Notă analitică IPRE: Cum relansăm diplomația economică a Republicii Moldova?



Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) publică o notă analitică, care trece în revistă cele mai importante constrângeri actuale și vine cu un set de recomandări și intervenții pentru relansarea diplomații economice a Republicii Moldova, axată pe atragerea investițiilor străine și creșterea eficienței activității autorităților naționale competente în baza criteriilor clare de performanță.

Potrivit autoarei documentului, Elena Varta, director de program în cadrul Centrului de Politici și Reforme (CPR Moldova), diplomația economică își propune să promoveze interesele economice naționale în afara țării și reprezintă un domeniu esențial pentru politica externă a oricărui stat. Acest lucru este valabil, în special, pentru micile economii, precum este cea a Republicii Moldova.

„Diplomația economică în țara noastră este un domeniu cu un potențial încă nevalorificat, în special din cauza lipsei îndelungate a voinței politice, dar și unor probleme sistemice care s-au agravat în ultimii ani, precum lipsa forței de muncă, dictată de exodul populației. Alte cauze țin de interacțiunea, comunicarea și coordonarea deficitară între instituțiile cheie. Sarcinile puse în fața misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și, în special, cele formulate pentru atașații economici, sunt generale și extrem de extinse. Toate aceste aspecte se suprapun lipsei resurselor în cazul instituțiilor de resort, absenței birourilor comercial-economice sau a atașaților în țări ce ar putea deveni destinații importante pentru exporturile moldovenești, dar și neimplicarea sau indiferența unor ambasadori”, consideră autoarea.

Pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă, diplomația economică trebuie plasată în topul priorităților politicii externe moldovenești. Republica Moldova are nevoie de o nouă viziune pe termen lung asupra diplomației economice, luând în considerare cele mai bune practici din afară, precum cele ale Estoniei, Cehiei, Letoniei sau Olandei.

Totodată, în contextul economic actual, ținând cont de constrângerile bugetare existente, pentru perioada imediat următoare sunt necesare intervenții pe termen scurt care nu necesită investiții sau eforturi colosale, inclusiv (i) stabilirea unor criterii de performanță pentru fiecare misiune și oficiu consular, Ambasadori, atașați economici și birouri comercial-economice; (ii) adoptarea unui plan inter-instituțional pentru anul 2021-2022 care să includă un set de acțiuni clare și specifice pentru diplomația economică moldovenească, axate pe promovarea exporturilor și atragerea investițiilor; (iii) delimitarea clară a responsabilităților și stabilirea cărei instituții îi revine rolul coordonator pe diverse aspecte, inclusiv coordonarea întregului proces de către o autoritate națională desemnată.

Pentru mai multe detalii și recomandări-cheie, vă invităm să consultați Nota Analitică aici.

Această Notă Analitică a fost elaborată în cadrul proiectului „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat cu susținerea Fundației Soros Moldova. Viziunile exprimate în cadrul acestei publicații aparțin autorilor.v