Oleg BREGA: "DACA UN DREPT ISI ESTE GARANTAT PE JUMATATE, ACESTA NU MAI ESTE UN DREPT"
(Interviu acordat Agentiei Monitor Media de catre Oleg Brega, fondatorul Asociatiei "Hyde Park". Interviul a fost acordat la 15 septembrie, cand Oleg Brega se afla in cea de-a 7-a zi a grevei foamei)
- De ce anume in luna septembrie Asociatia "Hyde Park" (HP) a organizat mai multe actiuni de protest prin pichetarea unor institutii publice din Chisinau?
- Pentru ca presa iese din "hibernare" in aceasta perioada si deoarece s-au adunat o gramada de-a probleme in Republica Moldova.
- Cum apreciezi faptul ca, desi protestele HP au fost autorizate, organele de drept au intentat dosare administrative pe numele a catorva membri ai asociatiei?
- Sunt deprinderi antidemocratice. Autoritatile sunt foarte stresate si se tem atunci cand pichetam, mai ales, sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). In plus, ele se arata deranjate ca organizam proteste in zilele mai speciale: de exemplu de ziua Independentei, cea a Limbii etc.
- Ce urmareste HP prin desfasurarea acestor actiuni de protest?
- Respectarea drepturilor noastre, inclusiv a celor culturale. Pledam pentru reinstalarea monumentului "Lupoaica", pentru permisiunea instalarii bustului lui Liviu Rebreanu, asa cum a fost permisa instalarea bustului poetului azer Nizami si monumentele lui Lenin la Rascani, Lipcani si in alte localitati din nordul Moldovei. Vreau sa mi se permita sa ma numesc "roman" si sa am dreptul sa afirm ca limba vorbita de mine este cea romana. Doresc ca sa-mi fie respectate dreptul de a circula, sa pot merge nestingherit la Iasi, unde imi fac masteratul, sa mi se permita sa merg fara probleme la cei doi frati ai mei care au cetatenie romana si care locuiesc la Bucuresti. Vreau sa ni se respecte drepturile noastre fundamentale si nenegociabile.
- In ce masura, in Republica Moldova sunt respectate drepturile omului si, in special, cele ce tin de libertatea de exprimare si intruniri?
- Intr-o mica masura. Situatia in acest sens degradeaza pe an ce trece. Daca intr-un anumit loc sau in anumite zile iti este interzis dreptul la intrunire este ca si cum nu l-ai avea. Daca un drept iti este garantat pe jumatate - acesta nu mai este un drept. In R. Moldova nu cred ca exista democratie veritabila, iar acest stat nu stiu daca mai are dreptul sa se numeasca "european".
- Cine mai este preocupat de respectarea drepturilor omului in R. Moldova si cine mai reactioneaza la violarea acestora?
- ...Unele foarte putine medii de informare cum ar fi "PRO TV Chisinau" si, ca minune, presa din Romania. Presa din Moldova este absolut absenta, ONG-urile - care prin statutul lor trebuie sa apere drepturile omului - sunt absolut absente pe acest camp. Comisia parlamentara pe care o sesizam dupa fiecare abuz ia apa in gura. Guvernul si, in special, MAI pe care il sesizam deseori nu ia atitudine sau ne trimite cate o scrisoare in care ni se comunica in doi peri ca intr-o situatie sau alta nu s-a incalcat legea. In plus, organele de drept, suspenda abuziv mitingurile noastre autorizate. [...]
Acestui sistem nu-i poate tine piept o asociatie cu 15 cetateni liberi. Am decis ca luna curenta sa renuntam la aceste metode de lupta cum ar fi actiunile publice de protest. Saptamana asta (10-15 septembrie), in fiecare zi am avut procese de judecata, iar saptamana viitoare - pana joi - avem in fiecare zi procese de judecata. Cat poate rezista un om sa mearga in fiecare zi prin instante in conditiile in care un om are familie si serviciu, sau merge la facultate. In asemenea conditii nu-ti ramane decat sa ceri azil politic in alte parti sau sa te declari nebun si sa fii... protejat de statul acesta macar dupa gratii.
- Esti de acord cu cei care spun ca protestele au devenit un brand al "HP"?
- Statul Republica Moldova impune acest comportament, cu sigla "protest". Nu poate fi acceptate ca normalitate ilegalitatile care se comit in Moldova si, in acelasi timp, sa pastram un aer calm de european. Cred ca un om trebuie sa fie in protest continuu in conditiile in care in tara lui se comit atatea ilegalitati, cand se incalca flagrant drepturile lui fundamentale.
- De ce recurgi, pentru a cata oara, la forma extrema de protest - greva foamei?
- Pentru ca cei vizati de protestele HP nu reactioneaza in nici un fel. Atunci cand am fost in greva foamei in fata Ambasadei Romaniei din Chisinau, nu a iesit nimeni sa vada daca mai sunt viu.
- In opinia ta, cat de functionala este presa din Moldova in calitate de instrument al democratiei?
- Presa din Moldova se afla intr-o situatie jalnica si dezastruoasa. Mediile de informare de la noi nu sunt altceva decat niste instrumente de propaganda politica sau de stat si nicidecum presa libera si profesionista, cu foarte mici exceptii. In Moldova, jurnalistii sunt niste propagandisti, manipulatori si nicidecum nu ajuta cetateanul simplu sa-si promoveze interesele, sa-si reclame problemele in vederea solutionarii lor. Este regretabil ca din banii nostri suntem manipulati si pacaliti in presa publica si dureros este ca nici presa alternativa - cea privata - nu reuseste sa faca mare lucru.
*** Asociatia "Hyde Park" este o asociatie obsteasca ce-si propune promovarea libertatii de exprimare si dreptul la informare echidistanta. A fost inregistrata la Ministerul Justitiei al Republicii Moldova la 13 iunie 2003.