Proiectul bilateral moldo-turc realizat cu succes în ASEM



Proiectul înaintat din partea Academiei de Studii Economice din Moldova în parteneriat cu Hasan Kalyoncu Üniversitesi din Turcia, s-a regăsit printre  câștigătorii proiectelor moldo-turce pentru anii 2022–2023, ASEM fiind unica instituție din Republica Moldova care reușește să câștige un proiect cu tematică economică, într-o concurență acerbă, în cel de al doilea apel de proiecte moldo-turce,  lansat de ANCD și TUBITAK.

poza

Proiectul bilateral cu tematica ,,Measuring the performance of SMEs active in the agricultural sector and/or the food industry during the health crisis Covid-19:  a study in the Gaziantep and Chisinau region” contribuie la reziliența sectorului IMM-urilor autohtone de pe urma pandemiei Covid-19, precum și în fața multiplelor crize suprapuse, care au urmat.

Fiind un proiect aplicativ din gama ,,de la laborator spre piață”, acesta are un puternic impact atât la nivel micro, cât și la nivel macro. Impactul la nivel micro al acestui proiect va ajuta IMM-urile incluse în cercetare să își sporească performanțele și reziliența față de crizele suprapuse din această perioadă. Impactul proiectului la nivel național va ajuta factorii de decizie, să îmbunătățească documentele de politici, adresate susținerii și dezvoltării sectorului IMM.

Rezultatele proiectului nu au trecut neobservate pe arena națională, precum și pe cea internațională. Proiectul a fost apreciat cu distincția Medalia de Aur la Expoziția Internațională de Inovație și Transfer Tehnologic, Excellent Idea – 2023. Ulterior, rezultatele proiectului au fost apreciate cu Medalia de Aur și în cadrul Expoziției Internaționale Specializate INFOINVENT 2023.

 Reușitele proiectului au fost premiate și prin Diploma de Onoare a Academiei de Științe a Moldovei, precum și prin Diploma de Onoare a Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Aceste rezultate au fost posibile grație eforturilor consolidate ale celor două echipe de cercetători  implicate în executarea proiectului bilateral, coordonat de către dr., conf. univ., Lamiha OZTURK, din partea echipei din Turcia și de către dr., conf. univ., Lica ERHAN, din partea echipei din Moldova.

Impactul proiectului pentru cooperarea bilaterală dintre cele două Universități partenere s-a soldat cu publicații internaționale comune și semnarea acordurilor de colaborare în vederea consolidării parteneriatelor stabilite.

poza

 

thumbnail

thumbnail