitate de voluntar?

De două săptămâni implementez, în calitate de absolvent al Programului de Masterat Muskie, finanțat de către Departamentul de Stat al SUA Proiectul “Dezvoltă liderul din tine”, un proiect pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 17 și 20 de ani. Proiectul constă în livrarea trainingurilor de leadership tinerilor, oferirea cărților de suport elevilor și profesorilor și posterelor motivaționale. Proiectul îl implementez împreună cu o colegă absolventă a aceluiași Program și tot efortul nostru în cadrul acestui proiect este absolut voluntar.

Care este cel mai important proiect pe care l-ați realizat în acest an împreună cu organizația pe care o reprezentați?

Proiectul ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană și co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.

Acțiunea are scopul de a contribui la îmbunătățirea condițiilor socio-economice pentru cetățenii din Georgia și Moldova prin susținerea convergenței transparente la politicile UE în domeniul sanitar și fitosanitar (SFS). În cadrul inițiativei se vor depune eforturi pentru a spori înțelegerea de către părțile interesate a necesității aderării la standardele sanitare și fitosanitare și pentru a contribui la îmbunătățirea legislației privind securitatea alimentară în ambele țări.

12

Care sunt acțiunile desfășurate de ONG-uri în care ați observat o implicare comunitară substanțială, în Republica Moldova?

De exemplu în cadrul proiectului sus-menționat pe care îl gestionez, la Cahul datorită eforturilor Centrului de Asistență a Consumatorului creat în baza ONG-ului Contact Cahul în parteneriat cu Primăria or. Cahul a fost lichidată Piața stradală, care activa în condiții deloc sanitare. 

Considerați că evenimentele politice din ultimul an afectează implicarea societății civile în acțiunile de dezvoltare comunitară? Vă rog să argumentați răspunsul Dumneavoastră.

Bineînțeles că politicul afectează implicarea societății civile, ca și pe orice persoană din societate. Oricum, sunt mândră de organizațiile neguvernamentale că nu se lasă influențate negativ de criza politică din țară, ba din contra devin și mai active în soluționarea numeroaselor probleme comunitare.

10

În ultima vreme am asistat la implicarea tot mai substanțială a femeilor în procesul decizional și medii accesibile până recent doar bărbaților. Care sunt următorii pași pe care-i avem de făcut astfel încât să promovăm cu maxim de eficiență egalitatea de șanse în bază de gen?

Mai multă atenție ar trebui acordată tinerelor adolescente, care în scurt timp vor ajunge în poziții de luare a deciziilor pentru ele însele, familiile lor și pentru țara lor. De exemplu, același training de leadership despre care am vorbit anterior vine să impulsioneze și să încurajeze tinerele fete ca să devină lideri în societate și să se implice mai mult în luarea deciziilor.

Ce țară europeană ar putea servi Moldovei un exemplu accesibil de urmat, din perspectiva egalității de șanse în bază de gen?

Suedia. Chiar recent m-am întors de acolo și am rămas impresionată de numărul de femei șoferițe de autocare, trenuri dar și savante, ambasadoare și ministre. În această ordine de idei, este de admirat faptul că succesiv Ambasadori în Moldova din partea Suediei sunt desemnate femei.

Vă rog să numiți trei proiecte de securitate alimentara din Moldova, care vă inspiră?

Nu sunt trei proiecte separate în acest domeniu, dar sunt trei Centre de Asistență a Consumatorului  (CAS), care le-am creat cu suportul ONG-urilor în orașele Cahul, Bălți, Chișinău, în cadrul Proiectului „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană“. Reprezentanții ONG-urilor care activează în cadrul CAS-urilor oferă suport, consiliere și ghidează consumatorii care se adresează cu diverse reclamații referitoare la produse alterate, expirate etc. Pe lângă CAS-uri activează și o echipă de juriști, care oferă consultații gratuite consumatorilor la cererea acestora. De asemenea, o echipă de monitori se deplasează la unitățile comerciale în baza plângerilor consumatorilor pentru a preleva probe și analize de laborator. Mai multe detalii despre proiecte, găsiți pe portalul www.alegesanatos.md.

4

Care sunt cele mai importante probleme și soluții pentru asigurarea securității alimentare în Moldova?

Cu soluțiile este mai complicat. Din acest motiv există și proiectul, pentru a cataliza un proces mai activ de participare a consumatorilor. Astfel dorim să alertăm și agențiile naționale din acest domeniu, cu privire la identificarea soluțiilor privind asigurarea securității alimentare.

Probleme sunt foarte multe: condiții necorespunzătoare de păstrare a produselor, comercializarea produselor alterate sau expirate, volumul de glazură pe produsele înghețate. Deseori plătim pentru apă înghețată și nu pentru carne sau pește. De asemenea, o altă problemă este etichetarea necorespunzătoare. Pe lângă faptul că textul de pe etichetă este foarte mărunt, acesta nici nu indică conținutul deplin al produsului.

Vă rog să comentați utilitatea evenimentului anual Civic Fest pentru ONG-urile din țară, dar și pentru societatea civilă.

Mereu salut astfel de evenimente, deoarece oferă spațiu sectorului neguvernamental din țară pentru a-și împărtăși ideile, succesele și obstacolele. Ar fi minunat ca reprezentanții administrației publice să participe la toate panelurile de discuții, atelierele din cadrul activității și să audă vocea ONG-urilor. Astfel, participarea lor nu se va rezuma doar la Deschiderea și Încheierea evenimentului. Doar ascultând și comunicând cu sectorul nonprofit, autoritățile publice se vor convinge  că ONG-urile pot fi de ajutor în soluționarea numeroaselor probleme din societate și in niciun caz nu concurează cu sectorul guvernamental. Mă bucur mult că Fundația Est-Europeană susține asemenea activități.

Ce vă doriți să vedeți nou la edițiile viitoare ale Civic Fest?

Aș dori să văd  un interes și o participarea activă din partea ONG-urilor internaționale. Aceasta ar asigura un flux de idei și de soluții la problemele existente și împărtășirea de bune practici din diverse domenii.

parteneri



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola