"Prin voluntariat întâlnesc oameni care îmi imprimă și inspiră admirație în suflet", interviu cu Svetlana Verejan, voluntară SPFM



217021_219722974710282_8162655_nModestă, sensibilă, sinceră și liniștită. Este o persoană cu un amalgam de calități și te impresionează prin calmul și puterea cuvintelor atunci când vorbești cu ea. Se remarcă prin inteligență, flexibilitate și are o capacitate extraordinară de a te surprinde prin momente plăcute. Eroina noastră este Svetlana Verejan, voluntară a Societății de Planificare a Familiei din Moldova din martie 2011. Svetlana este anul VI la Facultatea Sănătate Publică, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu. O tânără puternică și de admirat fiindcă reușește să îmbine cu succes studiile cu job-ul. Ea este angajată  în cadrul Laboratorului Național de Referință în Microbiologia Tuberculozei. Înotul, muzica, dansul, jogging-ul, ploaia și discuțiile cu prietenii sunt doar câteva plăceri pe care le trăiește la maxim în timpul liber. De asemenea, Svetlana e pasionată de limbi străine, psihologie și croșetează lucruri deosebite pe care le oferă celor dragi. Vă invit să o cunoașteți!


1. Care a fost prima asociație în care ai ales să te implici?

Prima asociație în care am fost implicată este Asociația Științifică a Studenților și Tinerilor Medici (AȘSTM), după conferința anuală științifică, pe când eram anul II de facultate.

 

2. Care au fost motivele pentru care ai ales voluntariatul? Ce satisfacții ai avut?

Aș spune că am ajuns să practic voluntariat din întâmplare și poate  din dorința de a-mi schimba câte ceva din stilul meu de viață. Satisfacția, nu cred că aș putea să o redau prin cuvinte...A fost ceva uimitor, plăcut și nu cred că am să uit vreodată acele momente când practicam voluntariat. Sunt profund entuziasmată.

 

3. Care crezi că sunt caracteristicile unui voluntar de succes?

Un voluntar de succes este cel cu inima deschisă, dornic să facă schimbări, o persoană activă,  entuziasmată. Fiecare dintre noi avem acest profil de voluntar de succes în proporții mai mici sau mai mari. Voluntariatul ne dezvoltă și ne aduce cu un pas mai aproape spre perfecțiune.

 

4. Ce reprezintă Societatea de Planificare a Familiei din Moldova pentru tine?

O familie, o ușă mereu deschisă, un zâmbet cald...

 

5. Cum reușești să îmbini medicina cu voluntariatul?

Este ușor și dificil în același timp sau ar fi similar cu  îmbinarea plăcutului cu utilul. Recunosc îmi e greu din cauza lipsei de timp, dar încerc să fac față.

 

6. Ce argument ai oferi cuiva pentru a-l convinge să se implice și el într-o activitate de voluntariat?

Prin voluntariat poți învăța multe lucuri elementare și profunde de care te poți bucura mai târziu. Încearcă se te simți util în societate deoarece vei avea de câștigat. Prin acțiuni de voluntariat poți să cunoști oameni care  prin felul lor de a fi îți imprimă și inspiră în suflet admirație, acumulezi expriență și îți depășești propriile inhibări, complexări...ajungi să privești lumea cu alți ochi.

 

Svetlana, îți mulțumim pentru disponibilitatea ta de a ne împărtăși din experiența ta în domeniul voluntariatului.

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM