Ministerul Educaţiei se arată deschis asupra elaborării mecanismelor de stimulare a voluntariatului de către mediul academic





Doamna Loretta Handrabua, Viceministrul Educaţiei, a declarat joi, 21 ianuaire 2010, în cadrul atelierului “Mecanisme legislative de stimulare a voluntarilor” organizat de TDV şi MTS, că stimularea voluntariatului de către instituţiile de învăţământ trebuie să fie realizată în baza experienţei internaţionale, axându-ne în special asupra parametrilor impuşi de procesul de la Bolognia.

Nilda Bullain, Directorul Centrului de Drept Necomercial din Budapesta a menţioant experienţa altor state în procesul de reglementare a activităţii de  voluntariat şi de stimulare a voluntarilor. Nilda Bullain s-a referit la cele 3 tipuri de legi cu privire la volutnariat care pot exista: (1) legi cu privire la volutnariat care stabilesc doar cadrulş de desfăşurare a activităţilor de voluntariat; (2) legi care pot oferi anumite stimulente persoanelor implicate în activităţi de voluntariat (spre exemplu achitarea diurnei sau scutirea de impozitul pe venit a cheltuielilor suportate de instituţia gazdă pentru implicarea voluntarului în activităţi de voluntariat) şi (3) programe de stat de promovare a voluntariatului, care au un specific aparte, faţă de legile cu privire la voluntariat, fiind incluse în alte legi sau actele de reglementare normative.

altSergiu Ostaf, Director Executiv, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, moderatorul atelierului, a prezentat practica SUA asupra orelor academice realizate în beneficiul comunităţii de către studenţi, în afara orelor teoretice. Astfel, studenţii realizează câte 6 ore lunar atât în ONG, instituţii publice sau direct în cadrul comunităţii, confirmate printr-un certificat.

Antoniţa Fonari, Director Executiv Centrul de Resurse “Tineri şi Liberi” a specificat că Legea cu privire la voluntariat ar trebui să ofere stimulente şi elevilor, reieşind din faptul că în R. Moldova mulşi copii sunt implicaţi în diferite forme de particiapr, cum ar fi Consiliilor Locale de Tineret, spre exemplu.

altMariana Ţurcan, expert, s-a referit la necesitatea reglementării mecanismului de desfăşurare a voluntariatului internaţional, iar Vera Ţurcanu, Preşedintele Consiliului ONG la facilităţile pe care le au voluntarii la asigurarea medicală şi sistemul de pensionare în Cehia.

Oleg Ţulea, Viceministrul Tineretului şi Sportului a menţionat faptul că în cel mai scurt timp să venim cu propunerile exacte de modificare a proiectuloui de lege cu privire la volutnariat, în special ceea ce ţine de motivarea voluntarilor, ulterior fiind creat şi-un grup de lucru care să discute despre aceste propuneri.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, a reiterat necesitatea urgentării procesului de transmitere a proiectului de elge cu privirei la voluntariat Guvernului, pentru avizare şi transmiterea ulterioară Parlamentului.

În final, s-a decis ca să fie continuate discuţiile în particular cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru a definitiva propunerile venite din partea Coaliţiei voluntariat referitor la stimularea voluntarilor. De asemenea, participanţii la atelierul “Mecanisme legislative de stimulare a voluntarilor” au venit cu rugămintea către experţii Centrului de Drept Necomercial de a elabora un studiu asupra diferitor forme de motivare a voluntarilor în Europa.

Atelierul “Mecanisme legislative de stimulare a voluntarilor” a fost organizat de Asociaţia “Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV), în calitate de Secretariat al Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de volutnariat şi Ministerul Tineretului şi Sportului, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros – Moldova şi Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională.


TDV Moldova