"Țara are nevoie de tineri specialiști"
Braniste Daniela este tănăra care se poate mândri cu o viață activă în adevăratul sens al cuvântului. Daniela este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din capitală (clasă francofonă). Născută în minunatul oraș Soroca, la 4 ani ajunge la Chișinău, ca mai apoi, la 9 ani să se mut cu traiul în patria miturilor- orașul zeiței Atena. Spiritul patriotic i-a convins părinții să revină în patrie, și iată că la 13 ani, este iarăși în Chișinău. In timpul liber eleva se implică activ în activitățile care au loc în cadrul liceeului, dar și în proiectele multor organizații.
Momentan este împlicată activ în proiectul Y-PEER Moldova. Lăsând modestia la o parte, Daniela recunoaște că mai mult decât atât, este unul din coordonatorii acestui ONG. Anterior a participat la proiectul LeaderSHE, a implementat alături de colegele de clasă încă un proiect antreprenorial, care a durat un an școlar, precum și minunatul proiect EYP Moldova (European Youth Parliament), care i-a oferit posibilitatea unică de a înțelege cum funcționează parlamentul european.
Cum ai ajuns să fii educator de la egal la egal ?
În Y-PEER am intrat întâmplător, e o istorie destul de amuzantă și îmi permit să o naratez mai jos. Era 14 februarie 2011, profesoara de educatia civica ne-a propus doua numere de telefon pentru a apela la ele in caz ca dorim să facem voluntariat. Am sunat la unul din ele, mi-a raspuns o domnișoară cu o voce extrem de plăcută și mi-a zis despre faptul că pe data de 15 se termină perioada de aplicare pentru membrii noi, mi-a dat adresa de mail și site-ul unde am găsit formularul. Fericită la culme, am completat formularul în jumate de ora. Când am primit mail că sunt invitată la interviu, eram in al saptelea cer. AM trecut training-ul de trei zile și iată-mă aici, acum. După aproape trei ani de voluntariat in acest ONG minunat, alături de colegi extraordinari, care mereu mă ajută și mă motivează.
Ce ai învățat fiind membru Y-PEER ?
Aici am invatat lucruri absolut noi despre Sănătatea Reproductivă. Credeam că cunosc multe, însă după training am înțeles că nu cunoasteam decât o mică părticica. Am devenit un orator mai bun (am participat și la Oratorul Anului), am obtinut calități organizatorice importante. Pot să confirm că Y-PEER m-a schimbat si că acest ONG a sporit la cresterea mea personală atăt direct cât și indirect.
Ca membru am facut aproape de toate: am organizat ore informative, am participat și organizat deplasări, am facut traininguri în tabere de vara, până și activități stradale. Capacitățile organizatorice au fost dezvoltate enorm de când sunt aici.
Ce este voluntariatul pentru tine?
Voluntariatul pentru mine e o necesitate. Simt nevoia de a ajuta, de a schimba ceva în societate. Mă bucură enorm să primesc drept răsplată zâmbete, mulțumiri și întrebări despre tematica noastra (mă refer la Y-PEER). Precum am mentionat mai sus, cu ajutorul Y-PEER-ului am devenit totalmente altfel, am devenit mai descătușată, m-am debarasat de careva temeri, fapt de care ma bucur nespus.
Daca acum 3 ani să faci voluntariat era unic, acum este ceva normal. Mă bucur de acest fapt, mă bucur să-mi văd colegii de clasa și prietenii implicați în o mulțime de proiecte și organizații non-guvernamentale.
In viitor planific sa fiu om demn. Nu vreau să fac facultatea în altă țară, caci cred ca tara are nevoie de tineri specialiști, iar eu voi fi extrem de utilă aici. Cred că oamenii se pot afirma pretutindeni, iar justificația pe care multi și-o propun, de tipul " Aici este imposibil sa ai un salariu bun" e lipsită de sens, oamenii cu ambiție mereu și-au atins scopurile.
Care sunt beneficiile voluntariatului ?
Pe lângă bunul pe care noi, tinerii, îl oferim societății, societatea ne răsplătește cu calități indispensabile pentru viața adultă. Facând voluntariat te dezvolti ca lider, faci networking (cunoști oameni noi) care e pur si simplu indispensabil (și e oarecum plăcut să te simți popular ca prin filmele americane, când mergi pe drum și te saluți cu diferiți oameni de la numeroase evenimente sau proiecte), obții cunostințe noi și în mod evident devii mai deschis spre comunicare.
Viata nu se termina in peretii școlii, mereu trebuie să ai si alte ocupații.
Care ar fi cea mai interesantă amintire pe care o ai legată de voluntariat?
Hmmm.... țin minte prima mea deplasare, era 11.11.2011, m-am dus într-un sat din raionul Strașeni, pentru a desfasura o oră informativă. La ora 11:11, noi toți ne-am oprit și ne-am pus o dorință. Ora informativă a durat mai mult de doua ore, pentru că participanții (clasele VII-IX) erau interesați și puneau intrebări nenumarate, iar dupa toată sesiunea informativă, elevii și profesorii m-au chemat la evenimentul organizat de ei ,,Toamna de aur. Binevoința lor, o țin minte pănă acum, și nu cred că o voi uita.
Daniela Timofti