Interviu cu Petru Macovei, presedintele Asociatiei Presei Independente

Anul 2007 a fost un an nefast pentru mass-media din Moldova, in special pentru presa independenta de structurile statului si de partidul de guvernamant. Interviu cu Petru Macovei, presedintele Asociatiei Presei Independente.

CICLU DE MATERIALE INFO-PRIM NEO €žASA A FOST ANUL 2007"

- Domeniul mass-media este considerat unul la care R. Moldova inregistreaza un sir de restante pentru alinierea la standardele democratice. Cum apreciati evolutiile inregistrate in 2007 la acest capitol si ce previziuni aveti pentru 2008?

Anul 2007 a fost un an nefast pentru mass-media din Moldova, in special pentru presa independenta de structurile statului si de partidul de guvernamant. Cazurile de presiune asupra mijloacelor de informare in masa, de ingradire a accesului la informatie, de hartuire a mass-media in judecata si chiar de agresiune directa asupra jurnalistilor s-au produs frecvent in 2007, astfel incat nici nu poate fi vorba de alinierea la standardele democratice. Ar trebuie sa vorbim, de fapt, despre indepartarea R. Moldova de la aceste standarde, lucru confirmat si de cele 6 condamnari la CEDO ale Guvernului in dosare legate de presa, pronuntate in 2007.

Presupun ca in 2008 situatia nu se va imbunatati, or, i ntram intr-un an preelectoral, parlamentarele din 2009 avand o miza enorma, in primul rand, pentru partidul aflat la putere. Cu siguranta, re-distribuirea proprietatii in mass-media si concentrarea acesteia in mainile unor persoane dirijate de politicienii cu influenta, va continua si in 2008. Inceput acum cativa ani cu deetatizarea formala a presei guvernamentale, acest proces a continuat cu « acapararea » audiovizualului municipal si a unei agentii de presa, comportand riscuri enorme pentru conditia libertatii si pluralismului mass-media din R. Moldova.

- Care sunt cele mai mari incalcari ale libertatii presei, care considerati ca au fost admise in anul 2007?

In 2007 s-au facut mai multe incercari de a timora presa incomoda autoritatilor, punandu-i-se piedici in exercitarea meseriei, inclusiv prin ingradirea accesului la informatia de interes public (neadmiterea jurnalistilor la unele intruniri cum ar fi, spre exemplu, intalnirile sefului statului cu fetele bisericesti in mun. Balti, eliminarea nemotivata a reporterilor din salile de judecata etc.), dar si prin atacuri directe si agresari ale jurnalistilor. Elocvente in acest sens au fost abuzurile politiei in cazul retinerii ilegale a echipei Pro TV Chisinau care filma o actiune a unui partid de opozitie, precum si in cazul Euro TV (cazul cu buletinele de vot gasite in curtea acestei televiziuni), « arestarea » unei parti a tirajului publicatiei independente « SP » din Balti etc.

- Ce prioritati ar trebui sa aiba conducerea R. Moldova in anul 2008 pentru realizarea unor reforme benefice in domeniul mass-media?

In opinia mea, obiectivele prioritare pentru Moldova in domeniul mass-media trebuie sa fie deideologizarea audiovizualului public si crearea conditiilor pentru dezvoltarea si sporirea viabilitatii presei independente. In ce priveste audiovizualul public, este vital sa fie elim inate influentele politice in reglementarea si in gestionarea activitatii IPNA Compania €žTeleRadio-Moldova". Este necesar sa fie elaborate si realizate politici eficiente de stimulare a dezvoltarii presei independente. Aceste politici ar trebui sa includa sustinerea presei de importanta sociala prin subventii indirecte, facilitati fiscale, mecanisme clare si transparente de acces la banii publici. De asemenea, este important sa fie stimulate investitiile straine directe in mass-media autohtona, precum si in domeniile conexe: industria poligrafica si distributia.

 

Sursa: Info-Prim Neo 

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola