Ce trebuie de facut ca tineri sa participe la alegeri si sa se intereseze de politica?



Tineri reprezinta un potential considerabil al dezvoltari societati, potential, care din pacate in Republica Moldova nu a fost valorificat pina in prezent. Din aceasta cauza, tinerii devin tot mai pesimisti in ceea ce priveste viitorul lor in Moldova.

Fiind primii afectati de ulterioarele evolutii sau involutii din domeniul economic, social si politic, tinerii ar trebui sa riposteze prin votul lor, insa la noi este exact invers, tinerii nu participa la alegeri. Unul din motivele cheie dupa parerea mea ar fi ca tineri pur si simplu au fost uitati de organelle de conducere a tari, mai ales de guvernarea actuala care pune acentual mai mult pe cetatenii de virsta inaintata.

Una din solutile care ar motiva tineri sa participe la vot ar fi realizarea campaniilor de informare si explicare ca votul fiecarui din ei conteaza si este important pentru viitorul tarii. Tinerii trebuie sa stie ca au un cuvint greu de spus si ca sunt o putere in societate. Aceasta scapare din dezvoltarea lor sociala este cauzata de lipsa unei baze de educatie politica din cadrul institutiilor de invatamint. Scoala si universitatea trebuie sa reprezinte acel mediu ideal prin intermediul caruia tinerii pot fi constienti de importanta aportului lor in domeniul politicii. Pe linga aceste institutii, cercul de prieteni, precum si parintii, joaca un rol egal in formarea interesului pentru politica.

Extrem de important pentru sporirea interesului tinerilor fata de politica si alegeri este promovarea de catre partide a unor candidati electorali aproape de interesele lor, relativ tineri, credibili si accesibili, ca sa nu vada in ei persoane numai de birouri, ci niste simpli oameni politici, care sa vina cu solutii la diversele lor probleme. Aceste calificative ar trebui, in mare parte, sa se refere si la formatiunea politica si programul sau, luat in ansamblu. In cazul in care aceste cerinte vor fi satisfacute tinerii vor privi politica cu alti ochi.

In ceea ce priveste problemele tinerilor la care trebuie cautate solutii ele se rezuma la urmatoarele: asigurarea unui loc de munca dupa incheierea studiilor, oferirea unui cadru favorabil pentru dezvoltarea unei afaceri, spatii locative pentru tinerile familii si siguranta in ziua de miiine.

Consider, de asemenea, ca pentru cresterea ratei de participare a tinerilor la alegeri e nevoie de organizarea unor dezbateri publice, seminare, mese rotunde unde s-ar aborda problema neimplicarii tinerilor. Aceasta i-ar motiva pe ei sa contribuie la formarea organelor ce ii vor reprezenta. Lipsa participarii la proc

esul de alegere a factorilor de decizie din stat va afecta direct viata tinerei generatii, care va continua sa ramina debusolata si-ncontinuare. E necesar de convins tinerii ca votul acordat reprezinta o nota prin care ei apreciaza pozitiv sau negativ activitatea, timp de un mandat, a conducerii. In caz contrar altii vor decide in locul tau, iar tu nu vei dispune, nici de dreptul moral de a critica mersul lucrurilor in stat.

http://petruapostol.wordpress.com