Grigore Alhazov: “Do your best and don’t care about the rest”
Interviu cu Grigore Alhazov, câştigătorul premiului mare “Bufniţa de Cristal” în cadrul jocului intelectual “Ce?Unde ?Când?”
Daniela: Este firesc ca prima mea întrebare să fie: Ce înseamnă acestă victorie pentru tine şi dacă te-ai aşteptat la un astfel de rezultat?
Grigore: Pentru mine a fost o surpriză plăcută, nu m-am aşteptat la aşa ceva. Am privit acest joc de când eram copil, am admirat inteligenţa şi cunoştinţele jucătorilor, am visat să ating nivelul lor, şi totuşi nu credeam că sunt capabil de a lua bufniţa. Deci, acum simt că visul meu este realizat. Trebuie să-mi găsesc un vis nou. Mai am mult de îndeplinit în cadrul jocului „Ce? Unde? Când?” şi în afara acestuia.
Daniela: Cum ai ajuns la aceasta performanţă? Iţi mai aminteşti când ai început să joci la “Ce?Unde?Când?” ?
Grigore: Am început să joc „Ce? Unde? Când?” în 1998. Acum am 24 ani, deci, un calcul simplu ne spune că am jucat jumătatea vieţii mele. „Ce? Unde? Când?” care pentru mine a fost întotdeauna un hobby. Îmi place la nebunie procesul jocului, discutarea fiecărei întrebări. Senzaţiile născute la „Ce? Unde? Când?” nu pot fi comparate cu nimic. De aceea mişcarea mea prin treptele acestui joc nu a fost una dificilă. În componenţa echipelor din Moldova am luat parte în mai multe competiţii internaţionale. Am simţit necesitatea să mă încadrez în CUC ucrainean, deoarece nivelul echipelor de acolo este mai înalt decât în Moldova. Joc într-o echipă din campionatul Ucrainei, am mai multe regalii de acolo. Cel mai mare succes am avut la campionatul mondial în 2010, am luat medalia de bronz. Îl cunosc pe Ilya Novikov demult, deseori ne-am văzut la mai multe competiţii, şi când acesta a avut nevoie de jucător pentru componenţa renovată a echipei, m-a chemat pe mine. Îmi place foarte mult componenţa echipei, sper să obţinem cât mai multe succese în continuare.
Daniela: Ce e CUC şi spune-ne care este ideea acestui joc?
Grigore: CUC este un joc de echipă, scopul este să găseşti răspuns la o întrebare timp de un minut. O întrebare bună nu necesită cunoştinţe speciale, este nevoie doar de logică şi de cunoştinţe generale de nivel mediu. CUC este un joc creativ, dezvoltă spiritul de echipă şi capacitatea de a gândi repede, de a vorbi şi de a asculta. Deci, după părerea mea, este o activitate absolut necesară pentru a deveni un profesionist în orice domeniu – în zilele noastre nu există nici o sferă a vieţii profesionale în care aceste abilităţi pot fi neglijate.
Daniela: Care sunt punctele forte pe care te axezi în timpul jocului?
Grigore: Abilitatea cea mai importantă este capacitatea de a mă concentra în momente cruciale. Am o memorie bună şi pot să-mi aplic cunoştinţele în momentul potrivit. Şi nu în ultimul rând îmi ajută cărţile citite. Acum citesc mult mai puţin decât în copilărie, însă cunoştinţele acumulate sunt o bază perfectă. Şi, evident, experienţa de joc îmi dă posibilitatea să simt direcţiile necesare pentru discuţie în timpul minutului.
Daniela: Există şansa de a te dezvolta personal în cadrul acestui joc intelectual şi ce te face să crezi aceasta?
Grigore: De plan profesional am vorbit deja, însă CUC este de folos şi în ceea ce priveşte calităţile personale. Din întrebările întotdeauna afli ceva nou, chiar dacă joci demult. Orice întrebare are la baza ei un fapt interesant. Din experienţa proprie pot spune că am devenit mult mai responsabil şi încrezut în sine. Nu în ultimul rând, CUC a contribuit la reuşita mea şcolară şi cea universitară.
Daniela: Care sunt calităţile de bază pe care ar trebui sa le deţină o echipa ce participă la CUC?
Grigore: Cel mai important este respectul reciproc. Când se întrunesc şase oameni, fiecare cu caracterul lui, persoane integre, este crucial ca ei să se simtă unul pe altul. Câteodată procesul de familiarizare este unul lung. De fapt, este un proces continuu – de fiecare dată ce ne vedem, ne facem mai uniţi. Dacă să vorbim de calităţile specifice acestui joc, e necesar ca în echipă să fie generatori de idei, critici, oameni cu gândirea ieşită din comun şi oameni ce pot dirija discuţia (de obicei, este vorba de căpitanul echipei).
Daniela: Aproximativ câţi tineri sunt implicaţi în cadrul acestui club moldovenesc de jocuri intelectuale? Consideri că în viitor numărul lor va creşte?
Grigore: În clubul CUC avem 40-50 echipe, majoritatea lor sunt formate anume din tineri. Nu trebuie neglijat faptul că CUC ajută la socializare, este locul unde tinerii îşi fac prieteni, găsesc alte laturi comune decât jocurile intelectuale. Părerea mea este că în viitor numărul tinerilor implicaţi va spori şi mai mult.
Daniela: Tinerii dornici de schimbare cum se pot alătura acestui club de jocuri intelectuale?
Grigore: Aproape în fiecare săptămână se organizează jocuri în limba română. Accesaţi site-ul www.cuc.md şi aflaţi tot ce trebuie de acolo. Există şi clubul în limba rusă, jocurile se desfăşoară în biblioteca „M. Lomonosov” (bd. Dacia, 4) în fiecare duminica la ora 12. Este mereu interesant. Va aşteptăm cu nerăbdare!
Grigore, felicitări şi mulţumesc!