Elena Bobkova: imbunatatirea situatiei social-economice pe ambele maluri ale Nistrului

Elena Bobkova: Fara imbunatatirea situatiei social-economice pe ambele maluri ale Nistrului, o evolutie pozitiva in procesul de solutionare a conflictului transnistrean este imposibila

Agentia de stiri Info-Prim Neo desfasoara un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Elena Bobkova, director general al Centrului Independent de Cercetari Analitice „Novyi Vek" de la Tiraspol.

 

- Cum vede organizatia pe care o reprezentati solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?

- Conflictul in relatiile dintre Moldova si Transnistria ramane a fi una dintre problemele care framanta cel mai mult societatea transnistreana. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de „Novyi vek" in primavara anului curent, 38,8% dintre respondenti sunt de parere ca procesul de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol trebuie reluat. Mai mult de jumatate dintre intervievati (51,8 %) au spus ca o conditie obligatorie pentru reluarea negocierilor este egalitatea intre parti. Au apreciat ca fiind inutile negocierile 4,2% dintre participantii la sondaj.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre intervievati ( 56,6%) sunt siguri ca „cheia" solutionarii problemei transnistrene este in mainile conducerii R. Moldova si Transnistriei. 43,8 % dintre respondenti leaga speranta solutionarii conflictului transnistrean de Rusia. 18,5% - au spus ca, in cea mai mare masura, solutionarea diferendului depinde de societatea civila de pe ambele maluri ale Nistrului. 11,4% - au indicat rolul Uniunii Europene in solutionarea conflictului. 

In cazul unui referendum pentru determinarea statutului Transnistriei, 61,4% din populatie si-ar fi dat votul pentru „independenta statului transnistrean".

Conceptul federativ ar fi fost sustinut de 20,7 % dintre respondenti, iar statutul de autonomie - 7,3 %.

 

- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?

- Ca sociolog, mentionez ca fara imbunatatirea situatiei social-economice pe ambele maluri ale Nistrului, o evolutie pozitiva a procesului de solutionare a conflictului transnistrean este imposibila. 

Aceasta situatie este elocvent ilustrata si de raspunsurile respondentilor la intrebarea: „Cand, dupa parerea dumneavoastra, vom incepe sa traim mai bine?". Mai mult de o patrime dintre participantii la sondaj considera ca pentru acest lucru va fi nevoie de mai mult de zece ani. 17,6 % din intervievati spera ca imbunatatirea nivelului de trai se va produce in 5 ani. Numarul optimistilor care asteapta imbunatatiri deja peste un an este de mai putin de 5%.

 

www.info-prim.md

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola