Comunicat: Comunitățile au nevoie de susținere în abordarea durerii emoționale pe timp de pandemie



 

Comunicat de presa „Comunitățile au nevoie de susținere în abordarea durerii emoționale pe timp de pandemie”

Chișinău, 30.12.2020 -  Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului anunță încheierea proiectului de prietenie ”Tu nu ești singur!”, care a fost activ în perioada Iunie-decembrie 2020. Proiectul a avut menirea să ofere susținere emoțională persoanelor cel mai grav afectate de către realitățile din jurul pandemiei cât și să colecteze cele mai bune practici de încurajare și susținere emoțională pentru diverse comunități din R. Moldova.

Suferința, tragediile, durerile cele mai cumplite, trăite în perioada complicată se resimt cel mai puternic în cadrul comunităților, fie acestea o familie mică sau numeroasă, o echipă de serviciu, o localitate, o comunitate etnică, religioasă, un grup pe interese, un centru de prestări servicii, o localitate sau regiune. Acolo, unde oamenii sunt aproape și interacționează zi de zi.  

În acest context:

  • fiind motivați de lărgirea spațiului pentru încurajare și înțelegere între cetățenii R. Moldova,
  • Înțelegând provocarea de a nu găsi cuvinte potrivite când aproapele suferă din cauza pierderii persoanei dragi pe timp de pandemie, sau se confruntă cu realități dure legate de pierderi financiare, de loc de muncă, sau trăind drama confruntării cu pierderea sensului muncii în contextul suprasolicitării, sau fiind copleșit de durere emoțională încât își pierde sensul vieții,
  • Onorând activitatea echipei din 10 experți, care au lucrat în perioada iulie-decembrie 2020 în 3 grupuri private Facebook cu 538 persoane în 75 sesiuni LIVE. 
  • Ținând cont de experiența de 8 ani a Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md, la care au apelat pentru susținere emoțională peste 5000 persoane
  • Având acces la resurse internaționale cu cele mai bune practici în servicii de susținere emoțională, 
  • Rezonând cu atmosfera sărbătorilor de iarnă în ciuda realităților pandemice dure,

Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md oferă în dar pentru întreaga societate setul de instrumente, materiale și expertiză în domeniul susținerii emoționale, adaptate la realitățile pandemiei.  Resursele cu cele mai bune practici sunt disponibile  oricui este interesat să ofere sprijin persoanelor în comunitatea din care face parte. Acestea se află pe pagina Cursuri.mirt.md  la rubrica ”Covid-19” (shorturl.at/qwyFT)

 Materialele integrează nevoile specifice de susținere emoțională pe timp de pandemie și cuprind exerciții, inspirație și încurajare pentru îmbunătățirea stărilor emoționale persoanelor care susțin membrii comunității afectați de COVID-19, cât și pot fi utile persoanelor interesate în prevenirea și tratamentul arderii profesionale în viața lor, sau persoanelor în căutarea mângâierii navigând prin doliu sau persoanelor ce caută resurse și informație utile pentru depășirea crizei financiare.

Proiectul de prietenie ”Tu nu ești singur!”  a fost realizat datorită susținerii Fondului de Urgență COVID-19 pentru inițiativele absolvenților programelor de schimb ale Ambasadei SUA în R. Moldova.

Mesaj din partea Ambasadei SUA în R. Moldova. Mulțumim pentru cuvinte calde și celebrare a rezultatelor frumoase ale proiectului de prietenie ”Tu nu ești singur!”, Dna Anne Coleman-Honn, Locțiitor Adjunct Al Șefului Misiunii SUA în R. Moldova! https://fb.watch/2I402IuRRI/

Conferința de presă LIVE - https://fb.watch/2I32CUrBpv/

Resurse pentru susținere emoțională - aici https://cursuri.mirt.md/course/index.php?categoryid=21

Comunicat de presă - aici https://mirt.md/stiri/28-comunitati

Pentru contact:

Liuba Ceban, 069379000