Blogosfera la feminin: Victoria Colesnic
Victoria Colesnic, „proprietara” blogului http://victoriacolesnic.wordpress.com/ dar şi a unui pe www.allmoldova.com Este elevă în clasa XII-a, la Liceul „Mircea Eliade” . Deţine funcţia de Focal Point in Charge, Y-PEER Moldova .Redactorul rubricii „Capcane lingvistice”, revista „Clipa”. Este una din cele mai tinere bloggeriţe, şi pentru acest fapt îi oferim un loc în „Blogosfera feminină”.
Experienţa mea în sfera bloggingului a început într-un mod spontan, fără prea multe meditaţii, ci mai degrabă dintr-o necesitate. Scriam de vreun an în jurnale personale, la lecţiile de limbă română, în troleu, în parc, unde reuşeam să-mi prind ideile. Primele încercări literare apreciate s-au văzut realizate în cadrul concursurilor de creaţie „Ars Adolescentina” şi „Iulia Hasdeu”, cel din urmă fiind organizat de revista „Clipa”. În acel moment (crucial sau mai puţin) am înţeles nevoia unei platforme unde să postez tot ce am adunat până în acel moment. Aşa a luat naştere primul meu blog pe blogcreativ.ro. Peste un an, am decis să-mi schimb locul pe wordpress, o platformă mult mai cunoscută şi mai youth friendly. Astăzi, regimul după care postez pe blog e unul sporadic, în strânsă conexiune cu inspiraţia şi timpul meu liber. Cu toate aceastea, ţin mult la el şi încerc să-l menţin constant activ.
Abordez fie aspecte pe care le cunosc sau cu care sunt în contact, fie care mă interesează. În primul rând, blogul meu conţine mai multe secţiuni. În cele de eseu/poezie/proză, cititorul poate găsi texte literare, în mare parte premiate sau publicate. În „Stagieri & Reportaje”, încerc să împărtăşesc experienţe din sfera voluntariatului în care activez de 3 ani, să povestesc despre locurile pe care le-am vizitat sau evenimente la care am luat parte. Tot aici, mai sunt plasate şi articole despre relaţiile interumane, despre hobby-uri şi oameni deosebiţi. Există şi postări personale, notate prin file de jurnal, ce dezvăluie gânduri şi impresii din propria viaţă. Dacă este vorba despre un articol, îmi place să tratez teme catchy, cum a fost cu „De ce iubim bărbaţii”/ „Crezi că poţi răspunde”, dar să încerc o abordare mai puţin banală sau accesibilă, una ce l-ar face pe cititor să mediteze.
Bănuiesc că blogul meu îmbină mai multe cuvinte-cheie: literatură, cultură, tineret, activism, sentiment, toate profund individualizate. Nu mă tem să intru şi în politică, chiar mi-ar fi interesant să comentez mişcările de pe arenă, doar că mă simt ataşată de artă. Cu toate aceastea, odată ce voi avea mai mult timp liber, îmi propun să diversific tematica blogului.
Încerc să am regulat câteva postări de proporţii pe lună.
Ştiind că numărul oamenilor ce află toate noutăţile de pe net este în continuă ascensiune, ca reţelele de socializare, gen facebook au un impact enorm şi aproape fiecare al doilea tânăr are blog – putem cu tărie afirma că social media schimbă cursul omenirii. Blogul este unul din principalele instrumente de exprimare a părerii în mod public ce are drept rezultat schimbarea de opinii în societate. După părerea mea, impactul pe care îl are blogul este în mare parte unul pozitiv. Toţi politicienii/ jurnaliştii/ politologii/ criticii/ comentatorii au bloguri ceea ce oferă mai multă transparenţă şi libertate de exprimare. Mai mult decât atît, în acest caz, blogul devine şi un field liber spre dezbateri, întrebări şi răspunsuri. Blogul oferă spaţiu pentru libera exprimare tuturor, atât preşedinţilor, cât şi tinerilor dornici de a vorbi şi care reuşesc să fie auziţi.
Pentru mine blogul, cu siguranţă este o dorinţă personală. Am fost printre primii dintre prietenii mei care şi-au început un blog. Dar în general, se fac mii şi mii de bloguri zilnic, sub influenţa fenomenului de blogging în masă, dar blogger devine şi rămâne persoana care demonstrează fidelitate acestei activităţi – nu poţi fi blogger o zi sau o săptămână. Cele mai originale feedback-uri au fost cîteva invitaţii la întîlniri!
Nu cred că sunt foarte bine informată cu privire la blogosfera autohtonă pentru a estima ponderea celei feminine sau a celei masculine. Pot presupune că există o echidistanţă întrucât tinerii de azi, indiferent de sex, sunt deosebit de acitivi şi profită din plin de oportunităţile ce le ies în cale.
Iuliana Mămăligă