Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Adina Ana Cristea: M-am convins că tinerii pot schimba lumea spre bine

adina_ana__cristeaAm  întâlnit-o la „Perforum” ,  Forumul ONG-urilor din RM organizat de AIESEC şi CNTM. A venit să ne povestească despre Youth Bank România şi despre proiectele lor. Mi-am zis că trebuie să realizez un interviu cu ea.  Ea are ce povesti.  M-am apropiat să o întreb dacă e de acord să o „ispitesc” despre proiectele în care este implicată, despre tinerii din organizaţie şi....! Vă las să o descoperiţi pe Adina Ana Cristea, coordonator de  program Youth Bank România.

 

Primele experienţe Youth Bank

„Doamna Adina ?” o întreb cam timidă , pentru că tocmai a deschis un lap top  şi la sigur avea ceva important! „Adina” îmi spune ea, zâmbind. „O, Doamne! La sigur am făcut-o lată. Adina e numele ei! Ce am greşit? ” îmi spuneam în gând. „Te rog să îmi spui pe nume, fără doamna”! Huh! Ok! Am înţeles.

Şi iată, în 2006 a vrut să facă voluntariat, chiar dacă era studentă la două facultăţi iar timpul avea preţul aurului! A fost acceptată în marea familile Youth Bank  unde a lucrat împreună cu tinerii şi dorinţa lor de a realiza ceva pentru comunitate. În perioada 2007-2009 a fost coordonator în Cluj, ca mai apoi , în 2009 să devină coordonator naţional. „Tot ce fac , o fac din bun simţ!Mi-am format experienţa. Impactul acestui program în viaţa tinerilor este cel mai puternic.Cei care au venit la noi în organizaţie, fie erau timizi la început, nu ştiau exact ce vor şi ce pot. După experienţa Youth Bank au devenit  mai liberi, şi-au modelat anumite abilităţi.  Pot liber să întreţină discuţii chiar în cabinetele primarilor. M-am convins că tinerii pot schimba lumea spre bine” menţionează Adina.

Tot prin intermediul Youth Bank a venit în Republica Moldova pentru a împărtăşi experienţa lor şi tinerilor din dreapta Prutului.Un alt motiv pentru care s-a aflat în ţara noastră a fost şi faptul că „mie chiar îmi place aici” a  spus Adina entuziasmată.

 

Istorii de succes „Youth Bank”

 

„O echipă de tineri din Cluj avea ca scop strîngerea de bani pentru un caz de leucemie. S-au gîndit atunci să realizese un documentar unde să fie prezentate universităţile din oraş. Respectiva producţie urma să fie rulată în cinematografe, banii obţinuţi din vânzarea biletelor urmau să fie donaţi persoanei bolnavă de leucemie.  Au strîns 500 de euro, ca mai apoi o universitate din Cluj să mai dea  nişte bani, iar suma s-a ridicat până la 3500 euro”! Un alt caz povestit de Adina a fost cel al unui băiat, elev în clasa XII-ea care dorea să organizeze un festival. Un festival mai deosebit, care avea ca scop strîngerea de fonduri pentru un liceu. Liceul pentru cei cu deficienţe de vedere. Era nevoie de echipament pentru biroul de oftalmologie. În urma acestui festival, suma obţinută a fost dublată în urma programului Youth Bank, iar tânărul a devenit un real specialist în organizarea de evenimente similare.

 

 

P.S  Am accesat site-ul Youth Bank şi iată ce am găsit! „La baza conceptului YouthBank stă faptul că tinerii sunt cei care vor modela viitorul. Paradoxal însă, oportunităţile lor de a modela prezentul nu sunt întotdeauna prezente. Astfel, potenţialul tinerilor, creativitatea şi energia lor sunt valorificate de societate doar parţial. Chiar şi acolo unde există oportunităţi de voluntariat, tinerii participă rareori la luarea deciziilor.

YouthBank oferă tinerilor un cadru în care ei să lucreze împreună şi să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. Anual în Cluj-Napoca un grup de 15-20 de liceeni cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani, cunoscuţi ca şi “cei mai tineri bancheri din România” constituie, promovează şi administrează transparent un fond special destinat finanţării proiectelor iniţiate şi implementate de către liceeni pentru dezvoltarea comunităţii locale. Fondul destinat iniţiativelor civice ale liceenilor crează un nou val de activism şi angajament din partea tinerilor clujeni, dându-le posibilitatea să identifice problemele comunităţii şi apoi să încerce să le rezolve în echipă.

2006 a fost anul în care a fost lansat YouthBank Cluj, unul din programele de bază ale Fundaţiei Comunitare Cluj. Astăzi YouthBank se bucură de recunoaştere în plan local, naţional şi internaţional:

  • Premiul secţiunii "Comportament civic şi participare publică" în cadrul Galei Societăţii Civile (Bucuresti, 2007)
  • Premiul pentru "Cel mai bun proiect de implicare socială al unei firme", obţinut în cadrul galei Corporate Social Responsibility, organizată de Bucharest Business Week, la categoria "Programe educaţionale" (Cluj - Napoca, 2007).
  • Premiul "Grupul de voluntari al anului 2007 la categoria Civic" în cadrul Galei judeţene de decernare a premiilor pentru implicare în comunitate (Cluj - Napoca, 2007)
  • Locul întâi la faza naţională a concursului "Parteneriat Educaţional: Prezent şi Perspective" ediţia a VIII-a, categoria Civism, concurs organizat sub tutela Ministerului Educaţiei şi Cercetării (Sulina 4-8 Iunie 2008)
  • YouthBank Cluj editia 2007 a fost ales “cel mai apreciat proiect al lunii iunie” de vizitatorii ResponsabilitateSociala.ro
  • YouthBank menţionat în ediţia din luna octombrie 2007 a publicaţiei "Social Development Notes" editată de Banca Mondială

Iuliana Mămăligă 

Foto: www.adevarul.ro

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola