Vlad Filat: O autonomie larga a raioanelor de est si retragerea neconditionata a trupelor straine
Vlad Filat: O autonomie larga a raioanelor de est in cadrul statului unitar R. Moldova si retragerea neconditionata a trupelor straine vor aduce stabilitatea in aceasta regiune sensibila a Europei.
Agentia de stiri Info-Prim Neo desfasoara un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM).
- Cum vede organizatia pe care o conduceti solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?
- Partidul Liberal Democrat din Moldova in Programul sau prevede solutionarea diferendului transnistrean prin aplicarea normelor dreptului international, Constitutiei Republicii Moldova si a principiilor reglementarii conflictului aprobate de Parlamentul Republicii Moldova. Consideram ca actualul mecanism 5+2 are un potential suficient pentru identificarea unei formule acceptabile. Din pacate, pozitia Tiraspolului este direct influentata de o terta parte in conflict, Federatia Rusa. De negocierile cu Moscova depinde, in mare parte, reusita procesului de reglementare. Circumstantele de ordin extern astazi sunt in favoarea realizarii unui proiect viabil de reunificare a tarii. O autonomie larga a raioanelor de est in cadrul statului unitar Republica Moldova si retragerea neconditionata a trupelor straine vor aduce stabilitatea in aceasta regiune sensibila a Europei.
- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?
- Pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului Republica Moldova le poate sti numai aceasta conducere. Presedintele Vladimir Voronin negociaza intr-o maniera oculta, fara consultatii cu partidele politice si societatea civila. Mai mult decat atat, in afara procesului de reglementare ramane Parlamentul, care, ca institutie, are mari competente in aceasta problema. Sa nu uitam ca suntem o republica parlamentara si rolul legislativului trebuie sa fie decisiv. In cazul cand negocierile sunt practic secrete, ne putem astepta la surprize de proportii, inclusiv negative. In acest caz reactia societatii va fi una pe masura. Speram, totusi, intr-o solutionare pozitiva si durabila a diferendului transnistrean.