Corupția prin ochii elevilor: O expoziție de desene și picturi expusă publicului din Cantemir



În această săptămână, expoziția cu genericul “Integritatea este onestitate, iar corupția e un abuz” este expusă la parterul Consiliului raional Cantemir. În luna mai 2023, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a desfășurat concursul de pictură cu denumirea „Elevii promovează intoleranţa faţă de corupţie prin desene și picturi”, la care au fost invitați elevii să deseneze și/sau picteze lucrări care reprezintă viziunea tinerei generaţii despre fenomenul corupţiei, pericolul corupției în sistemul educațional, combaterea fenomenului corupției cu mesaje anticorupție. Lucrările participante urmau să transmită mesajul conștientizării pericolului corupției în sistemul educațional și sporirea implicării cetățenilor la combaterea fenomenului corupției.

Din cca 200 de lucrări, CDEC a desemnat 20 de învingători/-oare ale concursului de desene și picturi, care sunt subiectul expoziției. Consiliul raional Cantemir găzduiește cele 20 de lucrări participante la concurs, desfășurat recent sub egida CDEC.

Expoziția este una din activtățile proiectului “Implicarea tinerilor în promovarea anticorupției în raionul Cantemir”, care își propune să contribuie la cultivarea intoleranței cetățenilor la fenomenul corupției și conștientizarea cu privire la efectele negative ale corupției, prin implicarea activă a tinerilor în activitățile proiectului.

„Lucrările realizate de elevi fac parte dintr-o serie de activități cu caracter preventiv-educativ și nuanțează foarte bine promovarea unei conduite active împotriva corupției. Încercăm să diversificăm educația anticorupție prin prezentarea expoziției de desene și schițe în vederea formării populaţiei care trece pragul instituției publice, în spiritul dezvoltării unui comportament integru", menționează Cristina Berlinschii, coordonatoare de proiect.

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii proiectului sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.

Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul “Implicarea tinerilor în promovarea anticorupției în raionul Cantemir”.

expozitie1