Pentru nimic în lume nu doresc să renunţ la voluntariat
Care sunt originile activităţii tale de voluntariat ?
Am făcut voluntariat pe parcursul a trei ani, începînd cu clasa a X-a de liceu şi cu siguranţă nu vreau să mă opresc aici. A început totul cu activităţile extraşcolare din liceu, în care mă implicam cu dorinţa de a face din instituţia unde învăţ un loc mai atractiv pentru elevi, în care fiecare să-şi aducă aportul. Am avut şi minunata ocazie să fiu aleasă din partea liceului meu ca membru al Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor din mun.Chişinău. Cred că atunci a început adevăratul volunatriat, în tot sensul cuvîntului. Am fost aleasă de către membrii Consiliului Local ca primar şi am avut această postură pentru 2 ani consecutivi. Am desfăşurat în cadrul acestei organizații activități de filantropie, de ecologie, de susţinere şi promovare a drepturilor copiilor şi tinerilor, am organizat traininguri, dezbateri , activități organizate de tineri şi pentru tineri.
De cînd ai început să te implici în activităţi pentru tineri?
Pînă acum m-am implicat doar în activităţi pentru tineri , deoarece consider că tinerii sunt fondul de aur al ţării noastre şi cei care sunt mai puţin interesaţi în a se dezvolta pe sine însuşi. Pentru a face ceva bun pentru comunitatea noastră trebuie să-i stimulăm, iar pe cei care au gustat deja din voluntariat, să-i facem să-şi dorească în continuare să facă voluntariat.
Ce experienţe internaţionale ai avut în sfera voluntariatului ?
Am avut desigur şi experienţe internaţionale. Am fost în 2 vizite educaţionale în Suedia şi anume în orașul Borlange. Prima dată am participat la un summit internaţional ,,Rework the World” şi după această primă vizită am decis să organizăm un proiect ,,EcoWaste:Think.Act.Recycle”, finaţat de Borlange Energi şi de primăria mun.Chişinău. Prima parte a aceastui proiect a avut loc în luna februarie a acestui an, în care am instruit tinerii din 10 licee ale capitalei cum să sorteze gunoiul şi care sunt avantajele reciclării, urmînd să instalăm în liceele participante urne de gunoi speciale pentru a începe sortarea.În cea de-a doua vizită am pus bazele unui acord de colaborare dintre Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor din mun.Chișinău şi Consiliul de Tineri din or.Borlange, pentru a desfăşura şi în continuare proiecte. Recent m-am întors din Luxembourg, unde am participat la Youth Ambassador Summer Institute, o experiență de neuitat unde nu doar am avut parte de un schimb cultural cu participanţi veniţi din 7 ţări europene, dar am învăţat care este principiul de funcţionare a instituţiilor europene, precum Comisia, Consiliul, Parlamentul Europei, am simulat şedinţe ale Parlamentului Europei, am fost instruiţi cum să fim demni tineri ambasadori, am participat în dezbateri cu diverse tematici şi am reprezentat cu mîndrie ţara noastră.
Ce alte activităţi mai ai în afara orelor de curs ?
Sunt la Radio Moldova. În mare parte e pură plăcere, deoarece fac ceea ce îmi place cu oamenii la care ţin. Sunt nişte emoţii de nedescris atunci cînd ești tu,microfonul și ascultătorul, acele trei ore pe care săptămînal le dedic emisiunii radio îmi dau doar energie şi emoții pozitive. Iniţial cînd începusem activitatea la radio, cînd se aprindea beculețul roșu care arata că suntem în direct îmi palpa inima, parcă vroia să iasă din piept, dar acum, după un an îmi bate mai tare inima în piept cînd nu sunt la radio!
Ce planuri ai pe viitor ?
Foarte interesantă întrebare şi foarte dificilă, deoarece ultimii ani mi-au demonstrat că multe momente și mai ales cele mai frumoase nu le poţi prognoza. Pentru început am aplicat la Academia de Studii Econimice din R.Moldova la specialiatea Relaţii Economice Internaţionale, doresc să continui activitatea la radio şi pentru nimic în lume nu doresc să renunţ la voluntariat. Şi ca orice tînăr doresc pe viitor să fac ceva bun pentru ţara mea.
Iuliana Mămăligă