A fost finalizat programul de instruire privind implicarea tinerilor în procesul decizional local



În perioada 30 septembrie – 15 octombrie, tineri și tinere din raionul Leova și Cantemir au participat la un program de instruire privind participarea tinerilor în procesul decizional, parte a Programului Centrului pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) de formare și implicare a tinerilor în deciziile la nivel local.

Activități de instruire au avut scopul să familiarizeze tinerii/ele să înțeleagă procesul decizional local, să dezvolte abilități de analiză și dezbateri, să învețe despre drepturile și responsabilitățile lor civice și să-și dezvolte abilitățile de lideri/e. Tematicile instruirii au fost focusate pe democraţie şi participare cetăţenească, colaborarea şi dialogul cu Administrația publică locală (APL), informarea cetăţenilor cu privire la activităţile APL, colectarea informaţiilor de la cetăţeni, noţiunile de consultare publică şi grup consultativ cetăţenesc, proces decizional, politici locale. Un subiect separat a fost planificarea participativă – participanților li s-a explicat trecerea de la teoria principiilor şi etapelor implicării în procesele decizionale la practica acesteia, supunând atenției cazul Primăriei Cantemir şi Leova și cum monitorizăm şi evaluăm politicile autorităţilor locale.

Programul de instruire a fost combinat cu utilizarea unor metode și instrumente ca discuții, exerciții de spargere a gheții, prezentări, studii de caz, exerciții interactive, lucru în grup, etc.

Didirencu Mădălina, participantă din partea grupului de inițiativă civică Leova: “Proiectul "Împuternicirea participării tinerilor în procesul decizional local" este extrem de important pentru implicarea și contribuția tinerilor în comunitate. Este o oportunitate excelentă de a ne oferi voce și de a ne permite să influențam deciziile care ne afectează direct. Instruirea a fost extraordinar de frumoasă și interesantă. Pot confirma aceasta toate activitățile și jocurile care ne ajută să ne dezvoltăm mintal și să ne exprimăm liber părerea.”

“Am avut parte de un program de instruire interesant alături de tinerii din satul Filipeni, Hănăsenii Noi (raionul Leova), Cania și Antonești (raionul Cantemir). Am făcut activități interactive și am discutat subiecte importante. Am învățat lucruri noi, dar și ne-am distrat mult”, a menționat Țîcău Liudmila, o altă participantă.

Bargan Arina, participantă a grupului de inițiativă civică Cantemir: “Participarea la acest program de instruire a fost o experiență frumoasă, ce mi-a oferit o perspectivă mai profundă asupra importanței implicării tinerilor în procesul decizional și în comunitate. Discuțiile și activitățile interactive au mi-au amplificat conștientizarea pentru a influența schimbări pozitive la nivel local.”

“Prin acest program, tinerii au avut oportunitatea de a discuta despre preocupările şi problemele din comunitățile lor. Prin lucru în echipă şi individual, au putut să reflecteze asupra procesului decizional la nivel local, fiind impresionați câți factori influențează deciziile, cum se iau decizii în situatii de criză. Tinerii au potențial uriaș de a se implica și participa în viața comunității, dar fără un sprijin corect acest potenția poate fi irosit sau folosit ineficient. Așadar au nevoie de acces la instrumente precum suport informativ, moral și instituțional al diferite nivele: personal, organizațional sau local. În mod ideal autoritățile locale ar trebuie să asigure sprijin adecvat pentru soluţionarea problemelor tinerilor, dar, din păcate, adeseori, tinerii nu reprezintă o prioritate.”, a precizat Mariana Iațco, formatoare a programului de instruire.

Instruirea este organizată în cadrul proiectuluiÎmputernicirea participării tinerilor în procesul decizional local” desfășurat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul  proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. 
Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS

Acest material a fost produs de CDEC și este în totalitate responsabilitatea acesteia.

poza p1jpg