(Video) Dosarele de rezonanță care au cutremurat Republica Moldova (cazul Direcția 5 a Inspectoratului Național de Investigații)



Filați, interceptați ilegal, filmați în propriile locuințe și oficii. Așa au fost tratați, pe timpul guvernării lui Plahotniuc, o parte dintre jurnaliștii independenți, activiști civici și oponenții politici ai regimului oligarhic. Responsabilă de întreaga operațiune, era Direcția 5 a Inspectoratului Național de Investigații. Cei care ar fi trebuit să stea la straja legii, ascultau convorbirile telefonice, instalau camerele de luat vederi în case și birouri și urmăreau persoanele indezirabile puterii.

Aceasta este una din concluziile principale a mini-documentarului video, elaborat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu privire la dosarul de rezonanță, care analizează cazul Direcției 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații.

În cauza dată, urmărirea penală a fost pornită în baza a trei dosare, care însă mai târziu au fost închise pe motiv că datele nu au prezentat interes. Pe 22 octombrie 2021, Procuratura Anticorupție a calificat drept ilegale acțiunile de atunci ale oamenilor legii și a anunțat că a transmis în judecată dosarul privind „filarea și interceptarea ilegală a reprezentanților opoziției, activiștilor civici și jurnaliștilor”. În dosar sunt acuzați cinci angajați ai Inspectoratului Național de Investigații din cadrul fostei Direcții nr. 5, care ulterior a fost lichidată.

Fostul șef al Direcției nr. 5, Valeriu Cojocaru, și alți patru polițiști sunt acuzați de violarea dreptului la viața privată și violarea dreptului la corespondență, nu însă și de abuz de putere. Asta chiar dacă în 2019, după ce regimul lui Plahotniuc a picat, cele trei dosare intentate pentru a acoperi filajul au fost verificate și s-a constatat că a fost comis abuz de putere.

„Mai mult ca atât, nu este clar de ce nu au fost sancționați disciplinar judecătorii. Aceștia au permis filajul în baza unor argumente de-a dreptul foarte salbe, cum ar fi declarațiile de presă sau postări pe rețele de socializare ale persoanelor care au fost ulterior filate. Au rămas basma curată și procurorii. Trei dintre ei au fost vizați în câteva dosare penale pornite în 2019 de procurorul interimar de atunci, Dumitru Robu. Însă odată ajunse la Procuratura Anticorupție, acuzațiile împotriva lor au fost retrase, iar procurorii continuă să activeze până acum în cadrul Procuraturii Generale”,consideră Iulian Groza, Director Executiv IPRE.

Ilegalitățile comise în cadrul acestei direcții nu se opresc însă aici. Într-un alt dosar privind activitatea acesteia, în care este vizat același Valeriu Cojocaru, sunt cercetați penal și fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, dar și Dorin Damir, finul de cununie al cleptocratului Vladimir Plahotniuc, care au fost reținuți pe data de 5 iulie curent și sunt acum judecați pentru abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

„Dosarul privind Direcția nr. 5 demonstrează că în perioada  regimului  „Plahotniuc”  existau  formațiuni  care  activau  drept  „stat  în  stat” necontrolate și necunoscute în acea perioadă nici măcar de către unele persoane cu funcții cheie din cadrul MAI, utilizate exclusiv în vederea realizării intereselor cleptocratice ale Oligarhului. Fapt care prejudiciază grav imaginea MAI”, este de părere Ecaterina Popșoi, expertă în domeniul justiției din cadrul IPRE.

Acest material video a fost elaborat, în cadrul proiectului „Sporirea rezilienței față de cleptocrația sistemică din Republica Moldova”, implementat de IPRE în parteneriat cu Comunitatea WatchDog.md și susținut financiar de Fundația Soros Moldova. Conținutul materialului video reprezintă opinia experților IPRE responsabili de elaborarea acesteia și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros Moldova.