Blogu’ „cu fluturi” şi voluntariatul
Pe Alex Lebedev îl cunosc din anul I de facultate. Ambii împărţim cei cîţiva metri de coridor de la Jurnalism, USM. S-a orientat spre Ştiinţe ale Comunicării, aşa că este prieten bun cu noţiunile de PR, marketing şi alte strategii din această gamă. Adiacent, Alex mai are şi alţi „prieteni” mai speciali....
Unul din ei este voluntariatul. Îl vede ca pe un hobby, ca pe un lucru interesant care îţi aduce anumite mulţumiri şi împliniri. O face din plăcere şi nu regretă nicio clipă că s-a împrietenit cu acest fenomen. Chiar şi în timpul studiilor sale din SUA, Alex nu a uitat să se implice în activităţi civice. „ În 2009 am obţinut o bursă de studii în Beatrice, statul Nebraska prin programul IREX, Ugrad. Pe lîngă orele de curs, eram membru al Senatului Studenţesc iar acest lucru tot presupunea voluntariat. Mă jucam cu copiii, desenam, cîntam, făceam activităţi de tutoring” spune Alex.
Reîntors în ţară, a devenit ALUMNI, membru a comunității absolvenților programelor de schimb a Ambasadei Statelor Unite, prima sa implicare a fost mentor pentru un elev, câștigător al programului Flex, din Georgia, din cadrul proiectului EFL (English as Foreign Language).
Clubul Tînărului Antreprenor este primul loc unde Alex a început să facă voluntariat. Acest lucuru i-a oferit şansa să plece în Marea Britanie şi să cunoască noi oameni, vieţi , prieteni. Aflat într-o dinamică dorinţă de a învăţa şi descoperi, a susţinut diverse campanii şi seminare anti trafic împreună cu cei de la centrul „La Strada”. „Am mers prin diverse localităţi ale Moldovei. Discutam cu tinerii şi am observat că au ceva deosebit, ai ce învăţa de la ei iar eu am învăţat ”. A fost voluntar CNTM şi NDI prin participarea campaniilor de îndemnarea populaţiei de a merge la vot. Administrează pagina „Diverse” şi „Tendere” de pe site-ul civic.md.
Dacă tot studiază la o facultate cu profil jurnalistic, Alex a fost în calitate de reporter pentru American Research Center (ARC).
În iarna acestui an a fost la Festivalul Internaţional al Studenţilor ISFIT desfăşurat în Norvegia. Tineri din 27 de ţări au venit să asiste la diverse work-shopuri, trainig-uri şi dezbateri susţinute de diverşi profesori, inclusiv de la Harward. Ultimul său proiect în care este implicat se numeşte „Papergirl” care are ca scop să aducă arta aproape de oameni. După cum spune Alex „oricine poate creea artă şi după aia să dăruiască arta, creaţia pe care a făcut-o”.
Alex administrează şi un blog, care are un titlu foarte semnificativ „Acasă la Fluturaş”. În cadrul unei Şcoli de Vară, el spunea că a ales această vietate, fluturele, pentru că înseamnă o nouă viaţă, iar blogul i-a adus o nouă pagină în sfera prietenilor, comunicării şi nu în ultimulu rînd , al spiriitului civic!
Iuliana MĂMĂLIGĂ