Munca nobilă de bibliotecar

Nobila profesie de bibliotecar!!!

Îmi fac studiile la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova. În cadrul acestei facultăți, pe lângă specialitățile jurnalism, științele comunicării și activitate editorială, mai este și specialitatea biblioteconomie și asistență informațională. Din an în an tot mai puțini studenți aplică la această specialitate.

Cu ceva timp în urmă am discutat cu o doamnă care vorbea cu atâta suflet despre meseria de bibliotecar, încât  mă gândesc ce se întâplă cu tinerii noștri, de ce tot mai puțini visează se devină bibliotecari?

Doamna Aliona Nasatîi  activează  la Biblioteca pentru copii-Nicolae Titulescu, Filială a Bibliotecii Municipale B.P. Hașdeu, din  sectorul Botanica, str.Titulescu,49/1. Vine dintr-o familie de pedagogi din nordul Moldovei, de la Soroca, din satul Bădiceni. A studiat și dumneaei pedagogia la Universitatea Ion Creangă, însă nu a activat în acest domeniu și  din discuția pe care am avut-o se pare că niciodată nu va părăsi această muncă nobilă de bibliotecar pentru nici o altă profesie.

- Daomnă Aliona, activați ca bibliotacară de 7 ani, în acest timp v-ați gîndit vreodată să vă schimbați profesia?

-  Nu, niciodată, eu îmi iubesc foarte mult meseria.Cu toate că nu sunt bibliotecar după profesie, am studiat pedagogia, nu aș lăsa pentru nici o clipă munca de bibliotecară.

- Biblioteca N.Titulescu este o instituție pentru copii, dar vă vizitează și maturii?

- Da, cu toate că  e o bibliotecă pentru copii, N .Titulescu oferă și servicii pentru ceilalți. De exemplu avem cărți din diferire domenii - psihologie, sociologie, istorie, pe care cititorii le solicită. Mulți dintre ei  au nevoie de ziare și reviste, pe care biblioteca noastră le oferă cu drag.

- Care sunt cele mai solicitate cărți din biblioteca dvs.?

- În special cărțile cu povești, cărțile din Colecția de Aur, care include manuale din diferite domenii-sănătate, sport, bucătărie, etc. Sunt solicitate și dicționarele de care  copiii au nevoie pentru a se pregăti la ore.

- Aveți două fiice, ați dori ca ele să vă urmeze calea?

- Niciodată nu voi insiata ca ele să  opteze pentru  o profesie sau alta. Dar nu am nimic contra dacă vor dori să devină ca  mine bibliotecare. Dacă ar fi, totuși, să aleagă această meserie, mi-ar plăcea să lucreze într-o instituție  mare, bine dotată, în care  să fie șefa de biblioteci.

- Cu ceva timp în urmă ați organizat "Ziua Ușilor Deschise", cu ce impresii ați rămas?

- Acesta a fost un program săptămînal, organizat în toate filialele Bibliotecii Municipale Hașdeu. Am desfășurat  mai multe activități  ,  am avut mulți invitați. Ne-au onorat cu prezența întreaga echipă a Bibliotecii Municipale Hașdeu, domnul Iurie Anton, redactor la ziarul Capitala, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriirorilor, un grup de elevi de la Liceul Iulia Hașdeu și școala profesională nr.9, reporteri de la revista pentru copii și tineri Florile Dalbe.Am organizat un program artistic foarte interesant. Un grup de copii din clasa a doua de la o școală din Chișinău  au   jucat o scenă în care fiecare  reprezenta un animăluț  din poeziile lui Suceveanu. Apoi micuții i-au  dăruit poetului daruri din grădina  animăluțelor- un borcan cu miere din partea ursului și cîteva nuci de la veveriță.  Copiii au recitat poezii din  creația lui Arcadie Suceveanu, au cîntat piese pe versurile  dumnealui. A fost un program foarte vesel și foarte interesant, au fost implicați toți copilașii care erau prezenți.

- Cu ce probleme se confruntă instituția în care  activați?

- Desigur că sun și  probleme dar  nu consider că sunt  majore, care să nu ne permită să ne  facem munca. Eu sunt genul de persoană care-i mulțumește lui Dumnezeu pentru  puținul pe care-l am. Condițiile din bibliotecă ne prmit să ne îndeplinim serviciul.Eu vin aici ca la a doua casă, vin cu cea mai mare plăcere. Acest locușor îmi dă atîta putere și-mi crează atîta dispoziție bună. O singură problemă ar fi faptul că nu avem tehnică performantă, vorbesc de un printer, xerox, care să satisfacă toate cerințele cititorilor.

- Puțini tineri visează astăzi să devină bibliotecari, cum credeți care ar fi principalul motiv?

- Dorința, doar dorința. Fiecare meserie are și căteva părți negative,  dar dacă există dorință și plăcere pentru muncă , atunci totul se face.Evident că salariul unui simplu bibliotecar este mic, dar în viața asta  nu banii sunt esențialul. Cred că nu există voință- acesta-i motivul , pentru care tinerii nu doresc să  studieze această profesie.

- Știu că organizați diferite întîlniri cu scriitori, care au fost cei care v-au călcat pragul?

- Da, am organizat întîlniri cu mai mulți scriitori și ne bucurăm că ne-au onorat cu prezența așa personalități ca Arcadie Suceveanu, Iulian Filip, Claudia Partole, Ianuș Țurcanu, Nicolae Dabija. Sunt foarte fericită că am avut ocazia să întîlnesc  așa oameni și sper că în curînd  vom organiza o  nouă manifestare  de acest gen.

– Ce carte sau poate colecție ați dori foarte mult s-o vedeți pe rafturile bibliotecii?

- Depozitul Achiziții al Bibliotecii Hașdeu ne îmbogățește mereu cu noi cărți, chiar recent am primit  așa colecții de cărți pentru copii-" Povești cu animale,8 povești și fabule ale lui Esop", "Școala Cuvintelor"," Povești cu tîlc".Adică nu ducem lipsă de cărți , practic avem toate cărțile pe care le dorim .Avem  și enciclopedii, o colecție foarte bună  despre care v-am vorbit-Pagini de Aur, avem și o colecție de cărți cu CD ,  cărți din mai multe domenii.Și cititori  avem pe potrivă, așa că sunt foarte mulțumită.

 

După discuția cu această doamnă am înțeles că sunt oameni care știu să se bucure chiar de lucrurile cele mai simple și să fie mereu mulțumiți. În aceste  vremuri ale mișcării și imaginii, cînd toți doresc să devină vedete  sau să exploareze cine știe ce tărîmuri, cînd toți în loc să citească cîteva pagini de carte, aleg să stea la calculator se vor găsi poate dintre cei care cu adevărat iubesc cartea și vor rămîne să  o slujească.

 

 

 

 

 

 

 

.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola