Interviu cu Teodor Carnat, director executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului



Cunoscand actuala guvernare ar fi naiv sa credem ca va fi preocupata prea mult de realizarea reformelor in justitie - interviu cu Teodor Carnat, director executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului.

CICLU DE MATERIALE INFO-PRIM NEO €žASA A FOST ANUL 2007"

- Domeniul justitiei si al drepturilor omului, in particular, este considerat unul la care R. Moldova inregistreaza un sir de restante pentru alinierea la standardele democratice. Cum apreciati evolutiile inregistrate in 2007 la acest capitol si ce previziuni aveti pentru 2008?

Pe parcursul anului 2007 s-a observat o stagnare in domeniul justitiei si a drepturilor omului in planul alinierii la standardele democratice, deoarece s-au inregistrat o multitudine de probleme in procesul de asigurare a transparentei proiectelor si strategiilor implementate de guvernare in acest domeniu.

O alta problema care influenteaza negativ activitatea de protectie a drepturilor omului este lipsa independentei presei si dependenta ei material-financiara de anumite organisme si aceasta conditioneaza o apreciere subiectiva a celor ce sunt implicati in domeniul protectiei drepturilor omului.

De asemenea, un factor negativ in sensul protectiei drepturilor omului este insusi pericolul la care sunt supusi aparatorii acestora, care sunt amenintati sau li se creeaza impedimente in activitate. Chiar si presa creeaza conditii in care aparatorii nu pot sa se exprime obiectiv si sa-si apere punctul sau de vedere, iar presa interpreteaza situatia doar din punctul de vedere a celora pe care ii reprezinta.

Din cele intamplate pana in prezent si tinand cont de cadrul politic existent la moment am putea spune ca in anul 2008 se asteapta o degradare si mai departe in acest domeniu. Unul din factorii negativi ce ar putea sa influenteze in acest sens este apropierea alegerilor parlamentare din 2009, care vor crea o distorsiune in planul realizarii proiectelor si strategiilor ce vor fi implementate si care vor avea un caracter de interes politic. Evolutia negativa in acest sens este evidenta si prin insesi declaratiile facute de guvernanti in sensul asigurarii cadrului international ca posibilitate de apel in cazul incalcarii drepturilor omului. Astfel, prin indrazneala conducerii de a afirma posibilitatea retragerii din Conventia Europeana pentru Drepturilor Omului se limiteaza accesul cetatenilor la aceasta instanta, in special, si accesul la justitie, in general. Aceasta situatie va crea o atmosfera negativa in planul colaborarii si realizarii proiectelor cu institutiile europene cit si cu alte organisme internationale, ceea ce se va rasfrange negativ asupra alinierii justitiei la standardele democratice.

- Care sunt cele mai mari incalcari ale drepturilor omului, care considerati ca au fost admise in anul 2007?

Un numar mare de incalcari sunt in domeniul respectarii unui proces echitabil. Indeosebi aceasta tine, in primul rand, de faptul ca nu se asigura examinarea cauzei intr-un termen rezonabil, in al doilea rand, se incalca si dreptul persoanei la executarea hotararii instantei judecatoresti. Totodata, exista un numar mare de petitii din partea detinutilor care se plang de incalcarea drepturilor lor cu privire la conditiile de detentie si tratament inadecvat din partea personalului de supraveghere a institutiilor penitenciare.

Nu am putea sa nu mentionam faptul ca s-au inregistrat un numar mare de incalcari in anul 2007 a dreptului la protectia proprietatii. De asemenea un numar mare de plangeri se refera la incalcarea dreptului la libertate si siguranta sub aspectul motivarii insuficiente a hotararilor judecatoresti referitor la aplicarea masurii preventive sub forma de arest, dar mai sunt si plangeri cu privire la tratament inadecvat din partea organelor de drept.

- Ce prioritati ar trebui sa aiba conducerea RM in anul 2008 pentru realizarea unor reforme benefice in domeniul justitiei?

Cu toate ca noi preferam sa ne uitam cu optimism la viitor, nu putem acum sa sustinem ca actuala conducere va fi foarte preocupata de realizarea reformelor benefice in domeniul just itiei. Ar fi destul de naiv sa credem in asemenea lucruri, cunoscand foarte bine actuala guvernare si dorinta ei enorma de a pastra puterea. Noi nu putem sa sustinem astazi ca statul care recurge la masuri autoritare cum ar fi subminarea dreptului la libera exprimare, politizarea si monopolizarea mass-media, intimidarea populatiei, poate fi interesat in protectia drepturilor omului si imbunatatirea actului de justitie.

Dar, avand in vedere piedicile in domeniul dezvoltarii justitiei si pornind de la necesitatile stringente, prioritatile pe care trebuie sa le aiba conducerea RM in anul 2008 ar fi: cresterea nivelului independentei justitiei fata de alte puteri de stat si in special fata de puterea executiva; eliminarea piedicilor din calea accesului la justitie a populatiei; diminuarea coruptiei in randurile functionarilor publici antrenati in infaptuirea actului de justitie; elaborarea unui cadru legislativ functional menit sa ridice gradul de siguranta si protecti e a aparatorilor; eliminarea impedimentelor din calea accesului la informatie a populatiei; ajustarea cadrului normativ national la standardele europene.

Sursa: Info-Prim Neo