10 ingrediente pentru reţeta unui TÎNĂR ACTIV





Un prieten de-al meu a aplicat toamna trecuta la un concurs cu un eseu. Zilele trecute mi-a aratat si mie eseul şi mi-a plâcut la nebunie ingredientele sugerate. Recomand articolul!

Mereu pornim de la tineri. Mereu mizăm pe tineri. Mereu ne punem speranţe în tineri. Mereu aşteptăm rezultate şi schimbări de la tineri. Mereu tinerii sunt puşi în centrul atenţiei. Tinerii sunt o resursă importantă a societăţii. Ei trebuiesc valorificaţi la justa lor valoare. Cu cît mai mult sunt implicaţi, cu atît mai mult îţi asiguri durabilitate comunitară (dacă sunt implicaţi la nivel de comunitate) sau organizaţională (dacă sunt implicaţi la nivel de organizaţie).Reţeta unui tînăr activ poate fi diferită şi interpretată în cele mai diverse moduri, la la persoană la persoană. Eu am încercat să identific o abordare mai amuzantă asupra ingredientelor, care, atenţie, trebuiesc a fi interpretate la sensul lor figurat. Astfel, pentru ca un tînăr să fie activ trebuie mai întîi de toate să dispună de:

  1. Apă – promisiunile făcute tinerilor trebuie realizate. Instituţia publică locală trebuie să fie un partener de încredere pentru tineri. Promisiunile făcute în perioada alegerilor trebuiesc realizate – un tînăr activ va avea grijă ca aceste promisiuni să fie îndeplinite la nivel.
  2. Piper roşu – voinţa tinerilor trebuie întotdeauna condimentată. Pentru ca un tînăr să se implice în rezolvarea problemenlor comunitare, are nevoie de un imbold., care poate veni din partea prietenilor, comunităţii, sau chiar de la el însuşi.
  3. Sare – tinerii nu trebuie să accepte o stare de lucruri cu care nu sunt de acord. Tînărul trebuie să găsească acel fir care ar impulsiona pe prietenii săi, familia sa, comunitatea sa, grupul social din care face parte pentru a rezolva o problemă comună.
  4. Zahăr – fiecărui actor social trebuie să-i fie prezentat beneficul pe care-l are prin implicarea sa în rezolvarea unei probleme comunitare. Un tînăr activ întotdeauna va şti cum să comunice cu diferiţi actori sociali pentru a identifica soluţii eficiente.
  5. Frunze de dafin – activităţile sale trebuiesc a fi realizate pe „gustul” fiecărui actor social. Un tînăr activ va şti întotdeauna să identifice acele elemente care nu pot fi observate de alte grupuri sociale.
  6. Ulei – în pofida impedimentelor pe care le au tinerii în autoafirmarea acestora, nu trebuie să se lase descurajaţi de anumite situaţii-problemă. Un tînăr activ va analiza întotdeauna o situaţie din mai multe puncte de vedere, luînd o singură decizie – cea correctă.
  7. Drojdie – tinerii sunt cei mai inovatori, vin cu idei din generaţia din care fac parte, de aceea trebuie să identifice soluţii inovatoare pentru rezolvarea unei probleme. Un tînăr activ va şti că o ideele inovatoare pot aduce rezultate foarte bune dacă sunt aplicate eficient.
  8. Ceapă – tinerii trebuie să atingă acea coardă sensibilă a fiecărui actor social, pentru al convinge în rezolvarea problemei sale.
  9. Usturoi – problemele pe care le întîlneşte în autoafirmarea sa nu trebuie să le ascundă. Ele sunt fireşti. Vorbeşte despre ele şi identifică soluţii pe baza altor experienţe. Un tînăr activ întotdeauna face parteneriate cu alţi tineri pentru a fi puterni în faţa unor bariere.
  10. Pătrunjel – soluţia identificată pentru o problemă trebuie să-i asigure rezultate durabile. Durabilitatea soluţiei unui tînăr explică şi eficienţa implicării actorilor sociali. Anume pătrunjelul asigură tînărul activ că cauza pentru care a luptat va fi aplicată pe larg de grupul-ţintă.

Un tînăr activ întotdeauna găseşte soluţii inovatoare. Un tînăr activ întotdeauna se deosebeşte de grupul său social prin percepţiile pe care le are, modul de acţiune al acestuia şi modul de comportament în societate. Un tînăr activ întotdeauna va reacţiona la evenimentele care se petrec în societate.

Dezvoltînd ideele expuse, este de menţionat că R. Moldova trebuie să dezvolte o societate civilă capabilă să se implice activ în democratizarea ţării, în care locul şi rolul tinerilor să fie recunoscut şi primordial. Pentru soluţionarea problemelor, ţara noastră are nevoie de implicarea societăţii civile, în care tinerii activi au prioritate. Transformările care au loc în procesul de democratizare în domeniul politic, economic, social şi instituţional impune o schimbare de mentalitate şi modificare a comportamentului civic şi politic, lucru pe care tinerii activi îl pot realiza. Tinerii activi trebuie să dezvolte spiritul participativ, deoarece întotdeauna tinerii au fost promotorii schimbărilor pozitive şi al progresului. Tinerii sunt inovatori, fiind o forţă în consolidarea viitorului Moldovei, de aceea ar trebui să li se faciliteze exprimarea ideilor şi opiniilor. Alte motive care ar încuraja un tînăr să fie activ sunt implicarea acestuia în diferite activităţi ale societăţii civile şi studierea educaţiei civice ca obiect obligatoriu.

Marele potenţial pe care-l posedă tînăra generaţie, le permite tinerilor să se realizeze şi să contribuie la dezvoltarea societăţii. Tinerii activi trebuie să fie încrezuţi în propriile lor puteri. Orce tînăr activ întotdeauna va şti cum să utilizeze într-o reţetă apa, piperul roşu, sarea, zahărul, frunzele de dafin, uleiul, drojdia, ceapa, usturoiul şi pătrunjelul pentru a obţine rezultatele scontate. Tinerii activi sunt resursa unei societăţi active, participative şi democratice.


Posted: 2009-07-16 10:52:44

Blog | Eduard Mihalas