SOCIETATEA CIVILA SI PIRAMIDA PUTERII



Comentariu de Radu Gorincioi

Recent, Premierul Tarlev ar fi declarat in cadrul unui seminar ca, imaginea proasta a Republicii Moldova este denaturata si de reprezentantii organizatiii neguvernamentale, care nu pierd nici un prilej fara a ca sa critice autoritatile. Prin organizarea acestui Seminar pe tema «Participarii publicului la luarea deciziilor», s-a dorit sa se demonstreze faptul ca Executivul se preocupa de cresterea transparentei si colaborarii cu societatea civila. Cu toate acestea, masurile intreprinse lasa foarte mult de dorit. Astfel, la intrevederea lui Vasile Tarlev cu Bruce Jackson, presedintele organizatiei americane «Democratiile in tranzitie», acesta a constatat ca este necesar a grabi ritmul reformelor si a actiunilor de promovare a imaginii Moldovei peste hotare.

In aceiasi ordine de idei, Presedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, aparare si ordinea publica, Iurie Stoicov, a declarat la un seminar international organizat saptamina trecuta la Chisinau, ca ONG-urile, ce desfasoara activitati si realizeaza proiecte finantate de peste hotare, reprezinta un potential pericol pentru securitatea nationala. Totodata, Domnia sa a recunoscut ca nu prea cunoaste ce fac in realitate aceste organizatii, cu exceptia acelor ONG-uri cu care statul coopereaza (ori le controleaza?) fructuos. Nimeni nu neaga faptul ca este in interesele statului sa supervizeze activitatea numeroaselor ONG-uri, institutii publice si private. Aceasta insa nu ne da dreptul sa negam rolul pozitiv pe care aceste organizatii il au in democratizarea societatii si in apararea drepturilor si intereselor cetatenilor.

Este cunoscut faptul ca societatea civila internationala a devenit mult mai activa in ultimele decenii prin criticile aduse diferitor state (inclusiv Mari Puteri) si organizatii internationale din cauza politicilor lor neadecvate promovarii libertatilor fundamentale ale oamenilor, indiferent de rasa, etnie, religie, gen ori statut social. Or, democratia presupune si dreptul de a critica si dreptul de a ne opune acelor politici ce ne lezeaza drepturile cetatenesti.

Iata de ce este cel putin stranie situatia, cind guvernantii nostri nu doresc sa consulte opiniile reprezentantilor societatii civile, cazind in capcana ineficientei propriilor lor politici. Ne dam bine seama ca asemenea abordari sunt specifice mentalitatii posttotalitariste. Totusi, nu intelegem de ce guvernantii sunt mai predispusi sa ia in calcul doleantele venite de peste hotare, decit sa asculte vocea societatii civile, ce exprima interesele propriilor cetateni? Adevaratele reforme democratice trebuie realizate in interesul cetatenilor, dar nu in mod formal, de dragul unor state si organizatii internationale. Este timpul sa fie darimata verticala puterii, pinind la baza acesteia legea, nu indicatiile venite de sus ...

 

Sursa: Forum Civic