Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6570

frule

Elena Spînachi: ”Voluntariatul din totdeauna a fost orizontul căruia îi dau culorile dorite!”

216437_157904757559894_100000211110649_539886_4314013_n

Ne plac oamenii ce pun voluntariatul printre valorile de bază, acest lucru ne demonstrează că ei nu sunt interesați doar de partea materială dar și de cea spirituală.

Elena Spînachi, ne demonstrează că poți ajunge de tânăr fix acolo unde dorești prin consacrare totală și activism.

Știu că Elena este pasionată de comunicare, voluntariat și fotografie  însă pentru a o cunoaște mai bine am realizat un interviu în care puteți descoperi informații despre activitățile în care este implicată, experiența de voluntar și detalii despre proiectele viitoare.

Vorbește-ne despre experiența ta în mediul ONG-urilor.

Am activat în mai multe ONG-uri precum Hyde Park, ONG Solid-Est din Franța, MediaPoint şi alte grupuri de inițiativă.

Din fiecare organizaţie, proiect sau activitate am învăţat lucruri şi am dezvoltat în mine abilităţi pe care studiile formale/universitare nu mi-ar fi permis să le acumulez şi dezvolt.

Totul a început din copilarie, când facem ore de lectură cu vecinul meu, un băiețel care nu fregventa şcoala şi care avea probleme cu scrisul şi cititul. M-am convins de faptul ca fiecare persoană poate ajuta, minim, o altă persoană din mediul în care face parte sau dintr-un alt mediu. Activism faceam încă în sat, deşi nu stiam că așa se numește ceea ce fac. În satul din care vin politicile de tineret sunt inexistente iar autoritățile lasă totul în seama școlii, astfel scăpând de o responsabilitate în plus. Copiii nu au nici un fel de ocupație, majoritatea dupa clasa a noua emigrează în Rusia. Fiind conștientă de realitatea acelor vremuri, mi-am zis: “Nu, eu nu vreau să fiu ca ei. Eu nu vreau să emigrez”. Neavând ce face în sat, m-am refugiat în sala de lectură a bibliotecii, care mai apoi a fost împodobită cu un nou volum de cărți în latină. Eram tare fericită! Am început să particip la diverse concursuri locale, raionale, organizam diverse evenimente în sat, alături de bibliotecară și alte colege. De aici începe sectorul meu nonguvernamental.

Mai târziu, mi-am depus dosarul cu documente la Științe Politice, în cadrul Institutului de Relații Internaționale de Stat din MD. Mă gândeam ca studiind politica voi putea ajuta copiii din sate, dar m-am convins că studiile fară activism și implicare sunt ineficiente. Un proiect în care am fost implicată a fost monitorizarea activității partidelor politice în Campania electorală 2009.

Spune-ne despre acțiunile sociale în care ai fost sau ești implicată?

În organizația MediaPoint am activat ca fiind preşedintele departamentului Resurse Umane. Prin acest proiect am identificat o mulțime de lacune ale instituțiilor de învățămînt din RM. Proiectul s-a desfășurat în 5 localități diferite ale MD şi urmează să se desfăşoare în alte localităţi.

Un alt proiect în care sunt implicată este monitorizarea întrunirilor publice. Un proiect coordonat de centru de resurse pentru drepturile omului şi “Monitorizarea procesului bugetar în domeniul tineret la nivel local”, proiect coordonat de Consiliul național pentru tineret din MD. Proiectul are ca scop monitorizarea utilizării banilor special destinați centrelor de resurse pentru tineret din 13 raioane. În cadrul acestui proiect sunt expert local al raionului Căuseni și Orhei.

Care a fost cea mai importantă și de ce?

Pentru mine toate proiectele în care mă implic sunt importante și cu rezultate. Dacă un proiect nu-mi inspiră încredere, nici nu mă implic. Îmi plan proiectele care tind spre rezultate concrete și care produc un impact social.

De ce ai ales anume mediu rural pentru desfășurarea acestor activități?

Pentru că de acolo mi se trag rădăcinile, din zona rurală. Şi cunosc, din propria experiență, cât de dificil este pentru un copil. Când spun dificil, mă refer la oportunități, avantaje, acces la informații, copii din sate în mare marte sunt privați de toate acestea.

Ai reușit să faci lucruri frumoase împreună cu  organizații din afara țării, ai putea să ne destăinui ce te-a determinat să fii trainer în domeniu drepturilor  omului în cadrul Organizației Solid-Est, Franța?

Caravana pentru drepturile omului a fost un proiect care a fost sponsorizat de ONG Solid-Est din Franța dar și de  Hyde Park, aici am activat ca trainer în domeniul drepturile copilului. Am organizat mai multe ateliere în care am discutat despre familie, migrație, discriminare, violență etc. Proiectul s-a desfășurat în 22 localități ale RM. Ceea ce m-a determinat să fiu trainer în acest proiect a fost posibilitatea de a interacționa cu copiii de la sate. Îmi place foarte mult să lucrez cu oameni din sate, să împart cu ei minimul de informații pe care-l dețin.

Există o corelație între pasiunea ta pentru jurnalism și voluntariat?

Da, în ambele domenii interacționezi cu oamenii şi mediatizezi problemele sociale. Ambele implică responsabilitate şi dăruire.

Crezi că un ONG poate influența comunitatea, în ce mod?

Sunt sigură de asta! Comunitatea poate fi un grup de oameni. Un ONG poate influența și direcționa acest grup, poate contribui la instruirea acestuia, promovarea problemelor acestora, identificarea  soluțiilor pentru problemele comunității și poate mobiliza o comunitate de oameni.

Cât de important este voluntariatul în dezvoltarea personală?

În RM este dificil să te afirmi sub altă formă, majoritatea încep prin voluntariat. Voluntariatul este un orizont viu, colorat, multidimensional în care fiecare se poate regăsi și acumula experiență. Și majoritatea abilităților pe care le-am deprins până  acum tot se datorează voluntariatului, training-urilor la care am participat şi care le-am organizat pentru altii, atelierele de discuții care te aduc mai aproape de problemele oamenilor din jur etc. Voluntariatul din totdeauna a fost orizontul căruia îi dau culorile dorite!

Privind retrospectiv, ne poți spune dacă ești mulțumită de cele realizate până acum.

Sunt mulțumită! Dacă am făcut fericit un om, măcar pentru o clipă, mă consider bravo și norocoasă.

Mulțumesc pentru interviu și  îți urez succese în tot ce faci.

Realizat de Daniela Caraiman

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola