SNV 2010 a fost lansată cu audieri parlamentare asupra proiectului de lege cu privire la voluntariat



Proiectul de lege cu privire la voluntariat urmează a fi revizuit în baza avizelor recepţionate din partea Guvernului, Comisiilor parlamentare şi direcţiilor Parlamentului. Astfel, urmează a mai fi incluse prevederi ce ţin de voluntariatul internaţional, asigurarea socială şi medicală a voluntarului, contribuţia socială a voluntarilor – considrarea activităţii de voluntariat la calcularea pensiei, precum şi securitatea voluntarilor în condiţii specifice de activitate.

Toate aceste prevederi vor fi incluse în ultima variantă a proiectului de lege cu privire la voluntariat, la care urmează să lucreze Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media în cooperare cu Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, prin Secretariatul Coaliţiei  - Asociaţia “Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV).

La audierile parlamentare care s-au desfăşurat joi, 22 aprilie au participat Marian Lupu, Mihai Godea, membrii Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Ministrul si Viceministrul Tineretului si Sportului – Ion Cebanu si Oleg Tulea, Viceministrul Justiţiei – Oleg Efrim, Ion Gumene – Şef secţie coordonarea politicilor precum şi experţi din societăţii civile care au prezentat cost-beneficuul proiectului de lege, prevederile care nu au fost incluse, necesitatea reglementării volutnariatului internaţional şi procesul de avizare a proiectului de lege de către Guvern.

Desfăşurarea unui asemenea eveniment – audieri parlamentare- vine să suplinească necesitatea de transparenţă privind activitatea instituţiilor publice ale Republicii Moldova, precum şi cea de a consulta publicul şi experţii în domeniu cu scopul de a adapta proiectul de lege la necesităţile beneficiarilor.

Obiectivul proiectului de lege cu privire la voluntariat este de a contribui la crearea unui cadru legal favorabil dezvoltării voluntariatului, prin promovarea unui set de politici şi programe menite să stimuleze acest tip de activitate. Prin acest act legislativ se urmăreşte recunoaşterea competenţelor voluntarilor dobândite în cursul activităţii civice, suportul ONG-urilor din partea statului, precum şi  creşterea gradului de implicare, în primul rând tinerilor, în viaţa comunităţii şi a societăţii. 

Proiectul de lege cu privire la voluntariat a fost studiat şi de către experţi din cadrul Centrului de Drept Necomercial din Budapesta, ale căror recomandări au fost incluse în textul proiectului.

În urma dezbaterilor asupra proiectului de lege şi a propunerilor înaintate s-a convenit ca documentul să fie revăzut de către Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media şi Comisia protecţie socială, sănătate şi familie cu prezentarea ulterioară a acestuia în plenul Parlamentului.

 

TDV Moldova