Voluntariatul e o şansă enormă de a te dezvolta în diferite domenii
Petru Sîrghi, un tînăr care impresionează mult, mai ales la vîrsta sa de 25 de ani. A reuşit să se implice în multe proiecte, acţiuni şi activităţi destinate tinerilor şi voluntariatului. A călătorit în SUA, şi unele ţări din Europa. Pas cu pas, îşi adună file cu multe realizări în CV-ul pe care îl deţine. Absolvent al LT „Vasile Lupu” din Susleni, Orhei, Petru a devenit student peste Prut, mai exact, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi , România. Lecturând cele de mai jos, veţi vedea confirmarea celor spuse anterior. Interviul a fost realizat on-line, pe motiv că Petru se află în Polonia, într-un internship.
Care au fost primele activităţi de voluntariat pentru tine?
Primele mele tatonari cu voluntariatul au fost încă din liceu, prin clasa a X-ea. Am început să particip la diferite proiecte organizate de Parlamentul Liceului. Tot pe atunci eram şef al comisiei de educaţie din cadrul parlamentului. În liceu am participat ca voluntar la 2 expediţii eco-turistice organizate de ONG-ul „Lupii” în parteneriat cu Mişcarea Ecologistă din Moldova, Triada 2004, 2005. Acestea au constat în indentificarea, marcarea traseelor turistice din Republica Moldova şi salubrizarea lor, 3 locuri de campare timp de 10 zile. Cred că aceasta a şi fost prima mea experienţă care m-a marcat şi a trezit în mine dorinţa de a călători şi descoperi lumea.
Ce semnifică pentru tine acest termen de „voluntariat”?
Pentru mine sintagma de „voluntariat” înseamnă dorinţa de a fi activ şi de a contribui la binele comun şi bunăstarea comună prin activităţi neremunerate, implicare în diverse domenii. A fi voluntar într-o activitate e un lucru extraordinar pentru că aceasta îţi creează un sentiment de satisfacţie sufletească. Voluntariatul e o şansă enormă de a te dezvolta în diferite domenii, tot voluntariatul îţi oferă o şansă enormă de a cunoaşte oameni interesanţi.
Povesteşte, te rog, despre experienţa AIESEC.
În octombrie 2005 deveneam student la Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi, România. Chiar din prima lună începusem să caut ONG-uri unde m-aş putea implica. Întamplarea a fost că tocmai în acea perioadă AIESEC Galaţi făcea recrutarea de noi membri, atât pentru programul eXchange cât şi pentru diferitele activităţi din cadrul departamentelor ONG-ului. Astfel m-am înscris şi eu, iar în urma interviului am fost selectat ca membru. Zis şi făcut. În perioada decembrie 2008 – martie 2009 am trăit o experienţă unică, de fapt cea mai interesantă, plăcută şi utilă în acelaşi timp de până acum. Am fost plecat în internship, în Ljubljana, Slovenia, prin programul de practică internaţională, eXchange. La început aveam emoţii mari, în sensul că nu ştiam dacă voi face faţă sarcinilor care îmi vor fi date, deşi luasem cunoştinţă cu ele încă înaintea plecării. Însă, cei din firma, P&S Capital, unde îmi făceam eu acest stagiu de practică, au fost nesperat de înţelegători şi deschişi comunicării cu mine, poate şi datorită faptului că media de vârstă a angajaţilor era de 32 de ani şi participaseră asemeni mie în cadru diferitelor programe de schimb educaţional, cultural şi profesional. Perioada pe care am petrecut-o acolo, de doar 3 luni, a fost una foarte frumoasă, care îmi va rămâne mereu în amintire. Cel puţin pentru moment este experienţa cea mai frumoasă din viaţa de pâna acum..
Fiind student în România, ce alte acţiuni de voluntariat ai mai făcut acolo?
Am fost voluntar al Clublui Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan cel Mare” din Galaţi în perioada 2005 – 2008. M-am imiplicat în diferite activităţi în special evenimente culturale pe care le organizăm cu anumite ocazii, ca 1 Decembrie (Ziua Naţioanală a României şi a românilor de pretutindeni), 27 Martie (Festivalul Zilele Basarabiei). M-am implicat în AIESEC Galaţi 2005- 2006, am fost membru pe Departamentul Outgoing Exchange unde ajutam tinerii care vor sa plece peste hotare într-un internship. Din 2009 cînd am devenit student la SNSPA Bucureşti, m-am implicat în Liga Studenţilor Basarabeni Bucureşti. Am participat la desfăşurarea unor proiecte ca: „Trimite o carte peste Prut”, „Caravana admiterii”, „Adoptă un boboc”. De asemenea am participat ca reprezentat al ligii la multe conferinţe şi seminarii care au avut ca temă organizaţiile de tineri.
La moment ştiu ca te afli în Polonia. Care este scopul aflării tale în această ţară?
În Polonia abia am ajuns, sunt de 2 săptămîni. Mai exact mă aflu în Cracovia într-un internship cu AIESEC. Pot să spun că e o experienţă minuntă, un oraş foarte frumos cu încarcatură istorică, singurul oraş polonez care nu a fost distrus în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Un oraş plin de turişti şi stundeţi străini. Internshipul meu presupune vînzarea de evenimente business. În rest, vreau ca toţi tinerii să înţeleagă beneficiul voluntariatului şi să îşi dezvolte abilităţile de care dau dovadă. Nu pot decît să le urez succes!
Iuliana Mămăligă