Victoria Nedelciuc: Voluntariatul este indicatorul unei societăţi sănătoase
Astăzi la rubrica „Interviuri” vă recomand să îi aflaţi acţiunile de voluntariat şi nu doar a Victoriei Nedelciuc, angajat al Fundaţiei Soros România, cu studii în sociologie şi o activitate impunătoare în domeniul civic.
Care au fost primele activităţi de voluntariat pentru tine ?
Primele activităţi de voluntariat le-am desfăşurat în perioada liceului şi au constat în organizarea de vizite regulate şi serbări tematice pentru copii aflaţi într-o casă de plasament din Satu Mare, România. Tot în perioada liceului am participat la acţiuni voluntare de curăţare a malurilor rîului Someş din aceaşi localitate.
Ce semnifică pentru tine acest termen de „voluntariat” ?
Activitatea de voluntariat este manifestarea simţului civic cu scopul de a îmbunătăţi pe de-o parte societatea în care locuieşti, iar pe de altă parte de a te dezvolta şi de a-ţi descoperi noi aptitudini şi capacităţi. Volutariatul constituie o oportunitatea de dezvoltare personală şi de socializare care, deşi nu implică niciun fel de remunerare financiară, îţi oferă posibilitatea de a cîştiga capital social. Voluntaiatul este indicatorul unei societăţi sănătoase.
Povesteşte, te rog despre proiectele de la Fundaţia Soros.
Fiind intern (în cadrul Fundaţiei Soros România, programul de Migraţie şi Dezvoltare, mă ocup de editarea şi pregatirea studiilor şi rapoartelor Fundaţiei, asist directorii de programe în activităţile lor şi lucrez la elaborarea unor articole care să reflecte situaţia migranţilor din România.
Cum te–au ajutat cunoştinţele din sociologie în domeniul voluntariatului ?
Cunoştinţele de sociologie m-au ajutat mai mult în perioada în care am fost voluntar la Centrul de Resurse pentru Participare Publică Ce-Re dat fiind faptul că am lucrat la proiectul Photo-Voice care urmarea aplicarea unei metode specifice abordării antropologice şi unde cunoştinţele de sociologie m-au ajutat să înţeleg mai bine scopurile proiectului şi, deci, să am o activitate mai eficientă. De asemenea, datorită cursurilor din timpul facultăţii m-am implicat ca voluntar în cadrul Festivalului de Film UMA, unde am aplicat cunoştintele de management cultural obţinute pe perioada facultăţii.
Care a fost ultimul tău proiect ce are în vizor voluntaritul ?
Ultimul meu proiect de voluntariat s-a desfăşurat la sfîrşitul anului 2010 în cadrului Institutului European pentru Democraţie Participativă „Qvorum”. Ulterior am devenit colaborator plătit al acestui ONG.
Ce părere ai despre “ lumea ong-urilor” din RM ?
Nu cunosc foarte multe despre lumea ONG-stică din Republica Moldova întrucît nu am interacţionat foarte mult cu reprezentaţtii ei. Legătura cea mai relevantă în aceasta privinţă o constituie rapoartele şi studiile publicate de unele ONG-uri din Moldova. Presa şi cercul de prieteni sunt sursa mea de informare în ceea ce priveşte sectorul neguveranmental de acasă şi prin prisma acestor canale pot spune că pare un sector activ.
Iuliana Mămăligă