Elena Rățoi: ,,Tinerii sunt promotorii schimbării”
Elena Rățoi este o fire ambițioasă care știe că în viață poți să și pierzi nu doar să câștigi, totuși Elena este plină de optimism și încearcă ca în fiecare seară când merge la somn să adoarmă cu gândul că astăzi a făcut ceva bun pentru cei din jurul său și din acest motiv este un exemplu real de curaj pentru toți tinerii.
Tănăra domniță se bucură enorm că anul acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat și că în prezent este angajată în calitate de asistent de proiect în cadrul Asociatiei "MOTIVAȚIE" din Moldova.
De când ești pasionată de jurnalism ?
Jurnalismul este o frumoasă pasiune pentru mine. În trecut chiar am fost redactor al unei reviste pentru tineri- "Tinerii pentru schimbare" . Pentru mine jurnalismul reprezintă un mod de comunicare cu lumea și de exprimare a gândurilor și a impresiilor despre evenimentele care au loc în jurul nostru. De fapt, mass-media și jurnaliștii sunt principalii creatori ai opiniei publice, după părerea mea, și cei care ne aduc informația în fiecare zi. Pentru mine jurnalismul este o nouă lume, aici evadez în fiecare zi !
Când ai început să faci voluntariat ?
Mereu am considerat voluntariatul drept un mod de afirmare, o posibilitate de a-ți aplica direct cunoștințele, posibilitățile și de a invata ceva nou, de a face un schimb de experiență cu ceilanți voluntari sau pur și simplu cu societatea. Am fost implicată în activități de voluntariat în cadrul Consiliului Local al Tinerilor din comuna Ciorescu. Drept urmare, mă implicam în diverse activități pe care le organizam împreună cu Consiliu, aici am încercat să motivăm tinerii să se implice în viața socială, să devină cât mai activi și să facă și ei la rândul lor voluntariat. În concluzie scopul nostru era să creem ceva frumos pentru ei și vreau să cred că am reușit.
Pentru mine voluntariat a fost un bun prilej de a-mi forma deprinderi și abilități de a munci, de a pune baza activității profesionale. Cunosc mulți tineri care ulterior au fost angajați în cadrul organizațiilor pentru care au facut voluntariat, din simplu fapt ca au dat dovada de interes, entuziasm și responsabilitate.
De ce e bine sa faco voluntariat?
Voluntariatul îți oferă nu doar deprinderi și competențe noi, de asemenea ai ocazia să întâlnești mulți oameni noi și interesanți de la care ai putea să înveți mai multe lucruri utile. De asemenea, voluntariatul îți va oferi posibilitatea să te manifești, să-ți descoperi posibilitățile ascunse în tine și să fii mândru de faptul că ai contribuit sau chiar ai fost inițiatorul unei schimbări.
Ce planuri de viitor ai ?
Pentru viitor imi doresc să mă implic cât mai activ în diverse proiecte pentru tineri și organizate de tineri. Cred că tinerii sunt promotorii schimbării, de ei depinde cum va fi viitorul nostru. Consider că ei au nevoie de un pic de susținere din partea persoanelor cu putere de decizie pentru a-și implementa ideile și cunoștințele. Tinerii vor face schimbarea, pentru că ei sunt deschiși spre lucruri noi și mai ușor acceptă provocările.
P.S Aș sugera tinerilor să fie mai activi și sa nu cedeze ușor în fața eșecurilor. Totuși, eșecuri sunt prezente în orice activitate, oricât de multă experiență și competență ai aveai. Cred că prin voluntariat tinerii contribuie în primul rând la modernizarea și dezvoltarea localităților în care trăiesc, iar ulterior vor fi participanți activi ai societății.
Daniela Timofti