Ludmila Andronic: „Civic Fest oferă încredere și motivație oamenilor care simt că pot să se implice în viața socială, dar nu știu cu ce să înceapă“

ludmila-andronicDin punctul Dumneavoastră de vedere, cu ce va fi diferită ediția din acest an a Civic Fest, față de cea de anul trecut?

Ludmila Andronic: Cred că Civic Fest 2014 va fi un eveniment mai optimist și mai motivant decât ediția anterioară. Rolul ONG-urilor, dar și rezultatele activității acestora, sunt tot mai vizibile, activitățile din cadrul lor devin tot mai attractive pentru oameni de diferite vârste, așa că eu mă aștept la mai mult entuziasm din parte participanților.

Prin ce considerați că merită ca publicul din Chișinău și din țară să participe la Civic Fest?

Vorbim ani la rând despre necesitatea consolidării societății civile ca garant al democrației în țara noastră. Între timp, ea chiar a început să se dezvolte și să se manifeste în proiecte locale și naționale care contribuie la creșterea calității vieții, indiferent de domeniul pe care sunt axate. Civic Fest este un eveniment care oferă oamenilor încrederea, că unde sunt mulți – puterea crește, dar și poate oferi o motivație pentru cei care simt că ar putea să se implice în viața socială, dar nu știu cu ce să înceapă.

Dacă ar fi să trasăm un numitor comun specific al organizațiilor non-guvernamentale care activează în Republica Moldova, care ar fi acesta?

Capacitatea de a uni oamenii în jurul unei idei și capacitatea de a sparge indiferența, uneori chiar cinismul autorităților.

Care considerați că este cel mai important proiect pe care l-ați desfășurat anul acesta împreună cu compania pe care o reprezentați?

Compania Efes Moldova este recunoscută pentru multiplele sale activități de responsabilitate socială, unele – foarte ample, altele – punctuale, dar menite întotdeauna să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor. Pentru noi anul acesta a trecut sub semnul sustenabilității, dea ceea marile proiecte sunt legate de localizarea producției de orz, care deschide noi perspective pentru fermierii moldoveni și lansarea stației de epurare a apei tehnice și pluviale, care permite curățarea acesteia până la parametri care chiar depășesc normele standard. Această investiție, pe care am făcut-o fără a avea o obligativitate legală, este, probabil, cel mai important proiect ecologic din țară.

Cât de deschiși sunt agenții economici din Republica Moldova spre a susține inițiativele de responsabilitate socială? Din punctul Dumneavoastră de vedere ce i-ar determina să direcționeze bugete mai substanțiale către sectorul CSR?

Există cazuri și cazuri. Unii agenți economici au inclus Responsabilitatea Corporativă Socială în strategiile lor de dezvoltare (Efes Moldova este printre aceștia), alții nici nu au auzit de ea. Este vorba nu doar de capacitățile economice, ci de un anumit model de gestionate a businessului, de cultura afacerilor. Orice companie, pe lângă multiplele funcții economice, mai are și funcții sociale. Suntem parte al unui eco-sistem, care se numește civilizație. Noi utilizăm resurse, cream bunuri, dar trebuie să fim conștienți că resursele nu sunt inepuizabile, iar bunurile create de noi sunt pentru oameni, deci, trebuie să comporte și caracteristici etice. CSR-ul permite clădirea acestei etici a bucurilor de consum.

Putem considera reprezentanții mass-media cu adevărat deschiși în mediatizarea proiectelor de responsabilitate socială din Republica Moldova?

Mass-media, în pare parte, rămâne rece la astfel de proiecte, considerându-le drept publicitate, pe care și-ar face-o companiile. Dar este o concepție total greșită. Atunci când companiile vor să facă publice activitățile lor de CSR nu o fac doar pentru a se lăuda, ci pentru a da un exemplu de urmat și altora și, dacă vreți, a da mai multă speranță oamenilor.

Care considerați că sunt cele mai importante panneluri de dialog care vor fi abordate în acest an la Civic Fest?

Cât ar fi de straniu, eu voi spune că cele mai importante vor fi nu panelurile, ci sesiunile de networking. Anume în discuțiile libere participanții vor putea să-și găsească parteneri, finanțatori, susținători, să împărtășească din experiența pe care o au, să obțină un sfat. Așa că, să nu uite acasă cărțile de vizită.

Cultura din Republica Moldova poate fi considerată un instrument de conștientizare asupra problemelor sociale din țara noastră?

Cultura este cel mai influent instrument social. Ea poate crea și promova valori prin instrumente emoționale, la nivel foarte subtil. Cu cât este mai înalt gradul de civilizație, cu atât cultura ocupă un loc mai important în viața oamenilor, manifestându-se în diverse moduri. Ea educă, distrează, surprinde și este mult mai ușor de înțeles decât orice alt instrument de influențare. Arta a fost întotdeauna o reflecție a realității și o proiecție a viitorului, așa încât nu există niciun dubiu referitor la rolul social al acesteia.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola