Voluntarii de la Médecins du Monde fac teatru şi oferă alternative



Dorinţa de a învăţa ceva nou, de a obţine abilităţi, şi mai ales de a ajuta societatea în care trăiesc, mi-a dat imbold de a renunţa la pasivitatea tradiţională  şi de alege nu doar să fiu informată, dar şi de a-mi informa semenii, prin a deveni voluntar la organizaţia Médecins du Monde (MdM) din Bălţi.

În activitatea mea de voluntar la Médecins du Monde promovez diverse activităţi informaţional – educaţionale la tema prevenirii traficului de fiinţe umane, beneficiez de ocazia de a fi instruită şi de a cunoaşte esenţa şi scopul educaţiei nonformale. Un instrument puţin cunoscut în Moldova, dar interactiv de realizare al educaţiei nonformale este teatrul educaţional cu elemente de teatru forum, în care voluntarii MdM au fost recent instruiţi. Acesta constă în pregătirea unui scenariu la tematicile stringente al societăţii, care îi permite auditoriului să intervină (fără a fi pe scenă) în derularea evenimentelor prezentate şi să schimbe mersul întregului scenariu, pentru a soluţiona problema discutată. Publicul are şansa de a reflecta printr-o altă prismă despre problemele sociale actuale şi de a găsi soluţia optimă pentru rezolvarea acestora, de a se convinge că ei pot să îşi schimbe viaţa şi că sunt capabili de aceasta. Dat fiind specificul activităţii MdM, prin teatrul educaţional cu elemente de teatru forum spectatorii sînt informaţi despre pericolele şi „capcanele” traficului de fiinţe umane şi cum să se protejeze de acest fenomen grav al societăţii din Moldova.

Teatrul forum a fost utilizat pentru prima dată la începutul anilor 1960 ca metodă de intervenţie socială prin mijloace artistice – spectacolele în forma de dialog, ci nu monolog – de către directorul de teatru brazilian Augusto Boal. Prin o astfel de abordare teatrală netradiţională, Boal a avut intenţia de a schimba situaţia ţăranilor lipsiţi de pamînt din satele ţării lui. Astăzi teatrul forum este preluat ca metodă pentru crearea alternativelor în diverse situaţii de opresie, de aceea mai poartă şi denumirea de Teatru al Opresaţilor.

Pe parcursul instruirii în teatrul educaţional cu elemente de teatru forum, eu şi colegii mei de la Médecins du Monde am acumulat multe cunoştinţe teoretice interesante şi le-am aplicat şi în practică. Prin intermediul unei game largi de exerciţii şi jocuri ne-am cunoscut mai bine, ne-am consolidat ca echipă, am dat frîu liber ideilor, imaginaţiei, emoţiilor şi abilităţilor acumulate pentru a crea un produs finit care va putea fi utilizat în activităţile de sensibilizare al opiniei publice.

Tehnica teatrului forum este oarecum dificilă de realizat, deoarece necesită cunoştinţe, pregătire continuă, abilităţi, dar şi dorinţă, ceea ce este foarte important. Respectiv implicarea în această instruire m-a convins că teatrul forum este o bună metodă pentru a face alegerea optimă. Din perspective personale, această instruire mi-a întărit aptitudinile de comunicare şi exprimare, am căpătat mai multă încrederea în sine, mai ales pentru a menţine o atitudine deschisă şi flexibilă, am concluzionat că nu e jenă să cer ajutor în caz de necesitate. Am mai învăţat să fiu un bun co-echipier prin a preţui şi a sprijini pe ceilalţi membri ai echipei, să fiu de încredere, să manifest consideraţii faţa de ceilalţi, să respecta competenţele altora şi să abordez o atitudine mai tolerantă faţă de ceilalţi.

Cu efortul comun al echipei, în frunte cu instructorii în teatrul forum – Oxana Buzovici şi Nicolai Cervenco – am realizat un mic spectacol spre atenţionarea tinerilor despre plecarea peste hotare şi am determinat că îl vom prezenta în cadrul activităţilor de prevenţie al Médecins du Monde.

 

Médecins du Monde (MdM) este o organizaţie umanitară internaţională care activează în nordul Moldovei în domeniul prevenirii traficului de fiinţe umane şi facilitează accesul victimelor la obţinerea ajutorului psiho-social şi medical. Organizaţia Médecins du Monde este prezentă în Moldova din 2005. Pentru mai multe informaţii contactaţi-ne la (231) 27523, sau prin Email: prevcom.balti.mdmmoldova@gmail.com

Tatiana Eni

Voluntară la Médecins du Monde